Archív

Importfeleségek

sfiLassan nyolc éve annak, hogy kitántorogtam Svédországba, de jól emlékszem még az első néhány évre. Nyelvtanfolyásra jártam az SFI-be (Swedish For Immigrants), az állam által támogatott nyelvi programra, amit bevándorlóknak szerveznek. A csoportomban főleg nők voltak, a három fiú: egy szerény lengyel orvos, egy amerikai ifjú szerelmes vicces svéd kiejtéssel és egy észak-afrikai szerencsevadász remekül érezte magát a hölgyek népes koszorújában. De nem erről akartam írni, hanem a hölgyekről, a főleg orosz, thai, fülöp-szigeteki, iraki csajokról, közöttük mutatóban egy német és egy magyar.

Azt nem tudnám megmondani, hogy miért volt több nő, mint férfi. Lehet, hogy a bevándorlók között több a nő, vagy csak a nők érnek rá tanfolyamra járni, a férfiak már mindjárt kapnak valami bevándorlónak is való szaros munkát, nem tudom.

A fő beszédtéma legtöbbször a család, a háztartás és hasonlók voltak a szünetekben, meg persze az is, hogy került ide az ember, miért pont ide, és mik a terveik. Igen, sokan közülünk azért költöztek ide a távoli thai dzsumbujból vagy a kirgizisztáni pusztákról, mert svéd pasit találtak. Vagy a svéd pasi találta meg őket? Volt, akit feleségül vettek, kapott svéd nevet – később még talán munkát is. Volt egy thaiföldi lány, aki már a második fiújától szabadult volna, egy orosz csaj, aki norvéghoz ment férjhez, de már elváltak, egy nő három gyerekkel az előző házasságából, akinek egy gazdag, de meglehetősen lestrapált nyugdíjas jutott. Mesélték, főznek, mosnak, takarítanak, gyereket nevelnek, gazdálkodnak otthon, amíg a férj/barát/élettárs keresi a pénzt a munkahelyén.

Ismerem a másik oldalt is. Volt egy rokkant férfibetegem, amikor szociális munkásként dolgoztam, akinek az öccse thaiföldről hozott feleséget: dolgos, rendes, csinos asszonykát. A pasas eljárt Norvégiába dolgozni, a feleség meg otthon nevelte a neveletleneket. A betegem sokszor ábrándozott, hogy ha ő is eljut egyszer Thaiföldre, keres magának egy kis feleséget, aki majd a gondját viseli. De miért nem keres magának itthon? Annak is megvan az oka. A svéd lányokkal ugyanis nem lehet azt művelni, amit sok importfeleség megtesz az urának. A svéd lányok tisztában vannak a jogaikkal, lehetőségeikkel, és tudják, hol a határ – ha pedig a férfi nem hajlandó tisztességesen játszani, fel is út, le is út. A svéd nők sem anyagilag, sem más szempontból nincsenek kiszolgáltatva a férfinemnek. Ezt tudják jól a lusta, csúf, gonosz pasasok, ezért mennek külföldre, ezért böngészik a neten a párkeresőket.

Most megírta az újság is, hogy az „importált” feleségek ellen elkövetett erőszak növekedőben van. Azt írják, hogy a Roks (nősegélyező szervezetek országos szövetsége Svédországban) által feleségimportnak nevezett jelenség azt hivatott kifejezni, amikor egy svéd férfi azért kezdeményez kapcsolatot egy külföldi nővel, mert ki akarja használni őt. Az erőviszonyok erőteljesen kiegyensúlyozatlanok, és a nő ki van szolgáltatva, mivel nincsen tisztában a svédországi jogairól, és a kapcsolata felbomlásával azt kockáztatja, hogy kiutasítják. A nőegyesületek szerint 2009-ben a legtöbben Thaiföldről, Iránból, Irakból illetve Oroszországból jöttek. Gyakran azzal az ígérettel vonzották ide őket, hogy a férfi jól megfizetett munkával rendelkezik, nagy háza van, és képes gondját viselni majd a családjának. (DN.se február 16.) Aztán a kiszolgáltatott helyzetben kerülő nőnek nem lesz hova fordulnia, nincsenek kapcsolatai, de nem térhet vissza hazájába sem, és gyakran ezért tovább tűr és tűr és tűr.

Amúgy a szomszéd thai csajt láttam már kék-zöld karikákkal a szeme körül. Hiába a szürkés bevonat a barna bőrön, látom, hogy meg szokták verni. Az látszik már a menéséből. De ebbe én nem szólhatok bele. (Vándorlók) Sok bevándorló csaj ismerősöm rendkívül csendes,zárkózott, és a tisztelettudó és hűvös svédeknek nem tűnik fel, hogy nagy a baj. Nem pusztán kulturális összeütközésekről van itt szó, kérem. A félelem még színésznőt is varázsolhat egy amúgy átlagos háziasszonyból. A legjobban persze annak örülnék, ha meg tudnátok cáfolni! De sajnos a Roks által végzett felmérések nem valami reménykeltőek.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top