Archív

Az időutazó új éve

Knyvht_janurA Könyvhét januári száma elébe ment a jövő évnek, és december 16-án jelent meg a Szerk. azon megfontolása alapján, ha esetleg elmaradna 2011. Bár így azt gondolhatnók, hogy egy sci-fi újságot tartunk a kezünkben, amelyben az időben eltévedt űrhajósok tájékoztatják egymást a múltban és a jövőben megjelent/megjelenő könyvekről. Ha ebbe íróként gondolunk bele, letehetjük a pennát a klaviatúrára, és nyugodtan hátradőlhetünk, mert a jövőben már léteznek azok a könyvek, amiket most nem kell megírnunk. Részlet a Szerk. följegyzéseiből:

 

Akik még olvasnak, azok olvashatják például Varró Dániel Akinek a lába hatos című kötetét is. Sőt, akik olvassák, talán fel is olvassák pici gyermekeiknek vagy unokáiknak, merthogy a kötet a piciknek szóló „mondogatnivalókat” tartalmaz. Varró Dánielről és a kötetet ihlető Misi fiáról többet is megtudhatnak a szerzővel készített interjúból.

A karácsony még előttünk lévén, érdemes itt talán jeleznem, hogy a lapunkban bemutatott könyvek közül kivétel nélkül mindegyik kiváló ajándék lehet a megajándékozott értő olvasó számára. Egy ilyen ajándéknak való kötet például a Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról szóló történeteket gazdag, sok esetben mostanáig nem közölt képanyaggal illusztráló Álomszínészpár című album, amelyről a könyv szerzői, Gábor Júlia, a színésznő lánya, és férje, Szigethy Gábor irodalomtörténész beszéltek lapunknak.

Más műfajban született meg, de hasonlóan látványos album a Számos villamos című kötet, amelynek egyik-másik fotója nosztalgiázásra csábít. (Emlékszik még valaki arra, hogy a villamosok Budapesten olyan zsúfoltak voltak, hogy sokszor csak a peronon lógva lehetett utazni, például a 6-oson, én nem csak emlékszem, olykor még lógtam is…) Budapest „villamos-történelméről” a szerzőhármas – Legát Tibor, Nagy Zsolt Levente és Zsigmond Gábor – beszélt a Könyvhétnek.

Történelemről szól Nagy György is Magyarország apró betűs történelme című kötetében. Az ismert televíziós személyiség a Kossuth Kiadó Magyarország története könyvsorozatának tartalmára alapozva történelmi ismeretterjesztő sorozatban tárta nézői elé honunk történetét, a kötet a sorozat epizódjainak szövegét tartalmazza. E rövid leírásnál persze sokkal többet tudhatnak meg a kötetről és a sorozatról a Nagy Györggyel készített interjút elolvasva.

Megint csak, más módon, de a történelem a tárgya Gervai András legújabb kötetének is. A még nem oly távoli magyar történelem sötét oldalának egy szűk területére derít fényt: Fedőneve: „szocializmus” című kötetében a pártállami idők titkosszolgálatainak működését mutatja be levéltári kutatásai, dokumentumok alapján. Az akkori idők tanúi emlékezhetnek velem együtt: sejteni sok mindent lehetett akkoriban, biztosat tudni annál kevésbé. Hát most (egy részét) megtudhatjuk…

Magunkat – a Könyvhetet – ajánlom.

Kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog újévet kívánok minden olvasónknak.

(A Szerk.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top