+ Színház

Gyászol a magyar opera világa: elhunyt Takács Klára

A világ 45 nagyvárosában lépett föl, a többi között a New York-i Metropolitenben, a Bécsi Staatsoper-ben, a Velencei La Fenice-ben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Londoni Carnegi Hall-ban, Tokióban, Argentinában.

Elhunyt Takács Klára operaénekes szombaton hajnalban – közölte családja.

A Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima díjas, mezzoszoprán énekes 1945-ben született a Somogy megyei Lengyeltótiban.

1973-ban végzett a Zeneművészeti Főiskola ének-opera szakán, akkortól 1989-ig az Operaház egyik vezető mezzoszopránja volt.

A világ 45 nagyvárosában lépett föl, a többi között a New York-i Metropolitenben és a Carnegie Hallban, a Bécsi Staatsoper-ben, a Velencei La Fenice-ben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Tokióban, Argentinában.

Opera, oratórium és dallemezei közül 8 nemzetközi nagydíjat kapott. Önálló lemezein Verdi-, Schumann- és Strauss-dalokat, valamint francia operaáriákat és operaduetteket énekel. A Vivaldi munkáit felfedező lemezek állandó szólistája volt.

Főbb szerepei között tartják számon Adalgisát a Normából, Juditot A kékszakállú herceg várából, Júliát Bellini Rómeó és Júliájából, Cherubint a Figaro  házasságából, Marinát a Borisz Godunovból, Erdát A Rajna kincséből.

Számos oratórium- és operalemez közreműködője volt.

1979-ben Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták. 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2011-ben Prima díjas lett. A Kossuth-díjat 2014 márciusában vehette át.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top