+ Irodalom

Csavarhúzóval a zsebben sétáltak a rendőrök

Leszerelték a rendszámot, és magukkal vitték a rendőrségre. Az autó tulajdonosát így kétszeresen megbüntették.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1954. – a Fenti kép: MEXICO CITY. 1954. Werner Bischof. Magnum Photos

január, Mexikó – Mexikó City utcáin csavarhúzóval a zsebben sétáltak a rendőrök, ezzel büntették a helytelenül parkoló autósokat. Leszerelték a rendszámot, és magukkal vitték a rendőrségre. Az autó tulajdonosát így kétszeresen megbüntették. Egyrészt parkolási vétség miatt, másrészt rendszám nélkül való autózásért.

január, Malájzia – Két fiatal fiú elindult, hogy élelmiszert lopjon az angol katonai raktárból az éhes felkelőknek. Mit lopjunk, kérdezte a kisebb. Szerintem konzervet. A bátyám azt mondta, a felkelők a konzervet szeretik a legjobban, mert abban sok a kalória. De most vigyünk babot a felkelőknek? Meghallják őket lopakodás közben.

január, Indonézia – Két asszony, akik régóta ismerték egymást, délelőtt tizenegykor találkoztak Dzsakarta egyik mellékutcájában, hogy együtt csatlakozzanak a tüntetéshez, amelyen a nők a férfiakéval megegyező jogokat követeltek. Te megmondtad a férjednek, hogy hová mész, kérdezte a magasabb. Viccelsz, mondta amaz. Ha tudja, hogy ide jövök, bezár az állatok közé.

február, Törökország – A Fekete-tenger felől hatalmas jégtáblák úsztak a Boszporusz felé, ahogy egy idős férfi mesélte, mint ezer évvel ezelőtt. A jégtáblák összetorlódtak a szorosban és megrekedtek. Az isztambuliak hinni sem akartak a szemüknek, mígnem egy merész fiatalember száraz lábbal kelt át Európa és Ázsia között.

február, Irán – Ötszáz külföldi szakember érkezett Iránba, hogy részt vegyen a frissen létesült olajföltáró hivatal munkájában. Egyetlen amerikai férfi volt közöttük, akinek az olajfinomítók üzembe helyezését kellett előkészíteni. Jól ismerte a szakmát és szép pénzt kapott a munkájáért. Olaj folyt még az ereiben is. Álmatlan forró éjszakáin sokszor gondolt arra, hogy az olaj lesz a veszte is.

február, Lengyelország – Krakkóban üzembe helyezték az ország legmodernebb gépkocsiszervizét, amelyen töltőállomások is helyet kaptak. A gépek hajnaltól késő estig jöttek-mentek a telephelyen, a levegőben olajszag és -füst szállt, a megolvadt hó tócsáiban olajos szivárványfoltok úsztak. Az egyik munkás egy pillanatra megállt, körülnézett. A gyerekeire, a feleségére gondolt. Büszke volt az életére.

március, Magyarország – Súlyos tévedés azt állítani, hogy testtömegmérlegre csak a beteg embernek van szüksége. Az egészséges embernek épp olyan fontos megmérni a súlyát, mint a betegnek. Az embernek tudnia kell, hogy hány kiló, különben fogalma sincs arról, hogy fogynia, vagy éppen híznia kéne. Mérlegeket a patikákba! Mérd meg magad, ember!

március, Irak – A megáradt Tigris-folyó hatalmas tengerré duzzadt, Új-Bagdadot teljesen elöntötte a víz, amelyből csak az egészen magas házak teteje, és a gyárkémények látszottak ki. Az egyik kémény oldalán egy férfi kapaszkodott a létrába, és azt kiabálta, hogy segítség, nem tudok úszni. A keze egyre erőtlenebbül remegett a létra fokán, mígnem a mélybe zuhant. Azóta nem látta senki.

1954. március, Albánia – A sűrű havazás elzárt néhány falut a külvilágtól. A hó fogságában rekedt embereknek helikopteren szállítottak ruhát és élelmiszert. Ilyen télre nem is emlékszem, mesélte egy idős férfi. Ekkora hóra igen, de hogy helikopterrel hozták volna a kenyeret, ez már tényleg különös.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. nonemart szerint:

    Na neeee ! A magyar sajtónak persze ilyen árnyoldalai is voltak, de azért nem erről szólt a történet ! Se füléje, se farkája ennek ott fenn !

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top