+ Irodalom

A felfuvalkodottság léggömbszerű létállapota

Leletek a Nomád Nagyszótárból – közreadja: Tillmann J. A.

 

LELETEK A NOMÁD NAGYSZÓTÁRBÓLKözreadja Tillmann J. A.

 

AJTÓ Bejárásul csinált, vagyis hagyott résre alkalmazott táblanemű készület, mely a falhoz ragasztva forgékony sarkánál fogva kinyitható és betehető. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

A MAINSTREAM MANTRÁI 1) Zsongító és tompító mediális össz- és visszhangzás. Melynek révén bele lehet merülni az egyetértés mámorába. 2) Szakadatlan szófolyam, amelyből a korszellem szereti visszahallani saját vágyképeit. 3 )Melyekben „élvezzük a vélemény komfortját, a gondolat kényelmetlensége nélkül.” (J. F. Kennedy szíves közlése)

DAGÁLY dagos állapot, vagyis a testnek azon tulajdonsága, midőn rendkivül, és szokatlanul ki van terjedve, fölfúva. Továbbá: a beszédben és irályban, a kicsiszerü tárgyaknak tulzott nagyítással eléadása, képes kifejezésekkel és mondatokkal halmozása. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

HATALOM 1) Fennálló „lehetőség arra, hogy egy társas kapcsolatban valaki az akaratát ellenállás esetén is érvényre juttassa. (Max Weber szíves közlése) 2) Azok létszükséglete, akiknek hatókörre van szükségük ahhoz, hogy érezzék magukat valakinek. 3) Számos forrásból táplálkozó hátszél, mely a mellényeket megnagyobbítja. 4) A felfuvalkodottság léggömbszerű létállapota, melynek végkimenetele kidurranás.

KÉP  1) Azon alak, forma, mely valamely tárgyat úgy tüntet elé, mint külsőleg a szemeknek látszik. 2) Faragott, írt, rovott, festett, öntött, rajzolt s bármi módon utánzott alakja valamely érzéki tárgynak vagy szelleminek is, ha azt érzékileg, azaz megtestesülten állitjuk elénkbe. 3) Észtani értelemben azon alak, melyet valamely dologról elménkben akár öntudatosan, akár álmunkban alkotunk, s azt mintegy lelki szemeinkkel látjuk, vagyis maga a dolgokat eléállító fogalom. 4) Szükebb értelemben az emberi alaknak legjellemzetesebb része, t. i. az arcz. 5) A társas életből, viszonyokból kikapott egyes tüneményeknek, jeleneteknek szóval vagy irásban eléadott rajza. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)

TŰZTÉVÉ 1) Közvetített későújkori tábortűz. Modern népi kandalló, ami a legmélyebb közös nevező elmélyítésére képes. Nemzeti bűnözők kezére jutva országok teljes lobotómiájával jár. Lásd pl. királyi és kiskirályi tévék.  2) Nullmédium (H. M. Enzensberger szíves közlése)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top