+ Irodalom

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Mózes Attila író

Nemzedékének egyik legkiválóbb írója volt, az Átmenetek, a Füstkorom, Az Oroszlán Hava és egyéb történetek, az Egy pohár vigyor, a Napnyugati vándorlás című elbeszéléskötetek, valamint az Egyidejűségek című regény, illetve A vénasszonyok nyara című kisregény szerzője.

Életének 65. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Mózes Attila Márai Sándor-díjas prózaíró, irodalomkritikus, szerkesztő – közölte szerdán a Helikon című kolozsvári irodalmi folyóirat.

A Helikon egykori munkatársát, aki kedden hunyt el, február 3-án a marosvásárhelyi református temetőben helyezik örök nyugalomra.

Mózes Attila 1952-ben született Marosvásárhelyen, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészettudományi karán 1976-ban szerzett orosz-magyar-francia tanári diplomát. Pályáját Székelyhidason kezdte, a román lakosságú falu általános iskolájában tanított franciát és tornát 1976 és 1979 között. Ezt követően Kolozsvárra került az Utunk (a Helikon elődje) szerkesztőségébe, majd 1990-től a Helikon prózarovatának vezetője volt.

Az író 2012-ben kapta meg a Márai Sándor-díjat. Négyszer vehette át a Romániai Írók Szövetségének prózadíját, legutóbb 2004-ben, de az Erdélyi Magyar Írók Ligájának nagydíjában és kritikai díjában is részesült 2002-ben, illetve 2004-ben.

Nemzedékének egyik legkiválóbb írója volt, az Átmenetek, a Füstkorom, Az Oroszlán Hava és egyéb történetek, az Egy pohár vigyor, a Napnyugati vándorlás című elbeszéléskötetek, valamint az Egyidejűségek című regény, illetve A vénasszonyok nyara című kisregény szerzője. Legutóbbi két prózakötete, a Zsibvásár és a Foglaló – 13+1 érzelmes beszély 2010-ben, illetve 2011-ben jelent meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top