+ Irodalom

Mit kérdeznék hétfőn este Tolnai Ottótól?

Tolnai Ottó szerzői Facebook-oldalán, 2015. október 13.-i dátumozással találtam egy Hudolin című verset, amit Esterházy Péternek ajánlott. Tudom, sokan azt gondolják, hogy Tolnai különös figurái egy részét a találkozások, más részét a fantázia hozza létre. Az olvasó már csak ilyen, tudni akarja az igazságot. Hudolinnal kapcsolatban mi lehet a rejtélyes igazság?

…az idén voltam egy hónapig Splitben, és elmentem a spliti magyar egyesület egyik rendezvényére, mert ott barátaim vannak, akiket régóta nagyon szeretek. Szóval ellátogattam hozzájuk, s meghatódva láttam, hogy mennyire megöregedtek a régi asszonyok. Ültem velük szemben, néztem, hogy a nőkből nénik lettek, és elérzékenyültem. Majdnem elsírtam magam, mert amióta öreg költő lettem, folyton elérzékenyülök.

– mesélte Tolnai Ottó tavaly augusztus utolsó napjaiban a nol.hu-n.

A Vajdaságban, Palicson élő költő és író tavaly júliusban töltötte be 76. életévét, csak két hónappal fiatalabb, mint édesapám, úgyhogy kellő szelídséggel arról érdeklődnék: az idő és a kor talán beszivárgott a napi gondolatok közé? És mindezt hogyan éli meg, milyen időtapasztalatai vannak? Megkérdezném azt is, látta-e az Ifjúság című filmet, amiben ritka pontos időélményt kapunk. A válasz majd érkezik.

A fenti cikkben emlegetik Tolnai Ottónak azt a híres bonmot-ját, amely szerint a magyar és a jugoszláviai magyar költők között az a különbség, hogy az utóbbiaknak van tengerük. Az író annyiban módosít a már nem fennálló Jugoszlávia miatt, hogy ma minden vajdasági fiatal magyar költő egyben Adria-költő is. Arra azért kíváncsi lennék, hogy van-e különbség a jugoszláviai Adria és a mostani Adria között, más-e a költészete? A válasz itt érkezik!

A vers illusztrációja, feltehetően a Ribnica patak.

Tolnai Ottó szerzői Facebook-oldalán, 2015. október 13.-i dátumozással találtam egy Hudolin című verset, amit Esterházy Péternek ajánlott. Tudom, sokan azt gondolják, hogy Tolnai különös figurái egy részét a találkozások, más részét a fantázia hozza létre. Az olvasó már csak ilyen, tudni akarja az igazságot. Hudolinnal kapcsolatban mi lehet a rejtélyes igazság?

Hudolin

(esterházy péternek)

Sok fiatal költőbarátom van
errefele
s szerte a világban
például a fiatal szlovén költő
HUDOLIN
utoljára podgoricában találkoztunk
szép napokat töltöttünk
a ribnica patak hídja alatti
török fürdőből átalakított
könyvkereskedés
a KARVER fesztiválján
búcsúzáskor megölelt
hosszan nézett a szemembe
még senki ilyen hosszan
és azt mondta
ha beteg leszel
gondolj arra hogy szeretlek.

Egy író felesége mindig jó médium. Tolnai Jutka Facebook-oldalán szerepel egy 2010-es fotó Ottóról, amint a palicsi ház konyhájában, fölszerelt mák- és húsdaráló fölött elnéz a díványon ülve. A konyha olyan hangulatot áraszt, mint egy Tolnai-vers. Sok kis apróság van benne és rend. Valamiféle kifejező rend. És az a megjegyzés áll a kép mellett, hogy “segítség a konyhában…” Az írók többsége jól főz. És Ottó?

Tolnai Ottó estje január 23.-án este 19 órakor kezdődik a Müpa Literárum című sorozatában, ahol Jánossy Lajos író, kritikus beszélget a szerzővel. Az esten fellép Lajkó Félix. Úgyhogy arra mindenképpen kíváncsi lennék, milyen közös történetei vannak a vajdasági költőnek és a vajdasági zenésznek.

És végezetül álljon itt egy kis videó a palicsi tavon korcsolyázókról, amelytől nem is lakik olyan messze Tolnai Ottó. És hogy hol lakik a költészet? Amíg a videó beágyazásával bajlódtam, ráakadtam egy tökéletes jelszóra:

ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top