Archív

Orgia Misztérium Színház

Nitsch_bort

Egy könyvritkaság található mától a könyvesboltban, Hermann Nitsch: Orgia Misztérium Színház című könyve, amit a Metronóm Kiadó jelentetett meg még 2004-ben, könyvesbolti forgalomba azonban nem került. A Nitsch-szövegeket Adamik Lajos fordította. A könyvetHeinz Cibulka fotói illusztrálják, az oldalon látható kép is az ő munkája.

 

Hermann Nitsch (1938) a hatvanas évek elején indult, bécsi akcionizmus néven elhíresült képzőművészeti irányzat meghatározó alakja. Pályatársaival, Günter Brusszal, Otto Mühllel és Rudolf Schwarzkoglerrel együtt a festészet hagyományos határainak áttörésére törkedett: a csoport felkavaró, a közönség érzékeit intenzíven megszólító akciói vizuális tabukat romboltak, és a művészi önkifejezés új formáit keresték.

E korai akciók tapasztalatai Nitschnél – aki olyan híveket tudhat maga mögött, mint az örökifjú Yoko Ono és David Bowie, egyszersmind olyan ellenzőket, mint az állatvédő Brigitte Bardot – egy komplex összművészeti alkotás, az orgia misztérium színház koncepciójába épültek be.

Nitsch_bels_kp

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top