Archív

Repülőszőnyeg

Keresés a weben

replsznyeg1900. július USA Egy 74 éves asszony kilenc fiával együtt élt a hegyek között meghúzódó kaliforniai Ukiahban, ahol medvevadászatból tartotta el magát és népes családját. Évenként 100-150 medvebőrt vitt a piacra, de árult medvezsírt és medvehúst, sőt, a leölt szülők élő kismedvéit is. Hogy ki a kilenc gyerek apja, senki nem merte megkérdezni tőle.

 

1900. július, Kína A hatalmas teremben külön cellákban vizsgáztak a diákok. A kérdésekre adott válaszokat számozott papíron nyújtották be, melyet piros tintával másoltak egy újabb lapra az írnokok, hogy a tanár ne ismerje fel kedvenc diákja kézírását. A legjobb dolgozatokat elküldték a császárnak, aki aranygombos sipkával és kékselyem ruhával jutalmazta a legjobb vizsgázót. Aki nyolcvan évig folyamatosan jelentkezett a vizsgákra és állandóan megbukott, kitartásáért megkapta a tudós címet.

1900. július Anglia Rendkívül elegáns hölgy állt egy londoni kirakat előtt, bal kezével a ruháját emelte, jobb kezével pedig a lorgnette-jét tartotta a szeme elé, és azon keresztül nézte a kirakatot. Idővel komoly csődület támadt körülötte, vajon mit néz olyan kitartóan. Amikor kiderült, hogy csak egy bábu, az emberek jót nevettek, mert kivált gyönyörűségükre szolgált, ha lóvá tették őket.

1900. augusztus Belgium Egy tanár szerette volna kideríteni, kiben milyen természetrajzi hajlam lakozik, ezért próbára tette a diákjait. Megbízta őket, hogy a vakáció alatt szedjenek össze minden kezük ügyébe kerülő pókot. A gyerekek nagy kedvvel fogtak hozzá, s közülük az egyik száznál is több különböző pókot mutatott be. Közöttük volt tíz, a tudomány számára is ismeretlen faj.

1900. augusztus Amerika Egy előkelő leányintézetben fellázadtak a nők a himlőoltás ellen, mondván, hogy fognak kinézni a bálban pettyes karral. Annyit sikerült elérniük, hogy a lábukba kapták az oltást, mert reményeik szerint a kivillanó boka eltereli a figyelmet az apró pettyekről. Egy francia professzor azt ajánlotta, hogy legjobb lenne a hölgyek talpába adni az injekciót, akkor két-három hétig táncolni sem lenne kedvük, és addigra a pettyek is elmúlnának.

1900 augusztus Németország A hamburgi utcákon sétáló nő megállt egy kirakat előtt, s megkívánta a díszes csuprokban árult mézet. Belépett a boltba, és kért egy kis kóstolót. Melyikből parancsolja, asszonyom! Hogyhogy melyikből, csodálkozott a nő. A boltos összepréselte az ajkait, új volt még a szakmában, nem tudta, milyen udvariasságba csomagolva ajánlja a valódi és milyenbe a műmézet.

1900. szeptember Csehország Ha távolabb fekvő városokba hajtották lúdjaikat a lúdkereskedők, sok állat megsántult a hosszú úton. A kereskedők elgondolkodtak a problémán, s úgy döntöttek, a lovakhoz hasonlóan a szárnyasokat is megpatkolják. A patkolás úgy történt, hogy a ludakat többször áthajtották egy langyos kátrány- és homokkeverékkel fölöntött téren, mire a ludak lábain olyan vastag kéreg képződött, amivel már vágtatni is tudtak.

1900 szeptember Oroszország Az ország egyes területeit hat hónapon át hó borítja. Az itt tenyésztett szarvasmarhák a hóból éppen csak kilátszó fűcsomókon éltek, ám a vakító hómezőnek köszönhetően sok állat szenvedett úgynevezett hóvakságban, s képtelen volt azt a kevéske élelmet is magához venni. A probléma orvoslására 40 ezer szarvasmarhát láttak el napszemüveggel.

1900. szeptember Anglia A londoni földalatti vasút bizonyos részeit, magas kéntartalmuk miatt komolyan ajánlották az orvosi szaklapok. Felmerült az is, hogy ezeket a szakaszokat rendezzék be szanatóriumnak a gyönge egészségű vasúti hivatalnokok és általános mellbetegek számára. A tapasztalatok azt mutatták, ha egy étvágytalan ember naponta többször utazott a föld alatt, rövid időn belül farkasétvágya lett.

1900 október Lengyelország Az európai kisvárosok utcáin lovak vontatta kordék és szekerek közlekedtek, és olykor feltűnt egy-egy automobil is, amely vagyonos ember vagy magas rangú katonatiszt tulajdonában állt. Megkezdődött az átállás a lóról a lóerőkkel hajtott kocsikra. Csakhogy a lovak nem adták könnyen a bőrüket. Jeslo egyik utcáján három megbokrosodott ló felborított egy automobilt a benne ülő három tábornokkal együtt. Tettüket nem tudták mivel magyarázni.

1900. október USA Colorado államban, a sajátos éghajlati tényezőknek köszönhetően a férfiak halandósága kétszeresen meghaladta a nőkét. Egy helyi kutató kiszámította, hány év múlva pusztulnak ki teljesen a férfiak. Mikor három különböző módszerrel is ugyanarra az eredményre jutott, összecsomagolt, fölszállt egy vonatra, elutazott az ország másik felébe, és várt.

1900. október Dél-Olaszország A politikus pompás fekete autón érkezett a városba, hogy szavazatokat gyűjtsön. A férfi északon született, de hogy az analfabéta választók szívére hasson, helyinek vallotta magát. Aztán egy teherautó gördült a térre, amelyről kizárólag ballábas csizmákat dobáltak a tolongó tömegbe. Ha megnyerem a választást, mondta a politikus, megkapjátok a jobbos csizmát is.

1900. november Kuba A férfi évek óta bámulta a szivarüzlet kirakatát, de a küszöböt soha nem lépte át, nem engedhette meg magának, hogy szivarozzon. Egy nap aztán nem akart hinni a szemének. A bő és jó minőségű dohánytermés miatt leszálltak az árak, és mindjárt bevásárolt öt karton Havannát. De úgy határozott, hogy csak akkor gyújt rá, ha ismét egekbe szöknek az árak.

1900. november, Lengyelország Krakkóban egy irgalmas rendi szerzetes megelégelte a szigorú életmódot és a kórházi munkát, és elhatározta, hogy levegőbe röpíti a kórházat. Negyed font puskaport öntött egy sörös üvegbe, és bedobta a kályhába. A hatalmas robbanás megrázta az épületet, de a betegeknek a rémületen kívül nem esett bajuk. A szerzetes, mit sem törődve azzal, hogy lemészárolhatta volna az egész kórházat, polgári ruhába bújt és elindult a rendőrségre.

1900. november, Uganda Az épülő vasúton a munkások tudomására jutott, hogy oroszlán garázdálkodik a sínek mentén. Három műszaki ember nekiindult, hogy lelője az állatot. Estig nem bukkantak a nyomára, ezért ketten a vasúti kiskocsiban pihentek le, egy pedig kívül őrködött, de csakhamar elaludt. Mintha erre várt volna az oroszlán, rátámadt az alvó műszakiakra. Hárman úszták meg az összecsapást, köztük volt az oroszlán is.

1900. december, Japán A császárné szárnya alá vette a nők ügyét. Egyre több nő dolgozott a postán és a színpadon is, ahol eddig férfiak játszották a női szerepeket is. Aztán úgy döntött, hogy külön egyetemet akar a nőknek, és el is kezdte az építkezést. Csupa férfi munkással.

1900. december, USA Egy férfi az utolsó pillanatban ugrott föl az Ockmulgeebe induló különvonatra. Nem sokáig bírt a lépcsőn álldogálni, fölmászott a kocsi tetejére, és ott utazta végig a távot. Elgémberedve és kimerülve mászott le a tetőről, de a tudat, hogy ötezer rézbőrű menyasszony közül választhat, akiket az állam 500 hold földdel, és tízezer dollárral stafírungozott ki, mindjárt megpezsdítette a vérét.

1900. december, Franciaország Egy férfi jegyet vásárolt Párizs egyik elegáns színházában, de azzal a kitétellel, hogy sem ő, sem pedig a felesége nem hajlandó 13-as számú széken ülni, mert babonásak. A pénztáros elmosolyodott. De uram, színházunk halad a korral, a múlt héten eltávolítottuk az összes 13-as széket.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top