+ Irodalom

Az éhsége miatt eladta volna a szemét

A göttingeni egyetem szemészeti klinikáján jelentkezett egy ember, mondván, ő annyira éhes, hogy kész eladni az egyik szemgolyóját ötezer márkáért…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1953. – A képen a göttingeni egyetemi könyvtár Bólyai korában

október, Szovjetunió – Ebben az évben kétszer hozott termést a krumpli Rosztovban. Az első fölszedésnél 112 mázsa termett holdanként, a másodiknál 67 mázsa. A rosztovi emberek kivált örültek a dupla termésnek. Az egyik mezőgazdasági munkás azt mondta, hogy neki olyan nagy élmény volt, mintha egy disznót kétszer lehetne levágni.

október, Franciaország – A statisztikai hivatal bejelentése szerint az elmúlt négy évben harmadával csökkent a lakosság vásárlóereje, ellenben a nagy francia vállalatok négyszeresére növelték a nyereségüket. Hogyan lehetséges ez, kérdezte magától az átlagpolgár. A válasz egyszerű. Valaki, valahogyan csalt, lopott, vagy hazudott.

október, Marokkó – A számítások azt mutatták, hogy minden negyvenötezer lakosra egy orvos és hetvenöt rendőr jutott. Ebből az következnék, hogy a lakosságnak nem, de a rendőröknek megfelelő volt az orvosi ellátása, vagyis 75 rendőrre jutott egy orvos. De ez így nem igaz, mert a 75 rendőr is része a 45 ezer lakosnak, amelyre egy orvos jutott. Mi következik ebből? Hogy egy orvosra 75 rendőr jutott, illetve egy orvosra egy orvos. Vagyis ez idő tájt Marokkóban az orvosok orvosi ellátása és közbiztonsága volt a legjobb.

november, Olaszország – A teljes vagy részleges munkanélküliek száma elérte Olaszországban a 4,5 millió főt. Egy asszony, aki a napokban vesztette el a munkáját, azt állította, hogy ő nem aggódik. Amíg a férfiak szíve a farkukban dobog, neki mindig lesz munkája, mondta a gyári portásnak, és sarkon fordult. A portás hosszan nézett utána, és érezte, ahogy a szíve megdobban…

november, India – Egy sikeres üzlet után oktatta fiatal kollégáját egy amerikai üzletember. A legjobb üzlet, jegyezd meg, a tisztességtelen üzlet. Tavaly több millió mázsa romlott gabonát, és milliónyi bála rohadt gyapotot exportáltunk Indiának. Az igazi biznisz az, ha kárt okozol. Érted, fiam? A fiú kiitta a poharát, bólintott, és azon törte a fejét, hogy tudná átcsapni a palánkon az öreget.

november, Anglia – Egyetlen hét alatt hét millió, jegyre kapható húsadag maradt meg a boltokban. Egy londoni hentes már második napja csukta be úgy a boltot, hogy egyetlen vevője sem akadt. Pedig az apám azt ígérte, mondta este vacsoránál a feleségének, hogy olyan szakmát ad a kezembe, amivel a legnehezebb helyzetet is túlélem. Apád szeretett bölcselkedni, mondta az asszony, és utálta a vegetáriánusokat.

december, Kína – Az észak-keleti tartományok dolgozói szent fogadalmat tettek arra, hogy 3 millió kétszázezer mázsa szenet, 1 millió százezer mázsa acélt, 800 ezer mázsa cementet, 600 ezer mázsa acélárut adnak terven felül az országnak. Amikor a dolgozók mindezt elolvasták a lapokban, egymásra néztek, és azt kérdezték a másik szemében kutatva, hogy, pajtikám, te tetted ezt az ígéretet? Mert én biztosan nem.

december, NSZK – A göttingeni egyetem szemészeti klinikáján jelentkezett egy ember, mondván, ő annyira éhes, hogy kész eladni az egyik szemgolyóját ötezer márkáért. Sajnálom, mondta a professzor, már elköltöttük az erre szánt keretet. A férfi fölhúzta a szemöldökét. Hogyhogy? Sajnálom, ismételte az orvos, de néhány héten belül ön az ötvenedik jelentkező.

december, Franciaország – Bezárták Párizsban a Mecanicques et roulementes nevű gyárat, amely csapágygolyókat exportált Lengyelországba. A kormány tiltotta meg a csapágyak kivitelét. A dolgozók nem voltak hajlandók elhagyni a munkahelyüket, kórusban követelték, hogy csapágyat Lengyelországnak!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top