Librarius http://librarius.hu Élménysziget Sun, 22 Jan 2017 15:00:36 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.1 Bizakodón kiáltom világgá: révbe érünk, ahogy a csillag megy az égen! http://librarius.hu/2017/01/22/bizakodon-kialtom-vilagga-revbe-erunk-ahogy-a-csillag-megy-az-egen/ http://librarius.hu/2017/01/22/bizakodon-kialtom-vilagga-revbe-erunk-ahogy-a-csillag-megy-az-egen/#respond Sun, 22 Jan 2017 15:00:36 +0000 http://librarius.hu/?p=110097   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>

Éjfél előtt bemutatásra kerül az Árpád térnyerése című operettem, saját rendezésem, mellyel méltóképpen ünnepelhetjük új időszámításunk hajnalát az éjféli tűzijátéknak mintegy előszeleként. Az előadás után állófogadást tartunk, ahová szeretettel várjuk Önöket egy pohár pezsgővel való koccintás erejéig, hogy aztán együtt gyönyörködhessünk abban, ami elmúlt s egyúttal mi reánk vár, mert hosszú még az út, de bizakodón kiáltom világgá: révbe érünk, ahogy a csillag megy az égen!

Röpülj, lelkem! – Kortárs operett, avagy zenés talány három részben a K2 Színház és a Szkéné Színház közös előadásában arról, hogy mi a magyar.

Etelközy Mátyás parlamenti képviselő és színi direktor veretes mondatokban habosítja a semmit, Árpád apánk dalra fakad, Láz Etelka megmondja a tutit. A K2 szerzői kvartett tagjai Horváth Szabolcs, Szabó Sipos Ágoston, Fábián Péter, Benkó Bence zenés talánya a magyarság mibenlétéről szól. Arról, hogy mi a különbség a hazaszeretet és a nacionalizmus között, és hogy mi volna, ha nemzeti identitásunkat nem mások ellenében, hanem a saját értékeink és hibáink, ismeretében határozhatnánk meg, esetleg közösen. Mi volna erre alkalmasabb műfaj, mint a bécsi operett. Ezúttal Csínom Palkók és Técsey Pixik helyett a színen olyan figurák vonulnak fel, mint Árpád fejedelem (Horváth Szabolcs); Etelközy Mátyás, színigazgató és parlamenti képviselő (Viktor Balázs); vagy Láz Etelka, tüntető (Piti Emőke). A helyszín adott: Magyarország, de hogy mindez most játszódik vagy egy negyven évvel előre megjósolt groteszk disztópiát látunk, azt mindenki döntse el maga.

Fotó: Mészáros Csaba

A k2 Színház 2010 nyarán alakult független színházi műhely, amely a Kaposvári Egyetem akkor másodéves színész-hallgatóiból szerveződött. A társulat rövid idő alatt a független színházi élet meghatározó részévé vált, számtalan nagysikerű előadást köszönhetünk neki, úgy mint az Orlai Produkcióval közösen létrejött Apátlanok, a Stúdió K Színházzal koprodukcióban készült Bakkfitty vagy a Yorick visszatér. A Szkénével közösen készült Züfec című előadás a Thealter Fesztiválon (Szeged) elnyerte a kritikusdíjat.

A Röpülj, lelkem! című háromfelvonásost a Szkénében nézhetitek meg január 25-én, szerdán, 7 órai kezdettel.

 

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/22/bizakodon-kialtom-vilagga-revbe-erunk-ahogy-a-csillag-megy-az-egen/feed/ 0
Tóth Krisztina – Pogány Judit: A mégegyszer-út – Élő költők társasága 24. http://librarius.hu/2017/01/22/toth-krisztina-pogany-judit-a-megegyszer-ut-elo-koltok-tarsasaga-24/ http://librarius.hu/2017/01/22/toth-krisztina-pogany-judit-a-megegyszer-ut-elo-koltok-tarsasaga-24/#respond Sun, 22 Jan 2017 13:00:40 +0000 http://librarius.hu/?p=110082   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Az Örkény István Színház felkért 24 kortárs költőt, írjanak egy-egy verset a társulat tagjainak. Itt a 24. páros: Tóth Krisztina versét Pogány Judit előadásában hallgathatjátok meg.

A sorozatról itt olvashatsz részletesen. Az előző videókat pedig itt nézheted meg.

Örkény Színház
Élő költők társasága

Tóth Krisztina

A mégegyszer-út

Tandori Dezsőnek

Ez a fekete égbolt rád vár.
Vonuló füst vagy, seregélyfelhő.
Üres egészen ez a táj már:
mit akarhattál. Mit akarsz még?

Nyugi, nem múlt el, csak az élet.
Csak ez a földút, ez fogyott el.
Kerítéslécek, kerítéslécek,
türelem közt a gaz kihajtott.

Hulló dió a szemhatáron,
sötét burokban gördülő nap.
Átkiabál a gyulladt torkú
álom a tarlón. Ugye, hallod?

Videó: Whatevermen Stúdió

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/22/toth-krisztina-pogany-judit-a-megegyszer-ut-elo-koltok-tarsasaga-24/feed/ 0
Kórházba szállították Tahi Tóth Lászlót http://librarius.hu/2017/01/22/korhazba-szallitottak-tahi-toth-laszlot/ http://librarius.hu/2017/01/22/korhazba-szallitottak-tahi-toth-laszlot/#respond Sun, 22 Jan 2017 12:01:26 +0000 http://librarius.hu/?p=110116   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Tahi Tóth Lászlót, a Vígszínház színészét a József Attila Színházból mentő szállította kórházba január 21-én, szombaton este – közölte a teátrum vasárnap.

A Jászai Mari-díjas színművész a Hattyúdal című előadásban Tamburás szerepét alakította, amikor rosszul lett a színpadon. A művész az előadást végigjátszotta.

Tahi Tóth László állapota stabil, jelenleg megfigyelés alatt tartják

 

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/22/korhazba-szallitottak-tahi-toth-laszlot/feed/ 0
Egyedülálló jazztörténeti koncertre készülnek a Müpában – Bágyi Balázzsal beszélgettünk http://librarius.hu/2017/01/22/egyedulallo-jazztorteneti-koncertre-keszulnek-a-mupaban-bagyi-balazzsal-beszelgettunk/ http://librarius.hu/2017/01/22/egyedulallo-jazztorteneti-koncertre-keszulnek-a-mupaban-bagyi-balazzsal-beszelgettunk/#respond Sun, 22 Jan 2017 11:00:07 +0000 http://librarius.hu/?p=110085   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>

Azt hiszem, végleg le kell számolni itthon is ezzel az elavult nézettel, hogy dobos ne írhatna teljes értékű, jó zenét.

A Müpa Jazz Showcase mára tíz éve ad bemutatkozási lehetőséget a fiatal muzsikusoknak, esténként pedig a legjobb magyar jazzisták váltják egymást a színpadokon. Február 4-én a Bágyi Balázs New Quartet olyan koncerttel készül, ami biztosan beírja magát a magyar jazztörténelembe. A kínai-magyar koprodukcióban megvalósuló est kapcsán a zenekar vezetőjével, Bágyi Balázzsal beszélgettünk.

– Zenekarvezetőként, tanárként és a Magyar Jazz Szövetség elnökeként fontosnak tartja, hogy legyenek olyan programsorozatok, mint a Jazz Showcase, ahol a fiatal művészek lehetőséget kapnak a bemutatkozásra?

Ezek nagyon fontos, hasznos és szükséges események. Nagy öröm, hogy a Müpa mára tíz esztendeje felvállaltan, Közép-Európában egyedülálló módon szolgálja a műfajt, és segíti a fiatalokat az évenkénti Jazz Showcase megrendezésével. A muzsikusoknak lehetőség a megmutatkozásra, a közönségnek jó alkalom friss zenéket hallani, új megoldásokkal találkozni, a szakembereknek pedig jó terep az összehasonlításra. Mindenki megtalálja benne azt, ami számára örömteli. A Magyar Jazz Szövetségnek számos oktatással és a fiatalokkal kapcsolatos rendezvénye van, mentorprogramot koordinál, versenyeket szervez. Ezek összekapcsolása mindenképp hasznos a fiatalságnak, bízom benne, hogy hosszútávon tudunk a Müpával együttműködni. Jó, hogy ma már léteznek ilyen események. Amikor én jártam a jazztanszakra több mint 20 éve, ezek nem voltak.

– Akkoriban milyen lehetőségei voltak a fiatal zenészeknek? Emlékszik esetleg olyan fellépésre, ami megalapozta a későbbi karrierjét?

Mindig az idősebbekkel, a tapasztaltabbakkal játszani a legjobb iskola. A cigányzenekarokban az volt a szokás, hogy a fiúk elmentek az apákkal muzsikálni, vagy ott van a Rajkó-módszer, ami szintén nagyon jól működött. A jazzben is hasonlóan voltak évtizedekig prosperáló, “műhelyszerűen” üzemelő bandák, mint pl. Miles Davis zenekarai, vagy az Art Blakey Jazz Messengers. Keith Jarrett Charles Llyodnál kezdett, Herbie Hancock Davisnél, a Marsalis fivérek Blakey-nél és így tovább. Mára pedig ők lettek meghatározó művészek. Emlékszem, jazztanszakos koromban milyen nagy dolog volt, amikor Vukán Györggyel és Berkes Balázzsal játszhattam, de ilyen lehetőségek, mint a Jazz Showcase nem voltak. Ritkán jöttek külföldi zenészek, kevés mesterkurzus és workshop volt elérhető. A rendszerváltozás után mindenki kereste a helyét, minden formálódóban volt, és nem volt még elterjedt az internethasználat. Ma már nekem is ez a legfontosabb marketing és kommunikációs eszköz. Egyetlen kiemelt fellépésre nem tudok visszaemlékezni, sok kicsi mérföldkőből épült fel a mai karrierem. Húsz év kemény és koncepciózus munka, hit a zenémben és magamban, folyamatos fejlesztés és tanulás.

– Sokat koncertezik külföldön, a Bágyi Balázs New Quartetnek is hamarabb volt határon túli, mint itthoni turnéja. Hogy látja, hol tart most a magyar jazz? Mennyire kapcsolódunk bele Európa és a világ jazzéletének körforgásába? 

Ma, első sorban az informatika terén jelentkező technikai vívmányoknak köszönhetően sokkal könnyebb kapcsolatba lépni a világgal, akár zenészként, akár szervezőként, akár intézményként. Persze a nívós és mindenképpen egyedi produkció a kiindulási alap. Ma főleg önmenedzselés van, még akkor is, ha egy zenekarnak van menedzsmentje. Az angol nyelvű kommunikáció, mondanom sem kell, elengedhetetlen. Magyarországon – ezt vallom, és mindenhol elmondom – nagyon sok világszínvonalon játszó zenész és unikális teljesítményt nyújtó zenekar van. Vagyunk jó páran, akik sokat járunk külföldre, Lukács Miki, Borbély Misi, Oláh Kálmán, Fekete-Kovács Kornél, László Attila, Harcsa Veronika, Szőke Nikék, Balázs Elemérék. Több zseniális muzsikusunk is él külföldön, Gárdonyi Laci, Szabó Dani, Németh Feri, Botos Robi az amerikai kontinensen, míg például Gadó Gábor, Szandai Matyi Párizsban, vagy Lakatos Tóni és Snétberger régóta Németországban, de hosszan lehetne sorolni. Sok olyan kollaboráció megvalósulhat itthon is, akár a Müpában, amik korábban elképzelhetetlennek tűntek. Én évi 10-12 országban koncertezem, Európán kívül az USA-ban és Kínában is rendszeresen játszom. Nagy a verseny, szűkek a piaci lehetőségek, de szerintem jól állunk.

– Közel két évtizede vezeti saját zenekarait. Azt tapasztalom, hogy még a mai napig is sokan meglepődnek, amikor valaki dobosként kezd el saját zenekart vezetni, komponálni. Miért volt magától értetődő lépés ez az ön pályafutásában? Mindig szeret Ön lenni az, aki kézben tartja, működteti a dolgokat?

Azt hiszem, végleg le kell számolni itthon is ezzel az elavult nézettel, hogy dobos ne írhatna teljes értékű, jó zenét. Tony Williamsnek zseniális számai vannak, Jack DeJohnette kiválóan zongorázik is. Ha végignézünk a jazztörténeten, rengeteg karakteres dobos-zenekarvezetőt és sikeres produkciót találunk. A már említett Art Blakey Jazz Messengers, Max Roach zenekarai, a Buddy Rich Big Band, vagy a maiak közül Brian Blade is működtet zenekart Fellowship néven. Vezető alkat vagyok, úgy érzem, van közölnivalóm, és teszek is érte, hogy megvalósítsam azt. Ami nem azt jelenti, hogy nem tudok sidemanként közreműködni egy zenekarban. Szeretem azt a szituációt is, maximálisan alá tudom rendelni magam a feladatnak. Amúgy a saját zenekaromban is így működöm, nem tolom a dobot előre, hagyom a többieket kibontakozni, nem írok dobcentrikus zenét. Az én témáimban a melódia van a középpontban, amúgy a dobolásomban is. A leader státusz inkább a koncepcióban, az iránymutatásokban és természetesen a promóció terén mutatkozik meg. Arra törekszem, hogy a nevem a jazzben egy jól körülhatárolható brand legyen, ami fémjelez valamit, kifejezi a zenei gondolkodásomat, a dob és a zenekari hangzást. Megmutatja, ami rám jellemző, ami én vagyok. Ez jelent egy arculatot, ahogy egy plakát, vagy egy lemezborító kinéz, meghatároz egy nívót, amin dolgozom. Természetesen nagyon fontos, hogy kikkel vagyok együtt, kikből áll a saját produkcióm. Soso Lakatos Sándorral, Oláh Dezsővel, Oláh Petivel egy nyelvet beszélünk, egy felé nézünk, megbecsüljük, tiszteljük, szeretjük és segítjük egymást: összekapaszkodunk, és úgy építünk valamit, ebben van az erőnk.

– A Bágyi Balázs New Quartet  zenéjének alapját az ön szerzeményei adják. A zenekar 2013 óta működik, előtte  egy etnojazzre épülő kvartettet vezetett. A mostani dalokat inkább akusztikus kortárs jazzként aposztrofálják. Ez a stílusváltás egyfajta művészi, alkotói fejlődést és változást is mutat? 

Persze az előző együttesemhez képest éles volt a váltás, abban rengeteg volt a folk elem, más a hangszerösszeállítás, mások a tagok. Kivéve Oláh Petit, akivel húsz éve vagyunk egy ritmusszekció. Akkor ez a típusú zene izgatott évekig, a mostani hangzás sokkal inkább jazz, de akár klasszikus, akár kortárs zenei behatásokkal. Egyvalami azonban megmaradt, az akusztikus hangzás. Ez fejezi ki legjobban az bennem rejlő hangképet, amin keresztül szólni tudok. Csak akusztikus hangszereket használunk, a zongorához ragaszkodom, még a basszusgitárt sem szeretem, azon például nem lehet vonózni.

– Tavaly két lemeze is megjelent a kvartettnek. Gondolom, február 4-én inkább a Continuity Jazz Suite-ról hallhat majd a közönség darabokat. Ennek a lemeznek az egyik érdekessége, hogy a dalok címének a klasszikus zenében használt tempók elnevezéseit adta. Hogyan jött ez az ötlet?  

Vegyesen játszunk majd a korábbi Easy Landing albumról is, sőt még régebbi szerzeményeket is. A Shakespeare albumról ezúttal nem, hisz az egy vokális anyag, ahhoz Pocsai Kriszta is kellene. A Continuity koncepcióját már régen meg akartam valósítani, azt magamtól írtam, a Homage to Shakespeare-t felkérésre. Ez utóbbi egyébként Gramofon-díjas is lett, mint az év magyar jazzlemeze, a Continuity pedig a JazzMa.hu magazin közönségszavazásán lett első helyezett. Itt az ötlet, a szvitszerű szerkesztésmód és a tempókarakterek, mint tétel elnevezések, valóban a klasszikus zenéből jönnek, a zenei tartalom pedig sokat vesz át a 20. századi repetitív és minimálzenék hangulatából. Ezt az albumot egyébként a Bartók Rádió is leadta teljes egészében, illetve a Magyar Rádió Márványtermében játsszuk el legközelebb január 20-án.

– A koncert vendége Li Xiaochuan, kínai trombitás lesz, aki többek között 2015-ben a Pat Metheny Unity Group távol-keleti turnéjának vendégszólistája is volt. Miért pont őt kérték fel erre az eseményre?

Li Xiaochuan barátommal már évek óta állok zenei partnerségben, ő a fő kapcsolódási pontom a kínai jazz-színtérhez. Hazájának kiemelkedő művésze, aki Sanghajban él. Az elmúlt két turném során többször játszottunk együtt, remekül megértjük egymást. Li az USA-ban tanult, majd hazaköltözött és ma a nagymúltú Shanghai Conservatory of Music tanára. Állandó szólistája egyébként az Eddie Gomez Quartetnek is, rengeteg nemzetközi együttműködés részese, Kína első számú jazz exportcikke.

– Milyen koncepció mentén szerveződik majd a koncert?

A közönség és a szakma ezen az estén egy egyedülálló magyar jazztörténeti eseménynek lehet szem és fültanúja, ugyanis kínai művész a jazz műfajában még soha nem állt a Müpa színpadán, és ilyen magas szintű kollaboráció eddig még nem valósult meg kínai és magyar jazzművészek között. Boldog vagyok, hogy zenekarommal ennek a történésnek központi szereplője lehetek. A hangversenyen elhangzó repertoár vegyesen tartalmazza majd Li és a saját szerzeményeimet.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/22/egyedulallo-jazztorteneti-koncertre-keszulnek-a-mupaban-bagyi-balazzsal-beszelgettunk/feed/ 0
Bagdy Emőke szerelemgyereke… http://librarius.hu/2017/01/22/bagdy-emoke-szerelemgyereke/ http://librarius.hu/2017/01/22/bagdy-emoke-szerelemgyereke/#comments Sun, 22 Jan 2017 09:00:30 +0000 http://librarius.hu/?p=109963   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Prof. Dr. Bagdy Emőke: Pszichológiai rejtelmek a művészetekben és életünkbenSzépmíves Könyvek, 2016 – 220 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 978-963-2936-062

Hallatlanul izgalmas az, ahogy az elmúlt időben „teret nyertek” és egyre több közfigyelmet kaptak a lélekkel foglalkozó szakemberek. Ez az elsőre örömteli folyamat persze szoros összefüggésben áll azzal, hogy a pszichológiához és önismerethez kevéssé konyító emberek nehezen – egyre nehezebben – találják helyüket a világban: útmutatóra vágynak.

Bagdy Emőke pszichológus azok közé tartozik, akik felvállalják az útmutatás hálás/hálátlan feladatát, és ezzel azt is, hogy szavaik és gondolataik széles körben hullámokat vetnek, véleményt generálnak. Érdemes odafigyelni ezekre a szavakra, mert egyet nem értésünk esetén is hasznunkra lehet azzal, hogy segít a saját álláspontunk pontos megfogalmazásában.

A közelmúltban megjelent Pszichológiai rejtelmek a művészetekben és életünkben című kötet azért különösen izgalmas, mert bepillantást enged Bagdy Emőke „munkán túli”, mégis szakmai univerzumába, melynek középpontjában a kultúra, a művészet, az alkotás és sok esetben a művész áll. A kötet első része az alkotót – és szükségszerűen az alkotásokkal foglalkozó, pszichológiai ismeretekkel felvértezett befogadót – állítja a középpontba.

A könyv első negyedében (Alkotásokban rejtőzködő lélek) az első, József Attiláról szóló tanulmány különösen érdekelt, mert egy közös ismerősnek köszönhetően lehetőségem volt ezt a dolgozatot egy korábbi, hagyományos írógépen írt formájában megismerni… s így megnyugodva tapasztalhattam, hogy a szöveg lényegét tekintve nem változott. Egy elképesztően izgalmas történet húzódik a háttérben, nevezetesen József Attila és Kozmutza Flóra megismerkedése, és a megismerkedéskor részben elkészített, soha be nem fejezett Rorschach-teszt, amit 1984. július 27-én Bagdy Emőkének és dr. Láng Iringónak úgy volt lehetősége elemezni, hogy nem tudták, ki a vizsgálat alá vont személy. A tanulmány ilyesformán nem csak a költőre, de a személyiség feltárásának módszerére is reflektál.

Részlet a tanulmány gépiratának első oldalból – a cím megváltozott

A borítóhoz képet „kölcsönző” Kondor Béláról készült írás – más megközelítéssel, de – legalább ennyire izgalmas összetett és mély. Külön hálásak lehetünk, hogy a tanulmány elkészülésének hátterét megvilágítva beengedi az olvasót a „műhelyébe”. A harmadik, Bálint Endrével foglakozó írás háttere a pszichológus és a művész közötti személyes kapcsolat miatt (is) különleges:

Krónikus légzőszervi betegsége és lelki helyzete egyaránt indokolta, hogy barátja (mesterem, Mérei Ferenc pszichológus) javaslatára gyógytornászként és pszichoterapeutaként segíthessem félelmeinek oldását és fullasztó közegeiből „elegendő levegőhöz jutását”. Halálfélelme átszőtte a napjait, fogságban tartotta.

A negyedik írásnak csak a címe riasztó: Térszemlélet, lelkiállapot és önészlelési helyzetek összefüggései az autogén tréningben és a festőművészi alkotásban. A tartalma viszont rettentően izgalmas, és (talán) messzire mutató. Bagdy Emőke a relaxáció folyamán fellépő önészlelés-változás speciális helyzeteit felelteti meg két művész (van Gogh és Egon Schiele) önarcképeinek jellegzetességeivel.

A Testünk szimbólumai című, öt részből álló fejezet a szemhez, az orrhoz, a bőrhöz és a szívhez kötődő, tudatos megfigyelés alá ritkán vont, de mindennapjainkat és a műalkotásokat is átszövő szimbólumrendszereket vonja vizsgálat alá. Ezek a szimbólumok a legalapvetőbb módon részét képezik a nyelvnek (is), és meghatározzák gondolkodásunkat. Reflektálni rájuk akkor tudunk igazán, ha valami olyasmibe botlunk, ami túlmutat a hétköznapin. Példaként érdemes a kötetből kiemelni Salvador Dali műveit, melyekben ezeken a szimbólumokon keresztül juthatunk el a megértésig.

Két dali kép az emlegetett háromból…

A test részeinek szimbolikája – mint arra Bagdy Emőke ráébreszti-rácsodálkoztatja az Olvasót – elképesztően összetett, hiszen az alapvető, hétköznapi szinten túl tetten érhető a mitológiában, a költészetben, s mint ilyen szükségszerűen válik a pszichológia témájává is… belevonva ebbe a végtelennek tűnő halmazba a kórlélektant és a pszichoarcheológiát is.

A képalkotás végtelen lehetőségeket nyit meg a testi-lelki állapot szellőztető kifejezéséhez, rejtett félelmek és vágyak, konfliktusok megjelenítéséhez, akárcsak az álom. A képi áttétel utat nyit „kifelé és befelé”, feszültségeket old ki, egyszersmind utat nyit a kliens önfeltárása, önmegértése és megoldási utak keresése felé

– olvashatjuk a harmadik nagyobb egység bevezetőjében. Konkrét példákon keresztül megismerhetjük a pszichoterápia során alkalmazott „állapotképek” szerepét a lelki gyógyításban. A bemutatott történetek ismerős hétköznapisága, a felvázolt „képek” és azok értelmezése óhatatlanul is „berántja” az Olvasót, miközben persze – jó értelemben – provokál is.

A televízió képi világának hatóerejével foglakozó dolgozat – éppen a televízió életünkben betöltött központi szerepe miatt – meglepően szerény helyet foglal el a kötet harmadik nagy egységében. Be kell vallanom, nem tudom, miért pont itt, s ha már itt, akkor miért nem pirossal – vérvörössel – nyomtatva. Nem kell arra gondolni, hogy hatalmas és világrengető felfedezések lennének ezen a néhány oldalon. De az biztos, hogy azok, akik nem szoktak elgondolkodni a televízió (videó, számítógépes játék, reklám, stb.) hatásain, máshogy néznének az őket körülvevő monitorokra, ha eljutna hozzájuk az írás.

A kötet negyedik negyede (Hangokban a lélek) ráveszi az Olvasót, hogy a zenéről, annak fontosságáról és hatásáról gondolkodjon a szerzővel közösen. Hogyan gondolkodik a zenéről egy pszichológus? – tehetjük fel magunknak a kérdést még olvasás előtt, s mert a szövegből tényleg sok érdekességre fény derül, végül feltehetjük magunknak is a kérdést: Hogyan gondolkodom a zenéről én?

Bagdy Emőke szerelemgyereke ez a kötet, így aztán óhatatlanul érdekes dolgok derülnek ki a szülőről is, aki nyilván legjobb tudása szerint gondozta ezt a gyermeket, s most elég érettnek ítélte ahhoz, hogy kíséret nélkül elküldhesse az Olvasóhoz. Jó döntés volt, ez a gyerek tényleg nyitott és okos, nem követeli teljes egyetértésünket, de hajlandó és képes beszélgetni. Megérdemli, hogy odafigyeljünk rá.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/22/bagdy-emoke-szerelemgyereke/feed/ 1
Az irodalom visszavág: gúnyos adományok tüntetésen! http://librarius.hu/2017/01/22/az-irodalom-visszavag-gunyos-adomanyok-tuntetesen/ http://librarius.hu/2017/01/22/az-irodalom-visszavag-gunyos-adomanyok-tuntetesen/#respond Sun, 22 Jan 2017 08:00:01 +0000 http://librarius.hu/?p=110110   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. székhelye ellőtt tartandó 17 órakor kezdődő tüntetésen többen beszédet is mondanak.

A felhívás szövegét Pion István költő, slammer tette közzé az FB-n:

Január 22-én, a magyar kultúra napján 17 órakor demonstrációt tartunk a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. székhelye ellőtt. A demonstráció oka az, hogy a kormányzat minden szakmaiságot és egyeztetést nélkülözve költött el 1,5 milliárd forintot, pedig ennek a pénznek nagyon is jó helye lenne a magyar irodalom szervezeteiben és műhelyeiben.

A demonstrációra mindenkit szeretettel várunk, aki egy kicsit is aggódik a kortárs magyar irodalomért, valamint mindenkit arra kérünk, hogy a demonstrációra hozzon magával valamilyen jelképes, ironikus, egyben kreatív adományt, amelyet 17.30-tól elhelyezünk a KMTG székhelye előtt. (Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy aki adományt hoz, annak ügyelnie kell arra, hogy az nem lehet sem törvénysértő, sem közerkölcs-sértő.)

A 17 órakor kezdődő rendezvény első fél órájában beszédet mond Selyem Zsuzsa irodalomtörténész, író, esszéíró, egyetemi oktató, valamint Krusovszky Dénes költő, kritikus, szerkesztő, műfordító, a demonstrálókat pedig a szervező, Pion István költő, slammer, szerkesztő, újságíró köszönti. 17:30-tól pedig az adományozást bonyolítjuk le.

A kérdésben korábban petíció született, aki még nem írta alá, az itt megteheti.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/22/az-irodalom-visszavag-gunyos-adomanyok-tuntetesen/feed/ 0
Így hülyítette a csehszlovák kislányt a néger amerikai katona http://librarius.hu/2017/01/22/igy-hulyitette-a-csehszlovak-kislany-a-neger-amerikai-katona/ http://librarius.hu/2017/01/22/igy-hulyitette-a-csehszlovak-kislany-a-neger-amerikai-katona/#respond Sun, 22 Jan 2017 07:00:33 +0000 http://librarius.hu/?p=110092   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1946.

január, Kína – E hónap 25. napján különös ünnepet készített elő az ország, amelyről akkor még nem tudott senki. Férfiak, nők és gyerekek tették a dolgukat, ahogyan eddig. Csak egyetlen egy apróságot hagytak ki az életükből, amihez fogható tizennyolc évvel ezelőtt történt. Ezen a napon harcban vagy katonai összetűzésben senki nem ölt embert.

január, USA – Az Európában állomásozó sok tízezer amerikai katonához, hogy kedélyállapotukat javítsák, és honvágyukat csillapítsák, kiszállították a rokonságot. Ez pontosan 35 ezer feleséget, 33 ezer gyereket, 4 ezer menyasszonyt és nagyjából 5 ezer, úgynevezett egyéb rokont jelentett. Így most már nem csak a katonák, de a rokonok is a megszállók közé tartoztak.

január, Szovjetunió – Moszkvából azzal a kéréssel fordultak az amerikai kormányhoz, hogy országuk jobb megismerése érdekében küldjenek számukra néhány könyvet. Truman elnök személyesen indította útnak a szállítmányt, amelyben 40 kötet szerepelt, főként történelmi tárgyú könyvek és klasszikus írók remekei. Úgy voltak vele, hogy az indiánok kipusztításáról szóló műveket elég, ha később ismerik meg.

február, Skócia – Stirlingben egy este bridzselni ült le négy bridzsjátékos. A 18. parti után a 19. következett. Nem akartak hinni a szemüknek. A 19. partiban mind a négy játékos pontosan ugyanazt a 13 lapot kapta, mint az előző partiban. Ennek a ritka véletlennek a matematikai valószínűsége: 85 és utána egy millió darab nulla aránya az egyhez. Ők ezt ugyan nem tudták, de néhány hétig kerülték a bridzsasztalt.

február, Csehszlovákia – Egy fiatal lány beleszeretett egy Willie P. Brown nevű amerikai néger katonába. Willie ünnepélyesen megfogadta, hogy feleségül veszi a lányt, de pár nap múlva nyomtalanul eltűnt. A hoppon maradt menyasszony a parancsnokságra ment, és izgatottan tudakozódott a vőlegénye felől. Átböngészték az összes névjegyzéket, de Willie P. Brown neve nem szerepelt egyikben sem. A lány kétségbeesetten magyarázta, hogy a vőlegénye éjszakai repülős volt. Azt mesélte, hogy eredetileg fehér ember, de bizonyos injekciókkal feketévé változtatták, hogy az ellenség éjszaka meg ne lássa. Majd ha hazamegy, mondta csüggedten a lány, megint fehér ember lesz.

február, Anglia – A háború vége óta elsőként a kanadai Hudson Bay Company hozta Európába a prémvadászat és szőrmetenyésztés új termékeit. A cég Londonban nyitotta meg első nagy árverését, ahol 17800 ezüstróka, 1100 platinaróka és 3200 kékróka került kalapács alá, és talált azonnal vevőre. A nők a háború alatt csak az értékes szőrméiket veszítették el, vonzalmukat a szőrme iránt nem.

március, Ausztrália – Ebben a hatalmas országban ez idő tájt összesen 7 millió ember élt, ezért nagyszabású bevándorlási tervet indított el a kormány, amellyel megháromszorozhatja a lakosságot. Küldöttséget menesztettek Európába, amelynek az volt a feladata, hogy kinyomozza, hányan települnének át Angliából, Norvégiából, Svédországból, Hollandiából és Svájcból, de évente csak hetvenezer embert tudnának fogadni. A terv valóban nagyszabású volt, ahogy az egyik Európába érkezett ügynök utánaszámolt. Hetvenezer ember egy év, hétszázezer tíz, hétmillió száz év, a duplája pedig kétszáz év. Összehívta az európai ügynököket, és megkérdezte: Biztos, hogy jó ez az ütemterv?

március, Etiópia – Egy angol-skót építész és titkárnője, egy fiatal leány Etiópia fővárosába utazott, hogy ott modern lakóházak felhúzásával tervszerű városépítésbe fogjon. A városban díszes középületeken és a bennszülöttek viskóin kívül más épület nem állt. Sokan úgy gondolták, kiváló a skót szimat, mert ilyen környezetben rendkívül sok költséget megspórolhat a vállalkozása.

március, Japán – A Yoshiwara negyedben fölszabadították az örömlányokat az eddigi rabszolgaszerződések alól, s már nem kellett addig dolgozniuk, míg a megvásárlásukért járó összeget le nem dolgozzák, ami, anno, egyetlen lánynak sem sikerült. A vigalmi negyed 310 házából csak kilencet kíméltek meg a bombák. Ha a lányokat is ilyen arányban pusztították a bombák, nem sok szerződést kellett fölbontani.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/22/igy-hulyitette-a-csehszlovak-kislany-a-neger-amerikai-katona/feed/ 0
Tüntetés a Batthyányi téren: A kulturális kormányzat nem látja el feladatát http://librarius.hu/2017/01/21/tuntetes-a-batthyanyi-teren-a-kulturalis-kormanyzat-nem-latja-el-feladatat/ http://librarius.hu/2017/01/21/tuntetes-a-batthyanyi-teren-a-kulturalis-kormanyzat-nem-latja-el-feladatat/#respond Sat, 21 Jan 2017 19:21:10 +0000 http://librarius.hu/?p=110107   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
A Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) az ágazatban dolgozók bérrendezéséért és a közművelődési intézmények megfelelő támogatásáért szervezett demonstrációt szombaton a budapesti Batthyány téren.

Papp Katalin, a KKDSZ alelnöke a rendezvényen felolvasta a szakszervezet felhívását, amelyben követelték, hogy a kormány kiemelt beruházásainak kedvezményezettjei a vidéki könyvtárak, levéltárak, múzeumok és művelődési otthonok legyenek, valamint az olyan nemzeti intézmények, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Levéltár vagy a Magyar Nemzeti Múzeum folyamatos és kiszámítható működési keretek között láthassa el feladatát a szükséges források biztosítása mellett, illetve a kormány gondoskodjon a kulturális ágazatban dolgozók bérének rendezéséről.

Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a demonstrációt harmadik éve rendezik meg a magyar kultúra napja alkalmából, ám a három év alatt a problémák csak súlyosbodtak.

Káosz van a magyar kultúra ügyében. A magyar kultúráért felelős kulturális kormányzat nem látja el feladatát, nem biztosít hosszú távú, kiszámítható körülményeket ahhoz, hogy a magyar kultúra finanszírozása és intézményi rendszere működőképes legyen.

Mint mondta, a kormány nem biztosítja a megfelelő béreket és a tavaly júniusban beígért bérpótlékok beállítása sem valósult meg ez év január elején.

Az eseményen mécsest gyújtottak a január elsejével megszűnt minisztériumi háttérintézményekért, majd koszorúkat helyeztek el Kölcsey Ferenc szobra előtt.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/21/tuntetes-a-batthyanyi-teren-a-kulturalis-kormanyzat-nem-latja-el-feladatat/feed/ 0
Szabó T. Anna – Hámori Gabriella: Örökmúlás – Élő költők társasága 23. http://librarius.hu/2017/01/21/szabo-t-anna-hamori-gabriella-orokmulas-elo-koltok-tarsasaga-23/ http://librarius.hu/2017/01/21/szabo-t-anna-hamori-gabriella-orokmulas-elo-koltok-tarsasaga-23/#respond Sat, 21 Jan 2017 19:00:35 +0000 http://librarius.hu/?p=110059   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Az Örkény István Színház felkért 24 kortárs költőt, írjanak egy-egy verset a társulat tagjainak. Itt a 23. páros: Szabó T. Anna versét Hámori Gabriella előadásában hallgathatjátok meg.

A sorozatról itt olvashatsz részletesen. Az előző videókat pedig itt nézheted meg.

Örkény Színház
Élő költők társasága

Szabó T. Anna

Örökmúlás

Ne mondd, hogy egyszer meghalok,
hidd el, már rég tudom,
hogy jó tempóban haladok
a megkezdett úton,
mert testem eszköz, munkagép,
s a hangom a zeném,
az tart meg csak a szakadék
imbolygó peremén,
vigyázok, le nem zuhanok,
élek, amíg lehet,
mert vagyok az, aki vagyok,
szeret, aki szeret,

egyszerre óvott s kitakart
valóság és csoda,
láttam, az ember hova tart,
de azt is, kicsoda,
szemembe nézz, mert nem zavar,
hogy bántasz vagy dicsérsz,
mert aki tudja, mit akar,
az tudja, mennyit érsz,
és bármilyen mély kútba nézz,
lent látni az eget,
ha tudod, hogy a rész egész,
semmi sem hiteget,

de fényes minden pillanat,
és lélegzik a csend,
a föld felett, az ég alatt,
távol és idebent,
mert minden lélegzet zene,
ha mélyén vér lobog,
ha az örökét üteme
a testen átdobog,
nem hangszer vagyok: muzsika,
én játszom magamon –

ne mondd, hogy meg sosem halok:
legjobban én tudom.

Videó: Whatevermen Stúdió

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/21/szabo-t-anna-hamori-gabriella-orokmulas-elo-koltok-tarsasaga-23/feed/ 0
A legfrissebben kiírt pályázatokat találod itt – 2017. január 21. http://librarius.hu/2017/01/21/a-legfrissebben-kiirt-palyazatokat-talalod-itt-2017-januar-21/ http://librarius.hu/2017/01/21/a-legfrissebben-kiirt-palyazatokat-talalod-itt-2017-januar-21/#respond Sat, 21 Jan 2017 17:00:02 +0000 http://librarius.hu/?p=110065   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Találsz közöttük hét izgalmas ösztöndíjat, mellette pedig szinte minden műfajban szerepel alkotói pályázat, sőt, van egy lengyel társkeresés is…

1. KULTURÁLIS CÉLÚ PÁLYÁZATOK

1.1 A Mária Rádió dalpályázata
Dalszerző pályázatot hirdet a Mária Rádió.
(Pályázatfigyelő)A Mária Rádió dalszerző pályázatot hirdet feltörekvő zenekaroknak, dalszerzőknek. A pályázaton magyar költők istenes verseinek megzenésítésével lehet részt venni. A díjazott előadók bemutatkozhatnak a dalpályázat gálakoncertjén. Beküldési határidő: 2017. március 1. » Tovább

1.2 A Lantos – zenei pályázat
Folklór zenei pályázatot hirdet az Esztrád Színház A Lantos címmel.
(Pályázatfigyelő)Az Esztrád Színház folklór zenei pályázatot hirdet Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából A Lantos címmel. A pályázatra Arany János epikai és lírai költészetéből választott művek népzenei vagy népzenei alapokról építkező könnyűzenei feldolgozásait várják. Szólisták és zenekarok,… » Tovább

1.3 Ritka Szépségek Gyűjteménye 2017
A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége művészeti alkotópályázatot hirdet Ritka Szépségek Gyűjteménye 2017 címmel.
(Pályázatfigyelő)A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége művészeti alkotópályázatot hirdet Ritka Szépségek Gyűjteménye 2017 címmel. A pályázaton ritka betegséggel élők vehetnek részt a ritka betegséggel élők életéhez kapcsolódó témában született rajzokkal, festményekkel, montázsokkal,… » Tovább

1.4 Műfordító drámapályázat
Az Esztrád Színház Arany János Bicentenáriumi Műfordító Drámapályázat címmel pályázatot hirdet új magyar nyelvű műfordítások létrehozására.
(Pályázatfigyelő)Pályázatot hirdet az Esztrád Színház tehetséges fiatal íróknak Arany János Bicentenáriumi Műfordító Drámapályázat címmel. Az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton 1977. január 1. után született tehetséges fiatal írók és egyetemisták vehetnek részt. A… » Tovább

1.5 A szó ünnepe – irodalmi pályázat
A Gyermekjóléti Alapítvány Országos Mécs László Irodalmi Társaság irodalmi pályázatot hirdet A szó ünnepe címmel.
(Pályázatfigyelő)Irodalmi pályázatot hirdet A szó ünnepe címmel a Gyermekjóléti Alapítvány Országos Mécs László Irodalmi Társaság. A pályázatra szerzőnként legalább két, de legfeljebb öt írást várnak. Jelentkezési határidő: 2017. április 30. » Tovább

1.6 Arany Sas Díj 2017
A Magyar Irodalmi Lap pályázatot hirdet az egyetemes magyarság sorsával, Kárpát-medencei történetével kapcsolatos novellák írására Arany Sas Díj 2017 címmel.
(Pályázatfigyelő)Történelmi novellapályázatot hirdet Arany Sas Díj 2017 címmel a Magyar Irodalmi Lap. A pályázaton az egyetemes magyarság sorsával, Kárpát-medencei történetével kapcsolatos novellákkal lehet részt venni. A díjakat 2017 márciusában adják át. Beküldési határidő: 2017. március 15. » Tovább

1.7 Outdoor Kid – rajzpályázat
Rajzpályázatot hirdet az Outdoor Kid magazin szerkesztősége óvodásoknak és iskolásoknak.
(Pályázatfigyelő)Az Outdoor Kid magazin szerkesztősége rajzpályázatot hirdet óvodásoknak és iskolásoknak. A pályázatra családi kirándulásokról, osztálykirándulásokról és kedvenc sportról szóló rajzokat várnak. Két kategóriában lehet pályázni: óvodások; 6 és 14 év közötti iskolások. Beküldési határidő: 2017…. » Tovább

1.8 Gyűjthető múlt – rajzpályázat
Rajzpályázatot hirdet a Magyarhoni Földtani Társulat Gyűjthető múlt címmel.
(Pályázatfigyelő)A Magyarhoni Földtani Társulat rajzpályázatot hirdet általános iskolásoknak Gyűjthető múlt címmel. A pályázatra a gránátról és a Nummulistesről készített rajzokat várnak. A legjobb rajzok készítői könyvjutalomban részesülnek. Beküldési határidő: 2017. február 26. » Tovább

1.9 Gyűjthető múlt – kisfilm-pályázat
Kisfilm-pályázatot hirdet a Magyarhoni Földtani Társulat Gyűjthető múlt címmel.
(Pályázatfigyelő)A Magyarhoni Földtani Társulat kisfilm-pályázatot hirdet középiskolásoknak Gyűjthető múlt címmel. A pályázatra olyan, legfeljebb hatperces kisfilmeket várnak az év ásványáról, a gránátról vagy az év ősmaradványáról, a Nummulitesről. Az ünnepélyes eredményhirdetést 2017. március 11-én rendezik meg a… » Tovább

1.10 Pályázat a STARTS Díjra
Pályázatot hirdet művészeknek a STARTS Díj odaítélésére az Ars Electronica, a BOZAR és a Waag Society.
(on-the-move)Az Ars Electronica, a BOZAR és a Waag Society pályázatot hirdet művészeknek a 2017-es STARTS Díj odaítélésére. A pályázatra olyan alkotásokat várnak, amelyek a tudomány, a technológia és a művészetek kapcsolatára építenek. A pályázat keretében két, egyenként 20 ezer eurós díjat adnak… » Tovább

1.11 Punctum – fotópályázat
Nemzetközi fotópályázatot hirdet a ph21 Galéria Punctum címmel.
(Pályázatfigyelő)A ph21 Galéria nemzetközi fotópályázatot hirdet Punctum címmel. A pályázatra olyan alkotásokat várnak, amelyeken punctum, a figyelmünket megragadó pont van. A kiválasztott alkotásokat 2017. március 9-én állítják ki egy csoportos kiállításon. Benyújtási határidő: 2017. február 6. » Tovább

1.12 Apeva 2017 – pályázat
Versíró pályázatot hirdet Apeva 2017 címmel a Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány.
(Pályázatfigyelő)A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány versíró pályázatot hirdet Apeva 2017 címmel. A felhívás célja, hogy népszerűsítsen egy új, Magyarországon született versformát, az apevát. A kiválasztott alkotásokat egy kiadványban jelentetik meg. Az eredményhirdetést és a könyvbemutatót 2017… » Tovább

1.13 Versünnep Fesztivál
2017-ben ismét megrendezik a Versünnep Fesztivált, amelyre vers- és prózamondás, énekelt vers és versmegzenésítés, valamint képző- és filmművészeti alkotás kategóriákban várják a nevezéseket.
(Pályázatfigyelő)A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon 2017-ben ismét megrendezi Arany János születésének 200. és halálának 135. évfordulója, Ady Endre születésének 140. évfordulója, valamint Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulója… » Tovább

1.14 XXXIX. Magyar Rovarászati Napok
Pályázatot hirdet a Magyar Rovartani Társaság a 39. alkalommal megrendezendő Magyar Rovarászati Napokon való részvételre.
(Pályázatfigyelő)A Magyar Rovartani Társaság pályázatot hirdet a 2017. február 17-én és 18-án 39. alkalommal megrendezendő Magyar Rovarászati Napokon való részvételre. A pályázatra a következő kategóriákban várják a pályaműveket: rovartani témájú dolgozat (hazai kutatások, gyűjtések eredményeinek feldolgozása);… » Tovább

1.15 Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának pályázata
Pályázatot hirdet az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma múzeumi folyóiratok, valamint könyvtári és levéltári szakmai folyóiratok támogatására.
(NKA)A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma pályázatot hirdet a 2017. január 1. és december 31. közötti időszakra nagy hagyománnyal rendelkező, innovatív tudományos ismeretterjesztő, kulturális, társadalmi és művészeti értékkel bíró országos vagy regionális folyóiratok támogatására. A… » Tovább
Egyéb aktuális pályázataink: http://kultura.kreativeuropa.hu/palyazat

A Tempus Közalapítvány pályázataival kapcsolatban bővebb felvilágosítás kérhető:
Tempus Közalapítvány
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
http://www.tka.hu
(06 1) 237-1320
info@tpf.hu

 

2. KONFERENCIÁK, KÉPZÉSEK, WORKSHOPOK

2.1 XI. Kecskemét Fringe
A Hírös Agóra – Ifjúsági Otthon 2017-ben 11. alkalommal rendezi meg a Kecskemét Fringe összművészeti fesztivált.
(Kreatív Európa Iroda)2017. március 16. és 19. között 11. alkalommal rendezi meg a Hírös Agóra – Ifjúsági Otthon a Kecskemét Fringe összművészeti fesztivált. A fesztiválra a következő művészeti ágakban várják alkotók, előadók jelentkezését: zene, tánc, színjáték, slam poetry, versek, irodalom, film, képző- és… » Tovább

2.2 Animációs tévésorozatok és forgatókönyvírás
Képzést szervez 2017 nyarán a franciaországi La Poudriére az animációs tévésorozatok témájában.
(on-the-move)A franciaországi La Poudriére képzést szervez 2017. április 24. és július 7. között Animation TV series concept & scriptwriting (Animációs tévésorozatok koncepciója és forgatókönyvírás) címmel. A kurzusra európai animációs szakemberek és végzős hallgatók jelentkezését várják. A képzést az… » Tovább

 

3. PARTNERKERESÉSEK

3.1 Lengyel kulturális központ társszervező lenne
Társszervező lenne az EU Kreatív Európa programja keretében benyújtandó pályázatokban a lengyelországi Strzelcei Kulturális Központ.
(Kreatív Európa Iroda)A lengyelországi Strzelecki Ośrodek Kultury (Strzelcei Kulturális Központ) társszervező lenne az Európai Unió Kreatív Európa programja keretében benyújtandó pályázatokban. A kulturális központ az örökséggel, a filmművészettel, a fotóművészettel, a zenével, a szobrászattal, az előadó-művészetekkel,… » Tovább
Egyéb aktuális partnerkeresések: http://kultura.kreativeuropa.hu/partner

 

4. ÖSZTÖNDÍJAK

4.1 Pályázat a Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíjra
A Víz’P’Art Közalapítvány pályázatot hirdet Tolna megyéhez kötődő fiatal képző- vagy iparművészeknek a Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíj odaítélésére.
(Pályázatfigyelő)Pályázatot hirdet a Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíj odaítélésére a szekszárdi Víz’P’Art Közalapítvány. Az ösztöndíjra Tolna megyei vagy a megyéhez kötődő, legfeljebb 35 éves fiatal képző- vagy iparművészek pályázhatnak. Az ösztöndíjas művész festővásznat és festéket kap 150 ezer forint… » Tovább

4.2 Művészeti ösztöndíj Angliába
Művészeti ösztöndíjat hirdet az angliai Fabrica és a Project Art Works.
(on-the-move)A brightoni (Egyesült Királyság) Fabrica kortárs művészeti központ és a hastingsi (Egyesült Királyság) Project Art Works vizuális művészeti szervezet ösztöndíjat hirdet művészeknek Intersection (Kereszteződés) címmel. Az ösztöndíjra két témában várják a jelentkezéseket: hogyan befolyásolja a… » Tovább

4.3 Ösztöndíj Lettországba és Olaszországba
Trauma és újjászületés: kortárs találkozások címmel alkotóházi ösztöndíjat hirdet a lettországi kim? Kortárs Művészeti Központ és az olaszországi Cittadellarte – Fondazione Pistoletto.
(on-the-move)A rigai (Lettország) kim? Kortárs Művészeti Központ és az biellai (Olaszország) Cittadellarte – Fondazione Pistoletto alkotóházi ösztöndíjakat hirdet Trauma & Revival: Contemporary Encounters (Trauma és újjászületés: kortárs találkozások) címmel. A lettországi ösztöndíj két hétre, az olaszországi… » Tovább

4.4 Művészeti ösztöndíj Ausztriába
Vizuális művészeknek és elméleti szakembereknek hirdet ösztöndíjat a 2017/2018-as tanévre a Künstlerhaus Büchsenhausen.
(on-the-move)Az osztrák Künstlerhaus Büchsenhausen posztgraduális vizuális művészeti és művészetelméleti képzési és kutatóközpont ösztöndíjat hirdet a 2017/2018-as tanév egy-egy szemeszterére vizuális és médiaművészeknek, műkritikusoknak, művészettörténészeknek és kurátoroknak. Az ösztöndíj a 2017. október 2…. » Tovább

4.5 Művészeti ösztöndíj Írországba
Vizuális művészeknek hirdetnek ösztöndíjat 2017-re Írországba.
(on-the-move)A donegali (Írország) Artlink ösztöndíjat hirdet szobrászoknak, fotóművészeknek, festőknek, környezetművészeknek és videoművészeknek 2017-re. Az ösztöndíjak legalább két, de legfeljebb négy hétre szólnak a 2017 márciusa és szeptembere közötti időszakban. Az ösztöndíj összege 6500 euró. Pályázati… » Tovább

4.6 Nemzetközi művészeti posztgraduális képzés
Művészeti posztgraduális képzést szerveznek Art by Translation címmel franciaországi oktatási intézményekben.
(on-the-move)Mesterfokú diplomával rendelkező fiatal művészek és kurátorok jelentkezését várják az Art by Translation nemzetközi művészeti posztgraduális képzésre franciaországi oktatási intézményekbe. Az első három évben a képzés témája a fordítás a művészetekben. A képzést a következő intézmények szervezik… » Tovább

4.7 Amerikai-európai tapasztalatcsere és képzési program
2017-ben a Civil Kollégium Alapítvány ismét pályázatot hirdet az Amerikai-európai tapasztalatcsere és képzési programban való részvételre.
(Pályázatfigyelő)A Civil Kollégium Alapítvány pályázatot hirdet 2017-ben is az Amerikai-európai tapasztalatcsere és képzési programban való részvételre. A programra olyan fiatalok jelentkezhetnek, akik közösségszervező munkát végeznek, és szívesen dolgoznának kirekesztett, kisebbségi csoportokkal. A jelentkezők… » Tovább
Egyéb aktuális ösztöndíjak: http://kultura.kreativeuropa.hu/osztondij

 

(C) 2016 Kreatív Európa Nonprofit Kft. Összeállította: Pinizsi Gábor.
Irodánk engedélyt ad e Hírlevél tartalmának reprodukálására a Kreatív Európa Iroda mint forrás megjelölésével.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
http://librarius.hu/2017/01/21/a-legfrissebben-kiirt-palyazatokat-talalod-itt-2017-januar-21/feed/ 0