+ Építészet

Jéghotelt építenek a Fogarasi havasokban

Amint azt a jéghotel szóvivője elmondta, a Bâlea-tó és környéke Romániában egyedülálló turistaparadicsom, Európában is kevés olyan létesítményről tudunk, ahol jégből készült építmények találhatók. A Fogarasi havasokban fellelhető épületek alapanyagát kizárólag a Bâlea-tóból származó jég képezi.

Zsolozsma magashegyvidéken

Írta: Lokodi Imre

Vízkereszt ünnepe élénk magashegyi attrakció a Fogarasi havasokban, annak ellenére, hogy a meteorológia folyamatosan lavinaveszélyre figyelmeztet. Aki nem tud a közelmúlttól könnyen elszakadni, aki mindenáron Ceausescu hajdani villáját akarja látni, annak a brutális hideg sincs nehezére. Többen hangoztatják, hogy rendszeres visszatérők, a Fogarasi-havasokban mért -24 fok meg sem kottyan nekik. Mennek kegyeletet leróni a páratlan szépségű Bâlea-tóhoz, a közelben nyújt menedéket ugyanis a Paltinu-villa, ami Ceausescu vadásztanyájaként ismeretes. Ez időben a Hargita-alji Zetelakán kér segítséget egy brassói házaspár, akiket szintén a Ceausescu-nosztalgia hajt az erdélyi hegyekbe, hogy a néhai nagy vadász, a Kárpátok Géniuszának zeteváraljai vadászházában töltsenek el pár órát. A házaspárt a készenléti felügyelőség emberei mentik ki a hóviharból. Aki nem értené: az agyonlőtt diktátor január eleji születésnapja még mindig sok embert csal magashegyvidéki kalandba, és annál is többet zarándokoltat el a bukaresti Ghencea-temetőbe.

Hanem a Balea-tó környéke nemsokára újabb látványosságot ígér, a befektető bizonyára kézenfekvőnek tekinti a vallásos keresztény-ortodox lelkületet. Nem a BOR (Román Ortodox Egyház) közmondásos nyomulásáról, hanem privát kezdeményezésről szól Adelina Grigoroiu, a szóban forgó tó partján álló jéghotel marketingigazgatójának története, aki jégtemplom megépítésébe kezdett a napokban. Amint azt a jéghotel szóvivője elmondta, a Bâlea-tó és környéke Romániában egyedülálló turistaparadicsom, Európában is kevés olyan létesítményről tudunk, ahol jégből készült építmények találhatók. A Fogarasi havasokban fellelhető épületek alapanyagát kizárólag a Bâlea-tóból származó jég képezi. Az elmúlt években a lavinaveszély miatt megcsappant a turisták száma, ám most a jéghotel és jégtemplom mellé iglut is építenek, hátha. Mindezek a létesítmények a nonkonformista román turisták és a külföldiek – főleg angolok – számára jelentenek leküzdhetetlen vonzerőt. A szakrális jégépítményt tervek szerint január 15-ig befejezik, várni kellett vízkeresztre ugyanis, hogy a pópák a tó vízét hagyományosan megszenteljék.

Az üzleten és a jégtemplomos zarándoklaton a Nagyszebentől 60 kilométerre található Bâlea turisztikai objektum nehéz megközelíthetősége ront valamelyest, például odavezető menetrend-szerinti járat sincs. Az érdeklődők többsége saját gépkocsival vagy szervezett turistacsoportokban az 1-es és a 7-es országúton juthat el a célponthoz. Mivel a Transzfogarasi hágót télen lezárják, a jégházakhoz csakis felvonóval juthatnak el a turisták.

PS: Azért a fogarasi túrával most csak óvatosan, ugyanis hétfőn megdőlt a hidegrekord a Bâlea-tó környékén, miután a vasárnapról hétfőre virradóra mínusz 25 fok alá süllyedt a hőmérők higanyszála. A tónál 56 éve nem mértek ilyen hideget – jelentette Ilie Moji, a Szeben Megyei Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A jéghotelhez e hét elején nem lehetett feljutni: erős szél fúj, a kábelek megfagytak, leállították a felvonót, de van esély rá, hogy rövidesen újra beindítsák – nyilatkozta Lidia Bădilă, a jéghotel szóvivője. A tó környékén továbbra is négyes fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztetnek a meteorológusok, a hóréteg vastagsága 178 centiméter.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top