Archív

Nincs szlovák Oscar-díj

KiszelemncNem nyert Oscar-díjat Jaroslav Vojtek Határ (Hranica) című, Nagyszelmencről (Szlovákia) és Kisszelmencről (Ukrajna) készített dokumentum-játékfilmje, amelyet Szlovákia 2010 szeptemberében a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölt a díjra. Kisszelmenc és Nagyszelmenc magyarlakta ikerfalut a második világháború után vágták ketté a szovjet–csehszlovák határral, elzárva egymástól családokat, rokonokat, barátokat.

A sztálini vasfüggöny utolsó darabjait csak a rendszerváltás után jó másfél évtizeddel bontották le az ikerfaluban, amelynek schengeni határán 2005 karácsonyán nyitottak gyalogos biciklis nemzetközi határátkelőt. Vojtek dokumentumfilmjét 2001-ben kezdte forgatni Szelmencen; 2009 októberében volt a világpremier. A filmről beszámoló szlovák katalógus Szelmenc történetét alapvető hibákkal közli. A filmmel foglalkozó szlovák újságcikkek pedig olykor meg sem említik, hogy szelmencen a határ mindkét oldalán magyarok élnek, ma is majdnem száz százalékos többségben.

A 83. Oscar-díjkiosztó gálán február 27-én, vasárnap a Los Angeles-i Kodak Színházban az idegen nyelvű filmek közül az aranyszobrot nem Vojtek műve, hanem az Egy jobb világ című dán film nyerte el. A díjkiosztó gáláról február 28-án közölt beszámolójában a nagy példányszámú Sme című pozsonyi szlovák napilap Vojtek filmjét meg sem említette.

 

Kapcsolódó anyag{jcomments on}

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top