+ Tudomány

Szerinted emlékeznek rá a macskák, hogy miből ettek 15 perce?

Takagi szerint eredményeiknek fontos gyakorlati hasznuk van, hiszen a segítségükkel fejleszteni lehet a macska-ember kapcsolatok minőségét.

Japán tudósok szerint a macskák ugyanolyan jól teljesítenek bizonyos memóriateszteken, mint a kutyák, ami azt sugallja, hogy a két állat egyformán intelligens lehet.

A Kiotói Egyetem munkatársaként dolgozó Takagi Szaho szerint a kutyákhoz hasonlóan a macskák is képesek emlékezni az élményeikre, ami azt jelzi, hogy az emberéhez hasonló epizodikus emlékezettel rendelkeznek. Az epizodikus emlékezet az agy introspektív funkciójával van összefüggésben” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a Behavioural Processes című folyóiratban közölt tanulmányuk egyfajta tudatosságot mutat ki a macskák viselkedésében.

A japán szakemberek 49 házi macskát vontak be a vizsgálatukba, és megnézték, hogy 15 perc elteltével mennyire emlékeznek rá az állatok, hogy előzőleg melyik tálból ették ki az ennivalót és melyikhez nem nyúltak hozzá.

A macskák képesek voltak felidézni a „mit” és a „hol” információkat az etetőtálakra vonatkozóan, ami epizodikus emlékezetre utal. A kutatók úgy vélik, a macskák a vizsgált időtartamnál jóval tovább is képesek emlékezni az érintett információkra.

A kutatók szerint a macskák a kutyákhoz hasonlóan képesek teljesíteni az olyan mentális teszteken is, mint az emberi gesztusokra, arckifejezésekre és érzelmekre való reagálás.

Takagi szerint eredményeiknek fontos gyakorlati hasznuk van, hiszen a segítségükkel fejleszteni lehet a macska-ember kapcsolatok minőségét.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top