Archív

A csábítás lapja, avagy a decemberi Könyvhét

Knyvht_decemberNaptárunkban folyamatosan előrehaladván elérkeztünk decemberi számunkig. Év végi szám ez a legtöbb újságnál, nálunk – mint olvasóink tudják – még nem igaziból, hiszen már december közepén megjelenik januári számunk, ami átvezet bennünket az új esztendőbe, februári számunk megjelenéséig az lesz megtalálható mindenhol, ahol a Könyvhét kapható.

Karácsonyi vásár: a nagy varázslat, amitől a cégek minden évben gazdasági folyamataik jóra fordulását várják, és nincsen ez persze másként a könyvszakmában sem.

A könyvesek előtt is régóta ismeretes összefüggés, hogy az év utolsó harmadában valósul meg a forgalom kétharmada. A sajtóban megjelent tudósításokat és gazdasági elemzéseket olvasva azonban e régi alapigazság árnyaltabbá vált előttem: kiderült, hogy nagyon sok más területen – nemcsak a könyvek esetében – érvényesül ez a szabályszerűség, és az utóbbi válságos években az arányok egyre jobban eltolódtak, sok szakmában már úgy látják, éppenséggel az utolsó hónapon múlik, hogy nyereséges lesz-e a cég, avagy nem. Persze mindenütt reménykednek, készülnek…

A reménybeli karácsony előtti forgalomra készülve nagyon sok könyv megjelenik, a szakma helyzetét meghatározó kérdés az, hogy a könyvbarátok, az olvasók pénztárcája hogyan válaszol majd a könyvújdonságok csábítására. Mert a csábítgatás folyamatos, minden ízlés megtalálhatja a neki tetsző kiadványt. E számunkban is ilyen „csábító” kiadványokról szólunk.

Kettős interjú egy kettős könyvről: megjelent Bartis Attila és Kemény István beszélgetésének lejegyzett változata, az interjút olvasva többet is megtudhatnak arról, hogyan született meg a könyv ötlete és mi módon valósult meg. Az már egyenesen a csábító csábítása, hogy Bartis Attilának a fotós könyvéről is esik szó az interjúban.

Még egy könyv erejéig maradva a csábításnál: férfiolvasó számára talán csábítóan hangzik az információ, Wollner Márta Sába könyve a hastáncról szól, mint megtudtam, helyénvalóbb orientális táncnak nevezni, de a lényege megmarad, ez a csábítás tánca. Ám a közvélekedésnek e sommás összefoglalása is árnyaltabb összefüggéseket rejt, erről is olvashatnak a szerzővel készített interjúban.

Lovas Ildikó a krimik izgalmát ígérő regényében úgy szövi a szálakat, hogy szabadkai hősnőjének sorsa találkozik Leni Riefenstahl sorsával. Hogy ez miért történik így, azt is elmondja Lovas Ildikó.

A Balatonról új képet mutat föl Podmaniczky Szilárd, aki az ott élő, dolgozó emberek történetén keresztül mutatja meg nekünk a „magyar tengert”, de a vele készített interjúban szól arról a kötetéről is, amelyben a nőket mutatja be a férfiaknak, és a férfiaknak a nőket.

Egy nőt mutat be az olvasónak Kelecsényi László, Karády Kalint. A színésznőről szóló új kötetéről beszélve elmondja azt is, miért érezte fontosnak többször is visszatérni Karády személyéhez.

Szabó Csaba katonaként fél évet szolgált Afganisztánban a magyar katonai kontingens tagjaként, könyvében ott szerzett tapasztalatairól számol be, és mint a vele készített interjúból is kiderül, külszolgálatának tapasztalatai nem csupán katonai jellegűek.

A Móra Kiadó idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját, erre az alkalomra jelent meg az ünnepi kiadvány Mesebirodalom címmel, a kötetről és a kiadó történetéről is olvashatnak lapunkban. Janikovszky János a kiadó vezetője pedig elmondja azt is, büszke arra, hogy az évfordulón kívül azt is megünnepelhetik, hogy éppen most nyerte el a Móra Kiadó a Magyar Brands címet, ami a legkiválóbb magyar márkák címe.

Természetesen az itt ajánlott olvasnivalókon túl is nagyon sok könyvről tudósítunk, és mindez együtt is csupán az a választék, amelyet lapunk terjedelme engedett, a könyvek világában, a Gutenberg-galaxisban még nagyon sok könyv vár a felfedezésre… ne álljanak ellent a csábításnak…

(A Szerk.)

CÍMLAP

570 Közelítések

Bartis Attila és Kemény István beszélgetőkönyve

Ebben a könyvben két íróember beszélget. Mindketten befutott, elismert írók, saját generációjuk emblematikus alkotói és történetesen barátok. A beszélgetőkönyvben két egyenrangú, és számos dologban azonosan gondolkodó ember beszél élet és irodalom, valamint fotográfia fontos kérdéseiről…

„De szerencsére néha azért mondtunk újat is egymásnak. A rácsodálkozásunk, pontosabban a másikra csodálkozásunk több helyen ki is derül a szövegből.”

(Szénási Zsófia)

572 „Ha Petőfi ma élne – kommunista lenne”

A magyar szocreál

(Jolsvai Júlia)

574 Félélet furcsa félvilágban

Beszélgetés Lovas Ildikóval

A krimik izgalmát sem nélkülöző és a magvasabb, akár politikai értelmezésekig is elmerészkedő könyve jelent meg Lovas Ildikónak A kis kavics címmel.

„Azt gondolom, ideje volna a saját, 1918 utáni ügyeinket megtárgyalnunk, mert mégiscsak ez az, ami meghatározza a sorsunkat. Európa sorsát.”

(Mátraházi Zsuzsa)

576 GYERMEK, IFJÚSÁGI

Karácsonyi könyvkínálat

(Cs. A.)

577 ÉVFORDULÓ – 60 ÉVES A MÓRA KIADÓ

Könyvbirodalom

Hatvan év meséi

(Csokonai Attila)

582 Balatoni leletmentés

Beszélgetés Podmaniczky Szilárddal

Igen sokoldalú embernek ismertem meg, aki a versektől, a tárcáktól, a novellákig, regényig számos műfajban ír, és igen kreatívnak; hiszen saját alapítványt is létrehozott az évek folyamán…

(Illényi Mária)

584 Magyar katona Afganisztánban

Beszélgetés Szabó Csabával

Szabó Csaba féléves külszolgálatot töltött Afganisztánban, melynek tapasztalatait személyes hangvételű könyvében (naplójában, útleírásában?) összegezte.

(Maczkay Zsaklin)

586 Keresztül-kasul a képeken

Nagy Európa Könyv

(Laik Eszter)

588 SZUBJEKTÍV

Tandori Dezső

Két különlegesség külön története

589 KÖNYVBÖLCSŐ

Tarján Tamás

A helyes ige

590 A FORGALOMBA HOZOTT KÖNYVEK LISTÁJA

2010. október 22-november 18.

A forgalomba került könyvek válogatott listája a Könyvtárellátó adatbázisa alapján. A teljes lista és a művek további adatai a Könyvtárellátó honlapján (www.kello.hu) tekinthetők meg.

594 LAPMARGÓ

Murányi Gábor

Egy több helyre tehető album

602 GAZDASÁG

A szinuszgörbe kiegyenesítése, avagy adózás 2011-ben

(Dr. Bódis Béla)

603 Kert-Budapest Móriczcal

(Hudra Árpád)

604 Kertész Ákos

Filmsirató

604 Egy félrecsúszott nyakkendő története

Péter László: Olvassuk Juhász Gyulát!

(Hományi Péter)

606 Háromszor is Karády

Beszélgetés Kelecsényi Lászlóval

Jól emlékszem az 1979-ben megjelent bakelit nagylemezre, amelynek borítóján Karádynak az a varázslatos cigarettázós profilképe látható, és láttam a Filmmúzeum előtt kígyózó sorokat is: a Halálos tavaszt vetítették…

(Szepesi Dóra)

608 PANORÁMA

Jean-Claude Carriére – Umberto Eco: Ne remélje, hogy megszabadul a könyvektől

Szaknyelvi kommunikáció (Szerk. Dobos Csilla)

Szigethy Gábor: Évezredtöredék

Imre László: Új protestáns önszemlélet felé

Denisa Fulmeková: A remény vonalai

Menyhárt Böbe: Mert a kutya is ember

614 A hastánc női világa

Beszélgetés Wollner Márta Sábával

„Egy barátnőm járt hastáncra, elmentem vele és ott ragadtam, majd egyre inkább belemélyedtem a kultúrába és a táncba.”

(Jolsvai Júlia)

616 EMBERBEN KÖNYV

Versjóslatok

Beszélgetés Pálfi Györggyel

(Mátraházi Zsuzsa)

618 Harminchat városon át

Koen Peeters: Nagy Európai Regény

(Laik Eszter)

620 Sikerlista

624 Határátlépők

Marcella Anglani, Maria Vittoria Martini, Eliana Princi: Legújabb kori művészet

(Bártfai László)

626 KÖNYVIPAR – 60 ÉVES A MÓRA KIADÓ

A Móra a MagyarBrands címmel is büszkélkedhet

Beszélgetés Janikovszky Jánossal

„Igen, nagyon büszke vagyok rá, hogy a tavalyi Superbrands jelölés után idén – könyvkiadók közül egyedüliként – megkaptuk a MagyarBrands címet, ami a legkiválóbb magyar márkák kitüntetése.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top