Archív

Örökhétfő – Három író, három színház művészeti műhelye

sznhazEgy hétfő esti programrainvitáljuk az olvasót.

Három kortárs író és három független színház összefog. 2010 őszén Forgách András, Podmaniczky Szilárd, Vörös István író és Fodor Tamás /Stúdió K/, Magács László /MERLiN Színház/ és Dobay Dezső /R.S.9/ rendező egy közös projekt megvalósításába kezdett. A vállalkozás célja a kortárs drámának a lehető legváltozatosabb formában történő színpadra segítése, mindenféle sallang és nehézkedési erő kiiktatásával.

 

A műhely bemutatkozása a három író egy-egy vadonatúj egyfelvonásosának felolvasószínházi, ill. ennél több, emlékpróba formájában történő színrevitele. A produkció egyfajta sétálós színház és három az egyben. A MERLiN Színházban kezdődik 19.00 órakor /Forgách András: A megrázó beszéd/, majd egy rövid séta után az R.S.9-ben folytatódik /Podmaniczky Szilárd: József és testrészei/ 20.00 órakor, végül vissza a MERLiN be és ott Vörös István: Hétfői farkasok c. darabjával végződik 21.00 órai kezdettel.

Úgy gondoljuk, hogy a vállalkozás egyszerre mutatja fel a független színház erejét , együttműködésre való készségét és a kortárs dráma sokféleségét, életképességét. Reménykedünk a sikeres kezdésben és folytatásban

Forgách András: A megrázó beszéd
emlékpróba d.b.k.j.
(színházi jelzés a próbatáblán: díszlet, bútor, kellék jelzés)

A megnemszületettek/ undorral figyelték/ az egész komédiát (Petri György: Örökhétfő)
Előadó: Nagypál Gábor
Művészeti konzultáns: Fodor Tamás
a titkárnő rábeszélésére, akihez különben, ez valóban nem tartozik ide, nem bírom ki, korábban érzelmes szálak fűztek, ezért is tudott megzsarolni elvállaltam, hogy ma itt, a kedvezőtlen körülmények és a nevetséges napidíj ellenére sajnos könnyen zsarolható ember vagyok, az érzelmességem miatt elvállaltam a tanszékvezető úr helyett beszéljek. [] Az előadásomra szánt időt, úgy gondolom, fölösleges ennek a két szövegnek a fölolvasására pazarolni, ha egyszer nyomtatásban is hozzáférhetők, s minthogy ez a helyzet, most fel is gyújtom, előbb a professzor úrét, azután az magamét a vizes vödröt már idekészítettem, Elnök úr, parancsoljon megtekinteni, úgyhogy semmi pánik, Önök is maradjanak nyugodtan a helyükön, amúgysem tudnak kimenni a teremből

Podmaniczky Szilárd: József és testrészei
hatodik próba

a felnemnőttek telefingták/ a korszagalkotó lékgömböket / és egyre azt ordították: / Ma mi van? Ma mi van? (Petri György: Örökhétfő)
Színészek: Vallai Péter, Mérai Kata, Hannus Zoltán, Csáki Rita, Balázs András
Tér: Veres Dóra
Petri-dalok: Krulik Zoltán
Rendező: Dobay Dezső
Az ifjú József legújabb kori hányattatásai Emberországban

Vörös István: Hétfői farkasok
(3 hét 3 napja, 3 időpontban)

Csak a sírkertészek / motyognak maguknak (Petri György: Örökhétfő)
Rendező: Magács László
A szöveg monodrámának indult, de a főszereplő, egy késő-középkorú ápolónő belsejében kirobbanó dráma szétfeszítette ezt a keretet, ahogy az ő személyiségének határait is. Az még a legkevesebb, hogy a két kezével és lábával beszélget, de föltárul a múltja is, egyetlen, tőle külön élő fiával találkozik, akit a saját unokahúgáéknak adott örökbe, és akik egy napra ezt a gyereket most visszaadják megőrzésre. Életének minden vélt vagy valós fordulata rázúdul, végül még a végtagjai is fellázadnak ellene. A darab három hétfőn játszódik, ez a szabadnapja az agyonstrapált nővérnek. Az ő örökhétfője kéne, hogy számára a vasárnap legyen. Ami lehetetlen.

Szeretettel várunk minden járókelő nézőt.

Jegyár: 1 000 Ft
Jegyek kaphatók a MERLiN Színházban (V. Budapest, Gerlóczy utca 4.)
Jegyfoglalás e-mailben: kovacs.andrea@merlinszinhaz.hu, info@merlinszinhaz.hu
Internetes jegyvásárlás: http://merlin.jegy.hu, www.jegymester.hu, www.ticketportal.hu{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top