Archív

Könyvkóstolgatók karácsonya

kostolMottó:

„Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. (…) Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.”

Márai Sándor

 

 

2005 nem ma volt. Viszont 2005 jó év volt, legalábbis ami az írókat, olvasókat illeti, mivel akadt egy nyögve-nyelve-ügyetlenkedve, de azért valahogy csak életre keltett „mozgalom”, amit Nagy Könyvnek neveztek, s arra volt hivatva, hogy megtudjuk, a magyar olvasóknak melyik is a kedvenc regénye.

Megtudtuk.

Aztán a többi néma csend…

Miért is írom ezt? Hát persze, a Könyvkóstoló! Úgy volt az 2005-ben, hogy a tiszakécskei könyvtár is részt vett a fenti rendezvénysorozaton, s a helyi vetélkedők során kiderült: igen sok olvasni szerető, irodalmat kedvelő ember él ebben a kedves kis városkában. Ők voltak azok, akik a Nagy Könyv-program végén szomorúan kérdezték: hát akkor mi most már soha többé nem találkozunk, s nem tudunk majd senkivel könyvekről beszélgetni?

Mivel ez túlságosan riasztó jövőképnek tűnt, gyorsan elhatározták: igenis lesz találkozó! És tényleg lett, méghozzá a könyvtárban, minden hónapban egyszer, mikor is az olvasók egymásnak ajánlották kedves olvasmányaikat, vagy épp hívták fel a többiek figyelmét arra, mit nem kéne a kezükbe venniük pl. a pocsék fordítás miatt.

Így született meg tehát a Könyvkóstoló irodalmi est, melynek én lettem botcsinálta moderátora. Az első időkben mi, a helyi olvasók, leginkább csak egymással találkoztunk. Előre eldöntöttük, mi legyen a következő alkalom fő témája [pl. családregények, elfeledett magyar szerzők, kedves verseink, könnyű nyári olvasmányok, stb.], de aztán lassan meghívott vendégek is kezdtek szállingózni.

2006-ban nálunk járt

Balla Ferenc rádió riporter – Mészöly Gábor író, dramaturg – Michaleczky Péter szerkesztő – Békés Pál író

Hamar kiderült azonban, ami mindenhol nyilvánvaló: a könyvtárnak nincs elég pénze arra, hogy rendszeresen finanszírozza az estjeinket. Szerencsére gondjainkról hallva a Szépírók Társasága a segítségünkre sietett, s azóta a Könyvkóstoló-estek a Könyv Utóélete című programsorozatuk részeként a legnevesebb magyar írók egész sorát hívhatta meg Tiszakécskére.

Így járhatott nálunk vendégségben 2007-ben

Ficsku Pál író – Ménes Attila író – Kéri Piroska művelődésszervező, szerkesztő, a SzT-nak titkára – Balla Zsófia költő, író, esszéista – Báthori Csaba költő, író, műfordító

2008-ban

Závada Pál író, szociológus – Kerékgyártó István író – Csaplár Vilmos író, a SzT elnöke – Jánossy Lajos író – Parti Nagy Lajos költő, író, műfordító – Szélesi Sándor író, főszerkesztő

2009-ben

Bárdos Deák Ágnes előadóművész, dalszövegíró, író, irodalomszervező – Podmaniczky Szilárd író – Hartay Csaba költő, újságíró – Péterfy Gergely író, szerkesztő – Solymosi Bálint költő, író

és 2010-ben

Háy János író, költő, szerkesztő, drámaíró – Vámos Miklós író – Kántor Péter költő, műfordító – Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes – Grecsó Krisztián író – Buda Ferenc költő – Füzi László szerkesztő, kritikus, irodalomtörténész – Balla Ferenc-Balla Mózsi: Gulág-fantáziák

Idén ismét megtartottuk hagyományossá vált karácsonyi Könyvkóstolónkat, s bár sajnos nem voltunk túl sokan [kit ez, kit az csábított másfelé, s a világ hangulata is sokat romlott mostanság, szóval… hát, igen], a hangulat remek volt, ajándék is jutott – persze könyv! – mindenkinek. S mi több, játszottunk is! Az elmúlt esztendők alatt nálunk járt néhány kedves szerző nevét kellett kitalálniuk a jelenlévőknek, méghozzá az alábbi eszperente-sorokból. Lássuk, az olvasónak sikerül-e!

[a megfejtések a szöveg alján]

1. Szeges helyen meg Szegeden leledzett, jelenleg Pesten teng, veretes verses-nemverses zengzeteket szed rendbe, melyek hetente megjelennek.

2. Remeke gyerek, de verses egyvelege egy szerelmes vers esete. Festeget, fedelet tervez s jelentet meg.

3. E fekete menyecske remek verseket szerez. Eredete nem e terep, de nem messze.

4. Rengeteget jegyez le, mellette emberekkel cseveg, nesszeszere jellegzetes.

5. Remek egylet szerfelett nemes feje, s ennek jele lehet: feje teteje deres.

6. Remeke fekhely eleme, melyen menyecske feje hever.

7. Verselve kezdett, de remek egyebeket szerez. Ezek: pecsenyemese – rettegett s szeretett emberem tere – jegesre meredt eb testeleme.

8. E menyecske „fekete” embereket, s elveszejtett gyermekeket mentve, tekercseket vesz fel, s rendre szervez heteket, melyeken rengeteget tesz.

9. Kerekded feje nem reszketeg. Tehenek kedvenc versmestere eme ember.

10. Gengszteres remeke teljesen kedvelt lett e helyen.

11. Eme egyed nem messze lett ember. Rendbe szedett rengeteg lejegyzetet, s egybe megjelentette.

12. Serte ellen nem tesz eme egyed, de remek eseteket szerez gyermekeknek s nem gyermekeknek. Kereke rengeteg.

Mára más már nem maradt: A KÖNYVKÓSTOLÓ TAGJAI KÍVÁNNAK MOSOLYGÓS ÜNNEPEKET ÉS BOLDOGABB ÚJ ESZTENDŐT MINDEN ALKOTÓNAK, OLVASÓNAK, KÖNYVÉSZNEK ÉS KÖNYVSZEREPLŐNEK!

 

Böszörményi Gyula

a Könyvkóstoló-estek házigazdája

 

Megfejtések:

1. Grecsó Krisztián

2. Háy János

3. Balla Zsófia

4. Vámos Miklós

5. Csaplár Vilmos

6. Závada Pál

7. Parti Nagy Lajos

8. Bódis Kriszta

9. Hartay Csaba

10. Kerékgyártó István

11. Podmaniczky Szilárd

12. Böszörményi Gyula

 

[eme eszperente verseket remekelte Cséplő Noémi, a kerekes serteember neje]
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top