+ Irodalom

Elhunyt Balázs Tibor költő

Közel húszéves hallgatás után jelentkezett 2009-ben Megérkezés Aquincumba című versciklusával, melynek darabjai a Hitel, az Új Forrás, a Napút, a Parnasszus, az Agria, a Bárka hasábjain jelentek meg.

Hosszú betegség után 2017. január 11-én, 58 évesen elhunyt Balázs Tibor költő, műfordító, irodalomtörténész – tájékoztatott a Magyar Írószövetség.

Balázs Tibor 1958-ban született Aranyosgyéresen. Egyetemi tanulmányait a Babes–Bolyai Tudományegyetemen végezte Kolozsváron, román-francia nyelv- és irodalom szakon, 1981 és 1986 között. 1991-ben a grenoble-i Stendhal Egyetem hallgatója volt. Tanulmányait az ELTE-n folytatta, ahol irodalomtudományból szerzett doktori fokozatot 2005-ben. Kutatási területe a költészet és a filozófia-vallásbölcselet viszonya.

1986-tól 1987-ig tanárként dolgozott a Bihar megyei Sárszegen. 1989-től Budapesten élt. 1993-tól a Littera Nova Könyvkiadó igazgatója, majd 1998-tól ezzel párhuzamosan az Accordia Kiadó irodalmi vezetője, majd 2005-től igazgatója volt. 1996-ban megalapította a Littera Nova Irodalmi és Művészeti Társaságot. 1978 óta publikált verseket, aforizmákat, gyermekirodalmi műveket, esszéket, tanulmányokat, műfordításokat.

Verseit a kolozsvári Utunk, a marosvásárhelyi Igaz Szó, a kolozsvári Igazság (Fellegvár rovat, szerk.: Szőcs Géza), a nagyváradi Fáklya, a bukaresti Ifjúmunkás Irodalom-Művészet rovata, Magyarországon egyebek között az Életünk, az Élet és Irodalom közölte 1989-ig. Az 1985-ben a Kriterion Könyvkiadónál, Markó Béla válogatásában megjelent Alapművelet című antológia egyik szerzője.

1989 és 1991 között versei az Élet és Irodalom, a Hitel, a Holnap, a Forrás, a Jel, a Kelet-Nyugat, a Magyarok, az Új Ember hasábjain jelentek meg, illetve a Magyar Rádióban hangzottak el. Korábbi költeményei révén szereplője a Fontos versek című gyűjteménynek (Cseke Gábor: Lírai tőzsde: Fontos versek, Irodalmi Jelen Könyvek, Arad, 2006), valamint több, nem saját kiadójánál publikált antológiának is.

Közel húszéves hallgatás után jelentkezett 2009-ben Megérkezés Aquincumba című versciklusával, melynek darabjai a Hitel, az Új Forrás, a Napút, a Parnasszus, az Agria, a Bárka hasábjain jelentek meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top