Archív

Keresztvetés szeretkezés előtt

opus_10Az Opus című folyóirat ez évi első számából Fellinger Károly Köpködő című versciklusát ajánljuk olvasóinknak, amely elnyerte a 2010-es év Arany Opus díját. A lap ajánlója szerint Grendel Lajos értékelte a díjra bérkezett kéziratokat, de már a folyóiart hasábjain. A kéthavonta megjelenő lapot a Szlovákiai Magyar Írók Társasága adja ki.

 

 

Fellinger Károly

Köpködő

1/1 A gyógyulás útján

A gyógyszertár
ablakához közeli
szekrényke tetején virágcserepek
bennük fikusz meg kínai rózsa

a szekrénynek
műlába van

A hozzáértő gyógyszerész
nélkülözhetetlen könyvtárából

1/2 Nyikita Mihalkov gépzongorája

izgett
mozgott a hegy
mintha már egy
felmálházott szamár volna

/ Isten bár láthatatlan,
a tükörben sincs /

1/3 Pátria halihó

eladtam szántóm
erdőm legelőm gyepföldjeim
a szőlősről már nem is beszélve
a kapott pénzen meg kiadattam
szülőföldem
mese- és mondavilágát

1/4 Szimering / In memoriam Talamon Alfonz /

Átnyúlt a falon
és úgy maradt

a valóság olyan
istenfölötti
– nem amilyen

érezni ahogy
láthatatlan

1/5 Újabb szimering

ha nem lett volna előre megalkotva a világ
most Istennek kéne befejeznie e verset

1/6 Angyaltövis

Angyaltövis az ujjam begyében,
akár a végső menedékem.
Mankóm a vihar, ki nem állom,
furulyareccsenő ifjúságom.
Egy villanásnyit kacsint a távol,
jó krumpliszsákként ledob magáról.

1/7 XXL

Nagyanyám és nagyapám
keresztet vetnek a
szeretkezés előtt

megcsókolják a
lehulló kenyérmorzsát
a kenyérszegést megelőzően pedig
keresztet karcolnak a héjra
Gáspár és Julianna
Zsófia meg János

Nagyanyám és nagyapám keresztet vetnek a két
szeretkezés között

ahogy nyikorog az ágy
beleremeg
a csontjaikkal aládúcolt
mennyországom

Líra, próza és tanulmány az új Opusban

Az idei év első Opusát Grendel Lajos értékelése nyitja az Arany Opus Díj 2010 műveiről, majd a nyertes alkotás, Fellinger Károly Köpködő című versciklusa következik. Ezután egy komolyabb hangvételű írás kap helyet H. Nagy Péter tollából, aki a nemrégiben elhunyt József Attila-díjas Bodor Béla képzőművész, író, költő, szerkesztőre emlékezik, s ennek kapcsán közöl egy levelet, melyet egyetemistaként 1996-ban kapott a szerkesztőtől.

A Horizontok fejezetet Németh Zoltán lírája kezdi, majd ehhez csatlakozik Bányai Tamás prózája és Varga Imre Egy haiku-életrajz című versciklusa. A sort Kulcsár Ferenc versei zárják.

A következőkben naplórészleteket olvashatunk, elsőként a Kossuth-díjas Tőzsér Árpád 1999-es emlékeiből. Őt Mészáros András Egy megkésett kazuista irodalmi naplója címszavakban című szövege követi, melyből megtudhatjuk, mit is jelentenek az „agelasztia”, az „áhítat”, a „látás hatalma” és az „apokrif” kifejezések. Lakits István Befejezetlen jelen című regényrészlete a Beneš halálát és a prágai fordulatot követő időszakról szól, majd Kmeczkó Mihály életének utolsó éveiben vezetett naplóiból olvashatunk részletet. A naplófüzetekből a közelmúltban Tóth László szerkesztésében jelent meg a leÉpülésem naplója I. című kötet a Lilium Aurum Kiadó gondozásában. A Napló-memoár elnevezésű fejezet utolsó megállója Poór József Időkapu elnevezésű elbeszélése Részletek – Jankovich István életéről és munkásságáról alcímmel.

Az uralmat a lap hasábjain ismét a Horizontok veszi át, s Szászi Zoltán versét Ardamica Zorán novellája követi. Utánuk Halmai Tamás kisprózái és Ayhan Gökhan versei olvashatók.

A Palimpszeszt Petres Csizmadia Gabriella Nyelvész a pokolban – egy fordíthatatlan nyelv hálójában című tanulmányával indul, mely Karinthy Ferenc Epepe című regényét boncolgatja. Ezt Mizser Attila Polgár Anikó Régésznő körömcipőben elnevezésű kötetéről szóló recenziója követi, majd Leckési Anikó Borbély Szilárd A Testhez című kötetét mutatja be. A recenziók sorát Kiss Tímea írása zárja a Parazita könyvek ötödik kiadványáról, az Ütköző világok címűről. Végül, mint már megszokhattuk, Hushegyi Gábor mutatja be röviden a megjelent folyóiratban szereplő képzőművészeti alkotások megvalósítóját, ebben az esetben Szentpétery Ádám, geometrikus művészt.

Ez év első számának mellékletében a tavalyi év Szlovákiában megjelent magyar könyveit soroljuk fel, összesen 232 darabot. Bibliográfiánk alapjául a Szlovák Nemzeti Könyvtár adatbázisa szolgált.

 

A folyóirat megrendelhető: opuslap@gmail.com

{jcomments on}

(–)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top