+ Fotó

Elhunyt a fotós, akinek a képei a Naprendszert is elhagyták és a csillagközi térben utaznak

A felvételekről Gyermek születik címmel könyv is megjelent, amely a mai napig a legnagyobb példányszámban elkelt fotóskönyv a világon.

Kilencvennégy éves korában meghalt Lennart Nilsson svéd fotográfus, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé az 1960-as évek közepén.

Nilsson fotói a magzat fejlődéséről először 1965-ben jelentek meg az amerikai Life Magazinban, amelynek címlapsztorija A születés előtti élet drámája címmel mutatta be az embrióról és magzatról készült felvételeket.

Ezek a képek jelentették az első felvételeket az anyaméhben fejlődő emberi embrióról. A képek hagyományos fényképezőgépek, makrolencsék, endoszkóp és pásztázó elektronmikroszkóp segítségével készültek. Nilsson többszázezres nagyítással közvetlenül az anyaméhben készítette felvételeit, amelyek fontos szerepet játszottak az emberi élet kezdetéről és az abortuszról zajló korabeli vitákban.

A képek annyira ikonikussá váltak, hogy beválasztották a NASA Voyager 1 és Voyager 2 űrszondái által a világűrbe vitt tárgyak közé.  A Voyager-1 a 2012. év folyamán elhagyta a Naprendszert és a csillagközi térben utazik tovább.

A felvételekről később „Gyermek születik címmel” könyv is megjelent, amely a mai napig a legnagyobb példányszámban elkelt fotóskönyv a világon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top