+ Tudomány

Nők, akiket díjazott a tudományos világ

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) és a Magyar Tudományos Akadémia által felállított tudományos szakmai bizottság dönt.

Idén az agrártudományok, az információs technológia és a műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőknek adták át szerdán, nőnapon a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, a Magyar Tudományos Akadémián.

Agrártudományok kategóriában Valkó Orsolyát, a Debreceni Egyetem ökológiai tanszékének adjunktusát díjazta a bizottság a gyepgazdálkodás területén végzett munkájáért, az információs technológia kategóriában pedig Vincze Veronika, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa vehette át az elismerést a számítógépes nyelvészet területén nyújtott teljesítményéért. Műszaki tudományok kategóriában Kózelné Székely Edit Évát, a Budapesti Műszaki Egyetem docensét ismerték el. A kutató a szuperkritikus fluidumok alkalmazási területeinek bővítésével, megértésével és a lejátszódó folyamatok leírásával foglalkozik.

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) és a Magyar Tudományos Akadémia által felállított tudományos szakmai bizottság dönt.

Groó Dóra, az egyesület elnöke elmondta, az elismerést minden évben olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik komoly teljesítményt mutatnak fel szakterületükön és aktív részesei a magyar tudományos életnek, illetve a fiatal lányok körében népszerűsítik a természettudományos és műszaki pályákat. Ez utóbbi fontos kritériuma a díj odaítélésének, hiszen Magyarországon a nők aránya még mindig meglehetősen alacsony a kutatás-fejlesztésben: a természettudományok területén 23,6 százalék, a műszaki tudományok területén pedig mindössze 18,3.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: a tudomány világában a nők jellemzően alulreprezentáltak, ezért a legfontosabb feladat az, hogy ugyanolyan esélyekkel indulhassanak el a tudományos pályán, mint a férfiak, mert így ugyanolyan kiemelkedő eredményeket képesek elérni.

Ennek elősegítésére az évente 2,8 milliárd forintból gazdálkodó nemzeti tehetségprogram keretében idén először írják ki azt a 40 millió forint összértékű pályázatot, amelynek célja, hogy a nők jelenlétét növeljék azokon a tudományterületeken, ahol jellemzően kevésen vannak. A pályázaton 3-5 millió forintig terjedő összeggel segítik majd a nők tudományos életben való elindulását és tehetséggondozásukat.

Bogyai Katalin ENSZ-nagykövet a nemzetközi szervezet üzenetét tolmácsolva elmondta, hogy a nemzetközi nőnap jó alkalom arra, hogy a világon élő nők tekintet nélkül a nemzeti határokra és az etnikai, nyelvi, kulturális, gazdasági és politikai különbségekre megünnepeljék hősi küzdelmük történetét, amelyet az egyenlőség, az igazság, a béke és a fejlődés érdekében fojtatnak.

A nagykövet kiemelte, hogy a nemek közti egyenlőség és a nők társadalmi szerepvállalásának támogatása nagyon hangsúlyos helyen szerepel az ENSZ céljai között, hiszen a szervezet úgy véli, hogy a világ fenntartható fejlődési pályára állítása nem képzelhető el a nők és a leányok egyenlő esélyéhez való hozzájutása nélkül.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top