+ Irodalom

Így bukott le a betöréssel is foglalkozó ceglédi hentessegéd

Egy ceglédi hentessegédnek törte a talpát a cipőjében egy szeg, s hogy ne sántikáljon álló nap, talpa alá csúsztatta az igazolványát. De nem csak hentesként dolgozott, másodállásban betöréssel egészítette ki a fizetését…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1949. –  a képen: Cegléd, Szabadság tér, háttérben a 8. sz., emeletes műemlék lakóház. Tatra 57B személygépkocsi.

január, Magyarország – Egy ceglédi hentessegédnek törte a talpát a cipőjében egy szeg, s hogy ne sántikáljon álló nap, talpa alá csúsztatta az igazolványát. De nem csak hentesként dolgozott, másodállásban betöréssel egészítette ki a fizetését. Akkor este is kirámolt egy lakást, mikor megpillantott az ajtó mellett egy jó pár félcipőt. Mindjárt lecserélte az övére. Sötét volt, a cipőjében felejtette az igazolványát.

január, USA – A washingtoni székhelyű Chamber and Son temetkezési vállalkozás a következő reklámszöveggel kínálta szolgáltatását: „Minek szenved tovább ezen a szomorú világon, mikor mi potom 25 dollár és 3 centért gyönyörűen eltemetjük.”

január, Indonézia – Nappal heves harcok folytak Jakartában a holland katonaság és a szabadságharcosok között. Alkonyatkor és hajnalban néptelen utcákon süvített a szél. Éjszaka távoli fények gyúltak, a holland katonák által fölgyújtott bennszülött falvak lángjai vetették vöröslő fényüket az égre.

február, Argentína – A hónap elején kihajóztak az első nyersbőr-, textil-, és cserzőanyag-szállítmányok Buenos Airesből, hogy a hónap közepén kipakolják Triesztben az árut, és Magyarországra szállítsák, ahol a Felsőgallán dolgozó kőbányászok, a bányászat technikai feltételeinek javulása érdekéban egyhangúlag kérelmezték, hogy emeljék föl és szigorítsák meg a normájukat.

február, Románia – A bukaresti Dinamó Művek elkészítette az első 11 lóerős villanymotort, s ezzel együtt bejelentették, hogy a közeljövőben megkezdik a tömeggyártását. Így remélhetőleg minden családi otthonra jut majd legalább 1 darab 11 lóerős villanymotor.

február, Burma – Dél- és Közép-Burmában véres szabadságharcok folytak, Basszein kikötőváros lángokban állt, menekültek ezrei özönlöttek Rangoonba. A miniszterelnök bejelentette, hogy az utóbbi időben több mint tízezer angol gyártmányú puska került zsákmányolás útján a felkelők kezébe, és a jó minőségű fegyvereknek köszönhetően sokkal jobb hatásfokkal tudják agyonlőni az ellenségeiket.

március, Franciaország – A Lacoste-féle csökkentett biztonsági intézkedéseknek köszönhetően újabb két bányász vesztette életét a Gardenne-i bányában. A sztrájkok miatt sok bányászt börtönbe zártak, s hogy azok szabadlábra helyezéséért még hatékonyabb tüntetéseket szervezzenek, kiadták a bányászok „Fehér könyvét”, amelyben részletesen leírták, hogy az ostoba kormányintézkedések miatt milyen kínszenvedéseket állnak ki munka közben.

március, Csehszlovákia – A gyermekes anyák utazását megnehezíti a csecsemők ellátása, ezért a népjóléti bizottság elhatározta, hogy 15 állomáson külön várótermet rendeznek be fekvőhellyel, főző- és szoptatófülkékkel, fürdőkkel, önműködő pelenkamosógéppel. A bizottság a prágai állomásokon gondoskodni fog az úton lévő gyermekes anyák családtagjairól is, függetlenül attól, hogy az asszony visszatér-e a gyerekkel, vagy sem.

március, Szovjetunió – Az elmúlt 29 év alatt rohamos fejlődésnek indult az udmurtok falusi és városi kultúrája, és megszületett az udmurt népi irodalom. Írók, tudósok, művészek egész sora szentelte tudását és munkásságát hazája fejlesztésének – olvasta az asszony az újságban. Hiába a március, még mindig hideg tél volt. Fogta az újságot, benyomta a rőzse alá, és meggyújtotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek