+ Irodalom

Ilyen a jó amerikai temetkezési reklám

Bár a temetkezési vállalatoknak maga az élet szolgáltatja az alapanyagot, a vállalkozások növekvő száma miatt kénytelenek hatásos reklámokkal túlszárnyalni egymáson…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1952.

január, Japán – Hogy elfelejtsék a koreai kudarcot, Ridgway kapitány különleges fürdőről gondoskodott katonáinak. A tokiói fürdő üzemeltetője leánykereskedelemmel is foglalkozott, így azért mégsem volt olyan meglepő, hogy fiatal japán lányok szolgálták ki a katonákat, akik tejben, kölnivízben és citromban moshatták le magukról a háború mocskát.

január, Szovjetunió – Új szert talált fel egy kutató sebek és horzsolások gyógykezelésére. A szer: baktériumölő papír. A papírt desztillált, forralt, vagy jobb híján tiszta vízzel kell benedvesíteni, hogy a papírban lévő baktériumölő anyag aktivizálódjon. Nagy előnye, hogy akkor is aktivizálódik, ha vérbe mártják.

január, Bulgária – A szófiai kerületi bíróság megkezdte annak a három amerikai kémnek a perét, akiket különböző bolgár területeken dobtak le ejtőernyővel. Az elfogott kémeknél rádiókészülékeket, amerikai fényképezőgépeket, amerikai fegyvereket, térképeket, hamis iratokat és pénzt találtak. Az egyikük zsebében rábukkantak egy színes fényképre, amely egy bikán ülő pucér nőt ábrázolt.

február, USA – Bár a temetkezési vállalatoknak maga az élet szolgáltatja az alapanyagot, a vállalkozások növekvő száma miatt kénytelenek hatásos reklámokkal túlszárnyalni egymáson. „Egy dollárért rendezzük az elhunyt arcvonásait, két dollárért békés kifejezést varázsolunk az arcára, és 5 dollárért az ön kedves halottjának arca boldog megelégedettséget és keresztényi reménységet fog sugározni.

február, NDK – A heidelbergi Stadt Halléban háromezer egyetemi hallgató előtt mondott beszédet egy evangélikus lelkész. Az egyházi szakember hangsúlyozta, hogy Németországnak feltétlenül szüksége van arra, hogy barátságban és békében éljen keleti szomszédaival. Hozzátette, aki nem akar a Szovjetunióval békében élni, az ostoba, vagy áruló. Nem sokkal a beszéd után a lelkésznek hasmenése lett.

február, Indonézia – A Caltex Pacific indonéziai olajtársaság dolgozói sztrájkba léptek szociális helyzetük javítása és jogaik biztosítása érdekében. A sztrájkkal arra kényszerítették az igazgatóságot, hogy lakásokat építsen, térítse meg az alkalmazottak utazási költségét, iskolát létesítsen a gyerekeiknek, és még rendkívüli családi pótlékot is kiharcoltak a sokgyermekeseknek. Miután mindezt elérték, akkor döbbentek rá, hogy eddig milyen mocskosul kihasználták őket.

március, Japán – A munkaügyi miniszter jelentése szerint az utóbbi hat hónapban 1579 darab, nyolc évnél idősebb gyermeket adtak el rabszolgának, mert a szülők nem tudták őket etetni. Az üzletet tíz és száz amerikai dollár között mozgó összegért kötötték meg. Papír szerint csak néhány évre adták el gyermekeiket földbirtokosnak és nyilvánosházaknak, de arról nem készült kimutatás, hogy hányan tartották be a sokszor csak szóban megkötött szerződést.

március, Ausztrália – Gazdasági körökben nagy felháborodást keltett az a hír, amely szerint nem engedték be az USA-ba az egyik ismert ausztrál nagyiparost, mert nem volt hajlandó válaszolni a politikai beállítottságára vonatkozó kérdésekre. Amikor hazautazott, hosszú percekig töprengett a vécén. Sértésnek találta, hogy Amerikában nem ismerik a hovatartozását.

március, Uruguay – Montevideóban megszállta a kórházakat a rendőrség és a katonaság, hogy letörje az egészségügyi dolgozók általános sztrájkját. A fegyveres testületek vezetői elégedettek voltak az akció során megsérült személyek gyors és szakszerű ellátásával.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top