+ Film

7 színes Oscar-jelölt színész – az előző két évben mindenki fehér volt

A filmakadémia afroamerikai elnöke az Oscar-jelöltek előtt arról is beszámolt, hogy a testület nagy lépést tett előre a sokszínűség felé: idén hét nem fehér színész és színésznő szerepel a 20 Oscar-jelölt között a színészi kategóriákban, míg az előző két évben minden jelölt fehér volt.

A művészi szabadság és sokszínűség mellett állt ki Cheryl Boone Isaacs, az amerikai filmakadémia elnöke hétfőn, az Oscar-jelöltek hagyományos ünnepi ebédjén.

A díszebéd rendszerint a jelöltek bemutatásáról, a közös fotókról szóló barátságos összejövetel, amelyen a gála producerei hasznos tanácsokkal látják el a díjesélyeseket. Az idei rendezvényen azonban a díjátadó szervezői a politikai üzenetet is fontosnak tartották kiemelni.

A filmakadémia elnöke a 165 Oscar-jelölt színész és filmes alkotó előtt elmondta, hogy ma az egész világon küzdelem folyik az alkotói szabadságért, amely az ötvenes évek óta nem volt ilyen égető kérdés, mint jelenleg.

Cheryl Boone Isaacs emlékeztetett azokra az Oscar-jelölt művészekre, akiknek a széke üresen maradt a teremben.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában jelölt Az ügyfél című alkotás iráni rendezője, Aszgar Farhadi és a film főszerepét alakító Taraneh Alidoszti a múlt héten jelentették be, hogy Donald Trump irániakat és hat további muszlim többségű országot sújtó beutazási rendelete miatt bojkottálják az Oscar-gálát.

Isaacs konkrétan nem tett említést a beutazást korlátozó rendeletről, hanem úgy fogalmazott:

Amerikának sohasem akadálynak, hanem világítótoronynak kell lennie. Kiállunk azokkal szemben, akik megpróbálják korlátozni a szólásszabadságunkat

– jelentette ki arra emlékeztetve, hogy a világ művészeit eltéphetetlen kötelék fonja össze a kreativitás és a közös emberi értékek révén.

„Ahogy a munkáink sem állnak meg a határoknál, nem engedjük, hogy a határok bármelyikünket megállítsanak” – hangsúlyozta Isaacs.

A filmakadémia afroamerikai elnöke az Oscar-jelöltek előtt arról is beszámolt, hogy a testület nagy lépést tett előre a sokszínűség felé: idén hét nem fehér színész és színésznő szerepel a 20 Oscar-jelölt között a színészi kategóriákban, míg az előző két évben minden jelölt fehér volt. Az elmúlt évben 683 új taggal – főleg nőkkel és más kisebbségekhez tartozókkal – bővült az Oscar-díjról szavazó filmakadémia tagsága, és így a díjazottak kiválasztása is reprezentatívabbá válhat – mondta Isaacs.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top