+ Irodalom

Elhagyta volna a feleségét, de vízbe fulladt

Súlyos árvizek pusztítottak az országban, megáradt folyók, sártenger, házak romokban, 25 halott. Az asszony, aki négy gyermekével maradt magára, a medrébe lassan visszatérő folyót nézte, mely elsodorta a férjét…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1953.

július, Franciaország – Nagy volt a forgalom a Marseilles-i kikötőben. Egy Vietnamból érkezett gőzhajóról 166 tiszt és katona holtestét szállították partra. A kirakodás befejeztével útnak indult az Atos-II elnevezésű gőzhajó, amely a hazaszállított hullák helyére fiatal, még élő francia katonákat szállított a távol-keleti ország harcmezejére.

július, Jugoszlávia – A szarajevói járásban az elmúlt évben mindössze húsz esetben nyújtott segítséget orvos vagy szülésznő a csecsemők világra jötténél. Holott a szarajevói járásban az elmúlt évben 2194 gyermek született. Nem túlzás arra a következtetésre jutni, hogy a szarajevói járásban az elmúlt évben a szülőanyák részéről nem élveztek kiemelkedő bizalmat az orvosok és a szülésznők?

július, Dánia – A dán rádió egyes műsorait dánul, más műsorait pedig angolul sugározta. Ugyanez volt a helyzet az újságoknál is. Egyes kiadványok megjelentek ugyan dán nyelven, de akadtak olyanok, amelyek csak angolul láttak napvilágot. A dán nyelv védelmében viszont csak a dán nyelvű újságok és a dán nyelvű rádióadások szólaltak fel, az angol nyelvű lapok és rádióadások nem követelték, hogy el a kézzel a szép dán nyelvről.

augusztus, Szovjetunió – A jereváni cipőgyár tervezőasztalain szorgosan dolgoztak a cipőtervezők. Meg volt mondva nekik, hogy 30 különböző típusú férfi-, női- és gyermekcipőt tervezzenek. Az egyik cipőtervező cigarettaszünetről visszatérve állította, hogy zseniális ötlete támadt. Tervezzenek olyan cipőt, ami változtatja a méretét. A cipőtervezők összenéztek, és kimentek dohányozni, hogy a kolléga magába mélyedve gondolhassa át az ötletét.

augusztus, Törökország – Olyan magasra emelték Isztambulban az albérletek árát, hogy a férfi kénytelen volt föladni eddigi szállását. Az első éjszakát a szabad ég alatt töltötte. Nézte egy darabig a csillagokat, aztán feje alatt a nadrágjával elaludt. Hajnalban arra ébredt, hogy vizelnie kell. Fölállt, hogy kimenjen a fürdőszobába.

augusztus, Chile – Súlyos árvizek pusztítottak az országban, megáradt folyók, sártenger, házak romokban, 25 halott. Az asszony, aki négy gyermekével maradt magára, a medrébe lassan visszatérő folyót nézte, mely elsodorta a férjét. Nem tudta, mit érezzen, mit gondoljon most. A férje az eltűnése előtti napon jelentette be, hogy elhagyja.

szeptember, Lengyelország – Az utóbbi hónapokban 260 ezer lakást építettek Varsóban, pedig még csak most kezdődött a hagyományos szeptemberi építőhónap, amelyen önkéntesek segítik az építkezéseket. Az egyik önkéntes a szabadnapját áldozta az építkezésre, mondván, ha ilyen tempóban haladnak, hamarosan annak is lesz lakása, aki még meg sem született.

szeptember, Görögország – Az adóhatóság rendőri kísérettel járta a falvakat, és aki nem tudta törleszteni az adósságát, azt letartóztatta. Engem ugyan nem fognak börtönbe dugni, mondta egy férfi a kocsmában, holnap lelépek az asszonnyal. Ettől aztán olyan jókedve lett, hogy jócskán fölöntött a garatra, és csak másnap délben tért magához. A felesége ébresztette. Gyere, mondta az asszony, valaki kopogtat az ablakon.

szeptember, Brazília – Csöndes, nyugodt nap ígérkezett Cascavel város történetében. Senki nem tett volna egy lyukas garast sem arra, hogy másfélezer paraszt rohamozza meg a várost, és kiéhezve élelmiszert rabol magának. Pedig így történt. Az aszály sújtotta földeken semmi nem termett meg. A parasztok végső elkeseredésükben, az életbemaradás állati ösztönével szakították át a boltok és kamrák ajtaját. Az egyik boltos a sáskajárást képzelte ilyennek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top