+ Színház

Megrendítő emléket állítanak a nemrég elhunyt hajléktalan költőnek

Az előadás zenéjében, látványvilágában és rendezői koncepciójában is a szabad képzettársításokra helyezi a hangsúlyt.

A HoldonGolf Projekt-ben létrejött társulás azzal a céllal állt össze, hogy hasonlóan gondolkodó színházi emberek közös munkájának eredményeképpen a nemrég elhunyt hajléktalan költő, Leé József (1956-2014) életének és munkásságának állítsanak méltó emléket, és egy társadalom-érzékenyítő előadás keretén belül kezdeményezzenek párbeszédet a hajléktalanságról.

Az előadás alapját Leé József 2016. októberében kiadott „Bánom is én” című verseskötetben is megtalálható versei alkotják.

Részlet a címadó versből:

Szerettem volna szépen, rendben élni.
Hiába volt –
a rend mindegyre elkerül.
A Földön élek, és nézzek bár az égre,
mióta? mért? – de jól eszembe vésve:
ott fent az űr.
Szép és hideg. Lélektelen,
a káosz vesz körül.

A költő verseit Illésy Éva, fiatal, pályakezdő színésznő adja elő.

Az ötven perces monodráma a szöveg és a fizikai színház kifejezési eszközeire egyaránt támaszkodik, kihasználva az ellentétet, amely az idős hajléktalan költő versei és a fiatal előadó testi valósága között feszül. A mozgás így a szöveggel azonos súlyú szerepet kap az előadásban, amelynek látványtervét a litván Barbora Guželytė készítette; az akusztikus egységet pedig a szintén litván Antanas Jasenka erre az előadásra írt elektronikus és akusztikus elemeket vegyítő zenéje teremti meg. A versekből, versrészletekből színpadi előadásra alkalmas szövegtestet Balázs Júlia dramaturg írta.

Az előadás alatt bepillantást nyerhetünk a hajléktalan költő történetébe, mely az otthon megélt magánytól ível az utca magányán át egészen a halálig.

Illésy Éva lénye zavart, káoszos, megfejthetetlen jelenséggé alakul át, ahogy Leé József verseit tolmácsolja.

Az előadás zenéjében, látványvilágában és rendezői koncepciójában is a szabad képzettársításokra helyezi a hangsúlyt. Abban bíznak, hogy a nézők így kialakíthatják személyes, egyénenként változó viszonyukat a hajléktalansághoz, és megtalálják saját kapcsolódási pontjaikat a hajléktalanság problematikájához.

Az előadásnak szerves részét képezi egy azt követő beszélgetés hajléktalan emberekkel, melyet a Menhely Alapítvánnyal és a Fedél Nélkül lap szerkesztőivel közösen szerveznek. A beszélgetés tovább erősíti az előadás üzenetét és egyúttal el is indítja a párbeszédet a jelen lévők között. A beszélgetés résztvevői maguk is alkotók, a Fedél Nélkül kiadványaiban jelennek meg verseik, emellett pedig többen rendszeres résztvevői, előadói a Menhely Alapítvány iskolákban szervezett eseményeinek.

Az előadás időtartama: kb. 50 perc + beszélgetés

A monodrámát előadja: Illésy Éva
Rendező: Cortés Sebastián
Dramaturg: Balázs Júlia
Látványtervező: Barbora Guželytė
Zeneszerző: Antanas Jasenka

A Rendben élni című monodráma legközelebb 2017. március 13-án 20.00 órakor és 25-én 20.00 órakor lesz látható az Átrium Film-Színház Kávézójában. 

A hagyományos jegyek mellett támogató jegy vásárlására is lehetőség van, melyek 5 000 és 10 000 Ft-os címletekben vásárolhatóak meg az Átrium Film-Színház jegypénztárában és a szervezes@atriumfilmszinhaz.hu e-mail címen keresztül. Az ezen jegyekből származó teljes bevételt a Menhely Alapítványnak (Fedél Nélkül kiadója) adományozzuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top