Archív

Egy szociális gondozó meséje Dzsingisz kánról

07-grenarA személy helyzetének leírása

(NÉV), 19541001-xxxx
Lakókörülmények
Egyedülálló, a lakás többé-kevésbé akadálymentesített. Tudja használni a kerekesszéket segítség nélkül a legtöbb helyiségben (hálószoba, fürdőszoba, nappali, konyha). Mivel rossz az egyensúlyérzéke, nehézséget okoz neki, hogy felálljon, és a polcokon lévő dolgokat segítség nélkül elérje. Szüksége van segítségre a mosogatógép használatában is, mivel nagyon zsúfolt a konyhában, és nem tudja a kerekesszéktől kinyitni és betölteni a mosogatógépet.

 

Egészségi állapot
J. korán cukorbeteg lett. Be tudja magának adni az inzulin injekciót. A betegség jellege miatt rendszeresen táplálkoznia kell. Az étel elkészítésében is segítségre van szüksége, mert a szeme világát szinte teljesen elveszítette. Nemrégiben elveszítette a jobb lábát. Egy közönséges, manuálisan meghajtott kerekesszékben ül otthonában. A szabadban motoros kerekesszéket használ, de azt nem képes önállóan kezelni, mert nagyon rossz a látása.
Van protézise, aminek a használatát rendszeresen gyakorolja, de nem tudja gyakran használni egyelőre. A cél az, hogy használni tudja a protézist kerekes járókerettel és/vagy mankóval.
A bal lábát műtötték, a láb vérkeringése nagyon rossz, a beteg nem érez semmit térd alatt. A lábat napi rendszerességgel kell ellenőrizni, hogy megelőzzük a nyomás hatására kialakuló fekély keletkezését. Heti rendszerességgel lábápolásban részesül a s-i kórházban.

Lelki állapotára jellemző, hogy nagyon depressziós, és gyakran úgy érzi, hogy ellene fordulnak. Rendkívül motiválatlan és a passzív, mások bátorítására és motiválásra szorul. Az érintéses masszázst és más relaxációs technikákat jól lehet alkalmazni.

Érdeklődési kör, hobbi
Fő érdeklődési köre a hangoskönyvek hallgatása. A rádió vagy a televízió gyakran be van kapcsolva. Kedvenc műsorai a vígjátékok, krimik, talk show-jellegű műsorok. Mozilátogatás, vagy egy-egy kiállítás is érdekes lehet számára. Mielőtt állapota súlyosabbra fordult, sokat főzött.

Mindennapi tevékenységek
Miután J. felébred, saját személyes higiéniát önállóan ellátja, és elkészíti a reggelit. Tud kávét vagy teát főzni, szendvicset készíteni, tojást főzni. A gyógyszereit ApoDos gyógyszertári kiadagolásban kapja, és nincs szüksége segítségre a gyógyszerek bevételében sem. Nem használja a Braille-t, az olvasásban és írásban mások segítségét igényli. Az ételt fel tudja melegíteni a mikrohullámú sütőben, de nem tud főzni magára.

Szeret a helyi boltban vásárolni, ahol gyakran találkozik régi barátokkal és a szomszédokkal. Szeret a könyvtárba menni, vagy sétálni a városban. Kedvenc éttermei: az Iroda és a Park.
Hetirend
A páciens hetente kétszer fizikoterápiás kezelésen vesz részt. Ennek időpontja változhat kívánság szerint, de általában kedden és csütörtökön van. A takarítás pénteken van (porszívózás, padló felmosása, portörlés, fürdőszoba), mosás és ágyneműcsere minden második héten. Nagytakarítást havonta lehet elvégezni. Megjegyzés: a hűtőszekrény és a fagyasztó tartalmát ellenőrizni kell, J. nem látja a romlandó áruk szavatosságát.
S., 2010. január 24.

 

Nekem arról beszélt a legtöbbet, hogy előző életében Dzsingisz Kán volt, és rengeteg embert legyilkolt és megnyomorított. Látta maga előtt a csatamezőt a nagy füves pusztán, ahogy mindent vér és levágott végtagok borítottak. Hallotta a csatakiáltást, az ordítást, a jajveszékelést, a megtermett férfiemberek sikoltozását. Minden álmában megvakíttatott pár ellene forduló vezért, és megkínoztatta a foglyokat. Érezte az égett emberi hús szagát. Egyszerre érezte a kán könyörtelenségét és a megkínzottak iszonyú poklát. És azt mondta, most azért vak és nyomorék, mert ez a büntetése. És láttam magam előtt a büszke nagy kánt, ahogy mindent és mindenkit megvető tekintettel végignyargal egész Eurázsián. És még azt is mondta, hogy ha nem Dzsingisz kán volt előző életében, akkor csakis egy falábú, félszemű kalózkapitány lehetett.

Amikor először jártam nála, nagyon párás, meleg nyári nap volt. Alig találtam parkolóhelyet, nem is voltam benne biztos, hogy nem tilosban parkoltam. Nyáron a sok turista miatt tiszta cirkusz a parkolás. Nagyon izgultam, mert ez volt az első találkozásom vele, és a személyes benyomástól függött, hogy megkapom-e az állást vagy sem. Korábban már dolgoztam látássérültekkel, de az ő helyzete rendkívül nehéz volt. Tudtam, hogy az első mondatok, a hanghordozás fog mindent meghatározni.

dzsingiszA konyhaasztalnál ültünk, ő a kerekesszékben, én a konyhaszéken. Megmondtam a nevem, de még lihegtem kicsit a fülledtség és idegesség miatt. A fejét a hang irányába fordítva figyelt. Láttam, hogy nem lát, de szeretne elképzelni. Azt találtam mondani neki, jobb is hogy nem lát, mert szörnyen röstellem magam, hogy teljesen le vagyok izzadva, és elmázolódott a szemfestékem. Erre kacagni kezdett. Én is vihogtam vele. Azt felelte felszabadultan nevetve, hogy még soha senki nem mondott neki ilyet, és fel vagyok véve. Mindjárt az interjú után kérte a munkáltató önkormányzat, hogy írjak egy jellemzést és helyzettanulmányt, és csatoljam azt a napi jelentéseimhez.

J.-nél fél évig dolgoztam. Hétköznap segítettem, a hétvégéket egyedül töltötte. Egy ilyen hétvégén hunyt el, a hétfő reggeli szociális szolgálat talált rá az ágyában. Aznap már nem kellett jönnöm. És aznap a munkahelyem is megszűnt. J. meghalt. Én pedig munkanélküli lettem.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top