+ Irodalom

A Singsing fegyház főorvosa nagy belátásra jutott

Rájött, hogy az emberek tömegei miért nem küldetik magukat börtönbe, holott…

Érdekes történetek a xx. századi sajtóból – 1951.

október, USA – A Singsing fegyház főorvosa jól ismerte az életet, és arra a belátásra jutott, hogy a rabok körülményei sokkal jobbak, mint az átlagos amerikaié. A rabok nem élnek feszültségben, nem rágják a körmüket, hogy hogyan biztosítsák maguknak a ruhát, a lakást és az élelmet, mert mindezt megkapják. Hogy az emberek tömegei mégsem küldetik magukat börtönbe, számára azt jelentette, hogy a ruhánál, élelemnél és lakhatásnál mégis csak többre értékelik a szabadságot.

október, Franciaország – Hautte-Vienne megyében ötven nagyobbacska istállót meszeltek ki, hogy részben iskolává alakítsák őket. Az istállót középen deszkafallal választották el. Az épület egyik része iskola lett, a másik istálló maradt. A nagy hidegben az állatok testmelege pótolta a fűtést. Az itt tanuló diákok ismereteihez egész életükben hozzákapcsolódott a tehénbőgés és az eleven trágyaszag.

október, Spanyolország – Rendeletben módosították a napi kenyéradagokat, amelyeket különböző kategóriák szerint rangsoroltak azáltal, kinek mennyire van szüksége a munkája ellátásához, fizikai és szellemi képességeinek fenntartásához. Három különböző kategóriában 8, 10 és 15 dekára módosultak a fejadagok. A bányászok 20 dekát kaptak.

november, USA – Az amerikai titkosrendőrség jelentette, hogy 24 óra leforgása alatt 30 olyan embert fogtak el, akik a hadsereg raktárait fosztogatták. Vagyis, állította egy szakember, hogy érezzék a munkatempót és az elfogási sebességet, óránként 1,25 embert fogtak el.

november, Nyugat-Németország – Az amerikai katonák hatalmas röhögések közepette azzal szórakoztatták magukat, hogy téglával dobálták a járókelőket. Egy gyalogost úgy fejbe vágtak, hogy beszakadt a koponyája, és kórházba kellett szállítani. Az amerikai katonák fejüket rázva csapkodták térdüket a nevetéstől a kiérkező mentő láttán.

november, Lengyelország – Az ország számos faluja rendelkezett apró tavacskával, amit semmire nem használtak. A falvak vezetői elgondolkodtak azon, vajon mire használhatnák a természet e teremtményeit, ha már egyszer adottak. Addig-addig gondolkodtak, mígnem az egyik sokat látott és tapasztalt faluvezető az asztalra csapott, és azt mondta: tenyésszünk benne halat!

december, Brazília – Rio de Janeiro lakói mindig is büszkék voltak arra, hogy az újévet fényárban úszó utcákon ünnepelték. Az újságok sötét jövőt jósoltak az idei szilveszterre, mert egy, az országnak áramot szállító amerikai cég csökkentette a termelését. A lakók ötletelni kezdtek, mi legyen most, de annál használhatóbbat senki nem talált ki, mint hogy gyújtsák föl a várost.

december, Anglia – Az angol kormány másfél millió fontot költött egy hajó átalakítására, hogy a királyi család kényelmesen utazhasson Ausztráliába. Sokan nehezményezték a költekezést, mert mást se hallottak a kormánytól, mint hogy nehéz helyzetben van az ország. Erre föl kidobnak az ablakon másfél millió fontot, amiből 500 házat építhettek volna a munkások számára. Egy hírmagyarázó szerint erre úgy kell tekinteni, mintha a víz elvitte volna az 500 házat, amelyekbe még nem költözött be senki.

december, Spanyolország – Egy madridi vendéglőben azzal hencegett egy amerikai őrmester, hogy az amerikaiak mindenütt urak, és csak a dollárnak van értéke. A vendéglőben tartózkodó spanyolok meglehetősen hevesen válaszoltak, és amikor belátták, mit sem ér a szép szó, elpáholták az amerikait. Hogy ne végezzenek félmunkát, felgyújtották az őrmester autóját is. A kivonult tűzoltók, hogy egy csepp víz se vesszen kárba, körülállták az autót, és megvárták, amíg porig ég.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top