+ Irodalom

Szárnyas kígyó csontvázára bukkant két piemonti favágó

Régi piemonti legenda fűződött a misztikus lényhez, mely többnyire a misztikum felé való nyitottság jelképe volt.

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1954. – a fotón Piemont látképe

október, Svájc – Hova vezet ez az egész, bosszankodott reggel a férfi a havas tájat bámulva. Az amerikaiak az óránkra vetettek ki vámot, mi meg most a dohányukat, a harisnyájukat meg az autóikat bojkottáljuk azzal, hogy nem vásároljuk. Úgy küzdünk, mint akik ellenfelek. Az asszony hátulról átölelte a férfi mellkasát és a hátához bújt. Ha nem kapnád meg nálam, amire szükséged van, mondta a nő, te is máshol keresnéd. Ez nem ugyanaz, morogta a férfi, s az ablakon át látta, amint a hosszú utca végén leparkol a szeretője.

október, Csehszlovákia – A fiúnak aznap reggel a szokottnál korábban kellett kelnie, mert a szülei nagy ünnepséget készítettek elő. Még sötét volt odakint, mikor a kakaóját itta, a táska bekészítve az előszobában állt. De anya, ugye nem lesz túl sűrűn ilyen ünnepség, mert tönkre megyek ebben a korán kelésben. Nyugodt lehetsz, kisfiam, mondta az asszony, majd egyikünk veled marad. De ez a mostani nagy fordulat az ország életében. Átadják az első répaszedő kombájnt.

október, Ausztrália – Európából Ausztráliába utazott egy mezőgazdasággal foglalkozó férfi, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ha munkát talál, kint is marad, és családot alapít. Kézbe kell venni az embernek az életét, különben más irányítja. Amíg egy álláshirdetésre jelentkezve várakozott, képeket nézegetett a falon, és ott szembesült először azzal, hogy itt a búzamezők nem szőkék, hanem sötét bronzszínűek. Más a fajta. Szólították. Egy szőke titkárnő nyitott neki ajtót.

november, Szovjetunió – Menedékjogot kért egy amerikai katona a szovjeteknél. A levele körbejárta a sajtót. „Nem akarom többé az Egyesült Államok jelenlegi kormányát szolgálni, mert az a fegyvergyárosok érdekében álló politikát folytat, és mindenütt a fasisztákat támogatja.” Ha ennyire öntudatos, mondta egy orosz férfi az újság fölött, akkor köztünk a helye.

november, India – Az idén 271 millió mázsa rizst termesztettünk, mondta a férfi, hazafelé ballagtak az asszonnyal. Most hallottam a piacnál, hogy ennyi rizs még sosem volt. Baj lesz, meglátod, baj lesz ebből, mondogatta az asszony. Ha valamiből sok van, az bajhoz vezet. Igazad lehet, válaszolt a férfi, semmink sincs, mégis jól elvagyunk.

november, Olaszország – Ma nem tudunk elindulni, mondta a férfi. De hát ma van a házassági évfordulónk, hisztizett az asszony. Az időjárást ez nem érdekli, szívem. A salernói partvidéken végig olyan partomlások voltak, hogy lezárták az utakat. Semmi romantika nincs már benned, bosszankodott az asszony, régen a földcsuszamlástól bekeményedett a cerkád.

december, Tibet – A pekingi dokumentum-filmgyár filmes expedíciót indított Tibetbe, hogy megörökítse a kínai népi kormány által építendő 1200 kilométer hosszú autóút létrehozásának küzdelmeit. Be fogjuk kapcsolni Tibetet a korszerű közlekedésbe, hangoztatta a kormány. A tibetieket nem érdekelte az autóút, ahogyan az autó sem. Kimozdulni? Minek? Sehol nem jobb, és sehol nem rosszabb, mint ahol pont vagyunk.

december, Olaszország – Szárnyas kígyó csontvázára bukkant két piemonti favágó. Izgatottságuk érthető volt, régi piemonti legenda fűződött a misztikus lényhez, mely többnyire a misztikum felé való nyitottság jelképe volt. Arra azonban egyik favágó sem tudott magyarázatot adni, hogy favágás közben, hogy kerültek a föld mélyére, ahol a csontvázat találták.

december, a Föld – Ezen a napon a Föld történetében viharos idő uralkodott az egész világon. Fújt a szél Dél-Amerikában, Ausztráliában, hatalmas vihar tombolt Szibériában, Japánban, és Kanadában is. A Fülöp-szigeteknél 12 halálos áldozatot szedett. És szedett az máshol is, csak nem tudunk róla.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top