Archív

Babablog. Apró, testi játszmák 3.

spenot_dec6

 

Ismétlem, rászoptatunk. Gondolom, a logikai sor érthető – bekínlódunk egy kis reszelt almát a gyermeki rendszerbe és lenyomtatjuk egy kis anyatejjel. Rá-szoptatunk az almára. Csak hogy világos legyen.

 

 

 

Megvolt már a sírás, körbejártam a kaki-témát, essék most szó az evésről. Amikor a bejbi hathónapos, kezdődjön el a hozzátáplálás, javasolják a szakértők. Méghozzá úgy, hogy az elején rászoptatunk, mondja szeretett védőnőm. Ismétlem, rászoptatunk. Gondolom, a logikai sor érthető – bekínlódunk egy kis reszelt almát a gyermeki rendszerbe és lenyomtatjuk egy kis anyatejjel. Rá-szoptatunk az almára. Csak hogy világos legyen.

 

Az első és legalapvetőbb elv a fokozatosság. Ami azt jelenti, hogy gyermekünk jó pár napig eszi a reszelt almát reggel, délben és este. Ha az anyuka kicsit szégyelli magát gyermeke monoton étrendje miatt, ne tegye, gondoljon arra, hogy az előző hat hónapig meg csak cicit evett. Szóval, betuszkolunk egy hangyányi reszelt almát a tej alá. maszat_dec6Aztán jöhet a főtt sárgarépa turmixolva. Ezt már lehet váltogatni almával. Sőt, bátrabbak keverhetik is. Ha szerencsés csillagzat alatt született a gyermek (vagy az anyuka), épp sütőtök szezon van, és akkor mehet a töki is hamarosan. Szépen, mindent sorjában. Vigyázni, ne menjen egyszerre a töki és a répa, mert a gyerek besárgulhat, mondja szeretett védőnőm, és azért ezen kicsit elhűlök. Nem úgy sárgulhat be, hanem a bőre.

Vannak mindenféle táblázatok, hogy hatodik hónapban csakazalma-megarépa, de egy idő után elfelejtettem őket követni. Amiben viszont radikálisan megoszlanak a vélemények, az a lisztérzékenység és a glutén téma. Adni vagy nem adni glutént a pulyának egy éves kor alatt? Mi a legújabb iskolát követtük, és adtunk. Jobb, ha korán elkezdjük terhelni a szervezetet, mondja szeretett védőnőm. Kicsit izgultam, de az egész terheléses teszt nem állt másból, mint napi egy kekszből. Illetve háromnegyed. Mert egy egésztől egyszer kiütései lettek. Akkor pár napig ohne glutén, majd újból. De ezen lehet vitatkozni. Jobbára azért mégis köles és krumpli keveredik felváltva almával, répával és tökivel. Ha szorulása van, kell hozzá egy kis aszalt szilva.

 

Hanem ahogy Máté áll a témához, az valami költői. Azt a pofát, mikor először jelent meg az orra alatt egy reszelt almával teli kiskanál… És mivel alapvetően nyitott a világra, a száját is odailleszti. Aztán fintorog. Megnyalja, fintorog, megforgatja, megítéli és vagy odatartja megint a száját, vagy elmehetsz az ilyenolyan tökiddel a búsba.

 

A spenótra viszont elsőre határozottan ráharapott. Aztán mivel gondolom, az anyja se hitte el, hogy ezt így lehet szeretni, át is értékelte a dolgot, és másodjára már királyi mozdulattal fordította el a fejét. Utána minden zöldséges ebédre hajlamos volt elfordítani. Anya kezdett neheztelni, hogy remek zöldséges mixei (répakrumpli, tökiköles, répaköles, krumplispenót, kölestökiszilva stb.) ilyen mérvű elutasításra lelnek. Ezért pofátlanul elkezdett minden zöldséges trutyiba gyümölcsöt keverni, almát, banánt, ami illett.

 

kolbi_dec6Fontos: ha te se ennéd meg, ne várd el tőle, hogy jó étvággyal fogyassza. Bár volt olyan, megsúgom, hogy én nem ettem volna meg, ha fizetnek se, ő viszont odaadóan nyitogatta száját valahányszor a bizonytalankodó kiskanál megállt a feje előtt. Aztán mivel héthónapos korára hirtelen lett hat foga, kölesgolyókkal kezdtem bombázni. Mert ugye, a második alapelvet nem is említettem, semmi só legalább egyéves koráig. Na, ez a sózabálók törzsének elég szélsőséges nézet, meg aztán a zöldséglevest is mindig külön kell főzni, de jobb egy sótlan krumplisrépa főzelék, mint egy taccsra ment vese. Vagy kettő.

 

Mostanában már viszonylag nehéz meggyőzni, hogy sem a savanyú uborkával, sem a kolbásszal nem kellene még próbálkoznia, világra való nyitottsága elképesztő méreteket öltött. Nem veti meg a kis lila műanyagszűrőt illetve a kislibazöld tölcsért sem. Különösen, hogy ezek nem tartoznak a játékai közé, hanem úgy szerzi meg őket, kézen-közön. Kiemelten igaz ez anyára. Hiszen csak az izgi, ami nem az enyém. Na, jó, anya, mondjuk, másképp nem. Épp ezért külön öröm, ha néha ráérősen, úgy értem, foggal, rá lehet feledkezni a cicire.

 

Gyermekünk szája ekkor mint hatfogú körgallér ékesíti a minden dicséretre érdemes anyai mellbimbót.{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top