Archív

Baka István dedikációit keresi

BakaIstvan1Keresi Baka István költő dedikációit Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész. Az a terve, hogy a Bakának szóló ajánlások gyűjteményével együtt közli, egy kísérő tanulmánnyal kiegészítve.

 

A dedikált kötet egyrészt kultikus tárgy, a gyűjtők szemében értékes holminak számít. Másrészt sokat elmond a szerző és az olvasó viszonyáról, tehát irodalomtörténeti jelentőségű adat. Minél teljesebb egy dedikációgyűjtemény, annál pontosabban rajzolja föl az író kapcsolatrendszerét. A Baka-kötetek érdekesebb dedikációi jórészt barátoknak, ismerősöknek szólnak, de érdekesek lehetnek azok a beírások is, amelyek olyan olvasók könyvében lapulnak, akik csak egyszer találkoztak a szerzővel.

Baka Istvánt (1948-1995) a legjobb magyar költők között tartják számon, és Juhász Gyula óta a legjelentősebb szegedi költőként, aki megújította a képalkotást és a szerepjáték-költészetet. Sztyepan Pehotnij testamentuma című kötete 1994-ben az Év Könyve lett.

Bíró-Balogh Tamás arra kéri a dedikált Baka-kötettel rendelkező olvasókat, hogy a dedikációt fénymásolva, vagy szkennelve küldjék el neki a birobalogh@gmail.com-ra, vagy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Modern Magyar Irodalom Tanszék címére: 6722, Szeged, Egyetem utca 2.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top