Archív

A nap svéd szava: LAGOM

mjd{jcomments on}Kerti tanulságok gyűjteménye

Első tanulság:

Ne táplálj hiú reményeket, gránitba nem lehet gyökeret ereszteni.

A megoldáshoz legközelebb a fenyőfélék jutottak. Tanulj tőlük!

Nácizmus vagy nárcizmus, itt egyikről sem tanácsos beszélni. Ha svéd az ember, mindkettő majdnem tabu. Márpedig mindenki, aki Svédországban lakik, svéd – mondják a svédek, akik számára a nácizmus is, meg a nárcizmus is tabu. Az átlagsvédet, az itteni Kovács Jánost, Svenssonnak hívják, közepes méretű lakása, közepesen jó kocsija, közepesen elég fizetése, átlagos nagyságú családja van. Egy évben négy-öt-hat hét szabadsága szokott lenni. Nem tűnik ki semmivel, de nem is maradhat alul. Tudja, hogy a királyné töri a svédet, amikor nyilatkozatot ad a tévében. Egyszer még a királyné szüleinek a múltját is felhánytorgatta a média, de csak egyszer. Azóta Svensson megelégedett a királynéval és a sajtóval. Aztán itt az ember nem tömjénezheti önmagát, mert magamagának is áltagos, közepes, elég kell legyen, lagom – ahogy svédül azt mondják. Panaszkodni nem svéd. Nem is panaszkodhatom. Volt szerencsém Svédországot bennfentesként több szempontból is megfigyelnem. Ennél többet nem is lehet kívánni. Nem mindig jó azonban, ha az ember túlságosan bennfentes, ha túl sokat tud, mert annál többet kell hallgatnia. Hallgatnia a házinéniket, a házibácsikat, házigyerekeket, házisógorokat, háziszomszédokat. Szeretnék svéd lenni. Megelégedni azzal, ami van.

 

LAGOM I. adv (éppen) megfelelően v. eléggé; kellően; mérsékelten, mértékletesen (…) II. adj elegendő, kellő, illő, elég, elegendő, mérsékelt (Lakó György: Svéd-magyar szótár. Akadémiai Kiadó, 2010)

A szó a legenda szerint úgy keletkezett, hogy a mézsörös kupa, amit a viking körbeadott este a tűz körül, akkora volt, hogy a sörnek elegendőnek kellett lennie az egész tüzet körülülő vikingcsapatnak (csapat svédül lag), akkor a sörös kupa mérete megfelelő, lagom volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top