+ Irodalom

Elutasították az angol lelkész amerikai beutazási kérelmét

A concasteri angol lelkész beutazási engedélyt kért az USA-ba, ahol vallási felolvasásokat akart tartani. A követség megtagadta tőle a belépést, mondván két évvel ezelőtt is itt járt, és nem átallott két percen át beszélgetni Paul Robesonnal…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1951.

április, Magyarország – Idős bácsi vigyorgott a kapájára támaszkodva. Idefigyeljenek emberek! Termeljetek ti is gyapotot! Higgyétek el, megéri. Tavaly hatszáz négyszögölön 260 kiló gyapotom termett. Ha figyelembe vesszük, hogy 1 mázsa gyapotból 300 méter lepedő készíthető, mindjárt megjön a gusztusunk a gyapottermesztéshez. És az se zavarjon senkit, hogy más országok melegebb éghajlaton termesztik. Nekünk ez van, ezen kell termelnünk. Előre a gyapotdzsungelek felé!

április, Kína – A Szinja tartományban lévő Gubon kolostor főlámája tisztelgő látogatást tett Mao Ce Tungnál. A főláma kijelentette, hogy a tibetiek Kína többi nemzettségével együtt akarnak harcolni a támadó amerikai imperialisták ellen. Mao Ce Tung megveregette a főláma a vállát, a nyelvével kipöccintett a fogai közül egy rostos húsdarabot, és azt mondta, jól van, öregem.

április, Bulgária – Szakindol faluban a dolgozók kezdeményezésére zeneiskolát nyitottak a gyermekek számára. Az iskolában ez idő tájt 84 hegedűs, 25 harmonikás és 15 zongorista tanult, mindannyian dolgozó parasztok gyermekei. Az egyik dolgozó azonban elégedetlen volt az eredménnyel, és fölháborodva tette föl a kérdést. És a fúvós hangszerekkel mi lesz?

május, Anglia – A concasteri angol lelkész beutazási engedélyt kért az USA-ba, ahol vallási felolvasásokat akart tartani. A követség megtagadta tőle a belépést, mondván két évvel ezelőtt is itt járt, és nem átallott két percen át beszélgetni Paul Robesonnal, a világhírű néger énekessel, aki elszánt békeharcos. Ilyen emberrel egy magára valamit is adó lelkész ne beszélgessen!

május, Olaszország – Egy képviselő fölszólalt a parlamentben, és azt kérte, tiltsák meg a 16 év alatti gyerekeknek, hogy moziba járjanak és ott ostoba amerikai filmeket bámuljanak. A képviselő adatokkal is alátámasztotta véleményét. 290 mozilátogató gyermek egy hónap alatt 914 verekedést, 645 rablást, 365 részegeskedést, 224 különböző bűntényt, 165 fegyveres támadást, 120 házasságtörést, 71 gyújtogatást és 65 öngyilkosságot látott. A képviselő azt állította, hogy ő bírja a szexet és a brutalitást, de ez még neki is sok.

május, Kína – A kínai parasztok régen egyáltalán nem ismerték az üveget. Az ablakaikat papírral fedték be, amelyen jó esetben átszivárgott némi napfény. A népköztársaság megalakulását követően mindenütt üveggel cserélték föl a papírt, és soha nem látott fényárban úsztak a kínai parasztok szobái. Némelyekben azonban kétségeket ébresztett, mi lesz az újságokkal, ha minden papírt üvegre cserélnek?

június, Franciaország – Amerikai hadihajók érkeztek Marseilles-be. A polgármester sietve díszbe vágta magát és szaladt, hogy üdvözölje az amerikai hajó parancsnokát. A parancsnok unott képpel hallgatta a beszédet, majd így szólt. Sajnos, polgármester úr, ön elkésett, a marseilles-iek már üdvözöltek bennünket. Nézzen csak hátra! A polgármester megfordult és hangosan olvasta a kikötő falára festett hatalmas betűket. Amcsik, menjetek a picsába!

június, Belgium – Nagy sikere volt a szovjet gyártmányú Moszkvics autóknak egy belga kiállításon. A nyugati újságok kénytelen-kelletlen elismerték, hogy a Moszkvics Európa legjobb és legolcsóbb kisautója. Azt már csak egymás között suttogták a szakírók, hogy az első ülések hátradöntve baromi kényelmetlenek, nem lehet rajtuk rendesen kettyinteni.

június, Irán – Hatalmas sáskahad zúdult a termőföldekre. Az iráni kormány kérésére a Szovjetunió nyolc különleges repülőgépet bocsátott az iráni földművelődésügyi minisztérium rendelkezésére. A gépek hatásos irtó hadjáratot folytattak a sáskák ellen. Ezer mázsa rovarirtószert szórtak szét a termőföldeken. A döglött sáskákat nem ajánlották sem emberi, sem állati fogyasztásra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top