Archív

Oscar-díjra jelölték a szelmenci filmet – magyarok nélkül

pastedGraphic2A 83. Oscar-díj átadását 2011. február 27-én, a hónap utolsó vasárnapján fogják megrendezni. A házigazda James Franco és Anne Hathaway lesz. A Sme internetes portáljának 2010. szeptember 17-ei híre szerint Szlovákia a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában Jaroslav Vojtek Határ (Hranica) című filmjét Oscar-díjra jelölte.

A Határt Vojtek 2001 és 2009 között forgatta Kisszelmenc (Mali Selmenci, Nyugat-Ukrajna) és Nagyszelmenc (Vel’ké Slemence, Kelet-Szlovákia) magyar lakta ikerfaluban, az egykori szovjet–csehszlovák vasfüggöny tövében. Szelmencen a sztálinizmus relikviáit, a szögesdrótos kerítésrendszert majd másfél évtizeddel a rendszerváltást követően bontották el, amikor – hosszas emberi jogi küzdelem után – 2005 karácsonyán a falut kettévágó schengeni határon gyalogos-biciklis nemzetközi átkelő nyílt.

A Szlovák Film- és Televíziós Akadémia tagjainak hatvan százaléka szavazott Jaroslav Vojtek filmjének nevezésére: „Oscar-díjat szlovák alkotó először és eddig egyetlen alkalommal 1965-ben kapott, az Üzlet a korzón című csehszlovák filmért (rendezte: Ján Kadár, Elmar Klos. Az alkotók közül a budapesti születésű Ján Kadár volt szlovák). Szlovákia az utóbbi években nem bizonyult sikeresnek az olyan megafilmekkel mint a Báthory és a Jánošík, amelyek rekord számú nézőt vonzottak a mozikba. Az akadémia nem is szavazott a jelölésükről, mivel állítólag az alkotók többsége nem szlovák volt. Tavaly a Szlovák Film- és Televíziós Akadémia a Meg nem tartott ígéret című, egy zsidó család életét bemutató filmet jelölte, de az amerikai zsűrit a film nem ragadta magával.” (Eugen Korda cikkéből.)

A felvidek.ma hírportál értesülése alapján az MTI tudósítója, Kokes János a jelölés hírét 2010. szeptember 21-én továbbította Pozsonyból: „A félig játék-, félig dokumentumfilm ötletgazdája, segédrendezője, koordinátora, tanácsadója és egyik szereplője a nagyszelmenci születésű Tóth Tibor színész, a révkomáromi Jókai Színház igazgatója. »Még a főiskolán beszélgettünk a film ötletéről Jaro Vojtekkel. Nem hitte el a sztorit, hogy létezik egy falu, melynek egyik fele Szlovákia, a másik fele már Ukrajna, középen pedig áll egy sorompó. Azután egyszer eljött és a saját szemével látta« – nyilatkozta a hírportálnak Tóth Tibor.”

A filmet mindeddig se Nagyszelmencen, se Kisszelmencen nem mutatták még be.

A Sme 2010. december 27-ei számában Kristína Kúdelová azonban arról tudósít, hogy a napilap ankétja alapján, amelyben mintegy kétszáz művész, elméleti szakember és programszervező vett részt, Jaroslav Vojtek Határ című dokumentumfilmje lett a 2010. év szlovák kulturális eseménye. Az ankét résztvevői 5 kategóriában szavazhattak: irodalom, kiállítás, film, színház, zene. A Határ című film valamennyi kategóriát tekintve a legtöbb szavazatot kapta – összesen harmincat. A sorban következő film, Jan Švankmajer: Prežiť svoj život(Túlélni az életedet) tizenhét szavazatot kapott. Csupán az érdekesség kedvéért: a könyvkategória első helyezettje, Ján Rozner: Noc na fronte (Éjszaka a fronton) című kötete huszonnyolc szavazatot szerzett, ezzel a második helyen végzett. A nyertes film rendezője, Vojtek az eredmény hallatán a következőket mondta: „Számomra ez azt jelenti, hogy hinnem kell magamban és nem szabad semmilyen idegen hatás alá kerülnöm. Alighanem értelme volt a kínlódásaimnak.” Daniel Bútora pedig ezt jegyezte meg: „Fantasztikus, hogy a Határ győzött. Ez egy rendkívül erős és gyönyörű, filmes szempontból vonzó vallomás”. Jaroslav Vojtek elmondta, hogy sokáig forgatott, közben eléggé kimerült és nem bízott benne, hogy az emberek valóban megértik, mit akart üzenni ezzel a filmmel. Arról is beszélt, hogy Minszkbe is ezt a filmet hívták meg egy fesztiválra. Vojtek számára a meghívás oka rejtély, hiszen Belarusz diktatorikus ország. A meghívást azzal magyarázza, hogy Lukasenko emberei alkotását antiimperialista filmként értelmezték, amelyben a schengeni határokat bírálja.

Az egész írott anyagban egyetlen egy szóval sem említik, hogy Szelmencen a határ mindkét oldalán magyarok élnek.

A film hossza: 72 perc; formátum: 35 mm, 1:1,85; hangzás: Dolby Stereo; filmmásolatok száma: 6 / 3 szlovák felirattal, 2 angol felirattal, 1 magyar felirattal. Rendező: Jaroslav Vojtek; gyártásvezető: Mario Homolka, Dávid Čorba; ötlet: Jaroslav Vojtek; forgatókönyv: Jaroslav Vojtek, Marek Leščák; kamera: Tomáš Stanek, Jaroslav Vojtek; vágó: Maroš Šlapeta, Cséplő Zsuzsanna; hangmérnök: Jaro Vojtek, Tobiáš Potočný; hangkeverés: Marek Lacena; zene: Peter Groll; produkció: Dávid Čorba. Gyártó: LEON Productions. A filmben szerepeltek: Lizák Péter, Tóth Tibor, Tóth István, Bocsárszky Pál mint Tóth Vince, Kuik Rebeka, Gilányi Sándor, Gilányi Rebeka, Hornyákné Nagy Katalin és fia; Nagyszelmenc-Kisszelmenc lakosai és mások.

A film világpremierjét 2009. október 28-án, a Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon tartották, ahol elnyerte a Közép- és Kelet-Európa legjobb dokumentumfilmje díját. Szlovákiai bemutató: Pozsony, 2009. november 11. Magyarországi bemutatók: CinePécs Filmfesztivál, 2010. október 6. XVIII. Filmszeminárium és Szlovák Filmszemle 2010. november 8–10., Budapest–Esztergom–Szeged. Bemutató Budapesten: Szlovák Intézet, november 10.

Kapcsolódó anyagunk: Teremtő szándék ellenerőkkel

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top