+ Képzőművészet

Félmilliós pályadíjjal kurátorokat keres a Ferenczy Múzeumi Centrum

zsíros istván

Az elmúlt évben elindított Art Capital program idén júniusban újraindul.

Az elmúlt évben elindított Art Capital program idén júniusban újraindul. A tavalyi Art Capital eseményeiről itt írtunk.

2016-ban a Ferenczy Múzeumi Centrum kísérleti jelleggel egy olyan művészeti programsorozatot rendezett, amely tematikusan egymáshoz kapcsolódó képzőművészeti kiállításokra épült. A „nulladik évi” Art Capital kedvező fogadtatása arra ösztönözte a szervezőket, hogy a tapasztalatokat hasznosítva – immár hagyományteremtő szándékkal – folytassa ezt a rendhagyó művészeti seregszemlét. A 2017. június 24. – szeptember 24. közötti Art Capital központi témája az otthon és otthontalanság. Olyan kortárs művészeti kiállításokat láthat a közönség Szentendrén, amelyek reflektálnak a téma gazdag kultúrtörténetére és a hozzá kapcsolódó társadalmi és pszichikai jelenségekre.

A TÉMA

Mindannyian lakunk valahol. De az otthon nem egyenlő a hajlékkal, bár többnyire hozzá kapcsolódik. Otthon érezhetjük magunkat a házak, kertek, templomok, utcák szegélyezte fizikai térben, a lakásunkban, otthon lehetünk egy kultúrában, otthonosként élhetünk meg illatokat, hangokat, színeket. Otthonra lelhetünk az internet kínálta virtuális térben is. Otthon érezni magunkat: ez elsősorban érzelmi állapot. Nem csupán az ismerősség érzése, hanem öröm és bánat, nosztalgia és harmónia, vigasz és büszkeség. Az érzelmek olyan együttese, amely ott és csakis ott van meg. Az otthontalanság érzete, amikor mindez fájóan hiányzik. Mindkettőt az együtt-létezés rendje szervezi – finom áttételekkel a közösségek élő organizmusaiban. A nagy orosz író, Lev Tolsztoj elhíresült mondata szerint az emberi boldogság az otthon szinonimája. Egy másik író, a magyar Tamási Áron intelme szerint létezésünk célja az otthon megtalálása. Otthontalannak lenni e szerint céltalan, boldogtalan állapot. Az otthonhoz kapcsolódó alapvető sztereotípiáinkat folyamatosan alakítják az egyéni tapasztalatok. Ezekre visszautalva sok mindent lehet építeni: fogyasztói szokásokat, ideológiát, hatalompolitikát – de művészetet is. A vizuális művészeteknek is visszatérő, állandó tárgya e roppant nagy, mégis bensőséges téma. Jelenlegi aktualitását olyan társadalmi jelenségek adják, mint az Európát újonnan érő migrációs nyomás, a munkaerő kelet–nyugat, illetőleg dél–észak irányú áramlása vagy a privát élet egyre nagyobb terének áthelyezése az internetes közösségi oldalakra. A tárlatok többségét felkért kurátorok rendezik, két kiállítás megrendezésére pedig a Ferenczy Múzeumi Centrum pályázatot ír ki fiatal hazai kurátorok számára.

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

A pályázat nyílt, azon bárki részt vehet, aki jártas a kortárs képzőművészetben és a pályázat beadásakor még nem töltötte be a 35. életévét.
BEADÁS, ELBÍRÁLÁS A megvalósítandó kiállítások helyszínei: az Ámos Imre – Anna Margit Múzeum földszinti, illetőleg emeleti kiállítóterme (bármelyikre – de akár mindkettőre is – lehet pályázni). A pályázat beadási határideje: 2017. február 20., éjfél A pályázat benyújtása kizárólag e-mailben lehetséges egy összevont pdf-fájl formájában a következő címre: titkarsag@muzeumicentrum.hu Minden pályázó visszajelzést kap a pályaműve beérkezéséről. A pályázóknak legkésőbb 2017. február 10-ig lehetőségük van műszaki konzultációra, helyszíni bejárásra – az erre vonatkozó igényt szintén a titkarsag@muzeumicentrum.hu címen lehet jelezni. A pályázatot elbíráló szakmai zsűri fenntartja magának a jogot, hogy egy-egy pályázótól személyes prezentációt kér. Ennek időpontja: 2017. március 8. A döntéshozatal időpontja: 2017. március 10. A pályázat kiírója az eredményt a www.muzeumicentrum.hu weboldalon teszi közzé. A pályázat nyertesével a Ferenczy Múzeumi Centrum megbízási szerződést köt. A kiállítás költségvetésének biztosítása nem a pályázó feladata. A pályázat kiírója fenntartja magának a jogot, hogy a pályázatot módosítsa vagy visszavonja. Az esetleges változtatásokat az FMC azonnal közzéteszi.

TARTALMI FELTÉTELEK

A pályázatnak kötelezően tartalmazni kell: 1. A pályázó és a bemutatásra szánt alkotó(k) rövid szakmai életrajzát (legfeljebb 1000-1000 karakter terjedelemben). 2. Valamennyi kiállító írásbeli hozzájárulását művei bemutatásához. 3. A bemutatásra szánt projekt koncepcióleírását négy-hatezer karakternyi terjedelemben magyarul (legfeljebb négy látványterv-illusztrációval), valamint annak rezüméjét 600-800 karakternyi terjedelemben magyarul és angolul. 4. A megvalósítás ütemtervét. 5. A kiállítás költségtervét, amelynek kerete nem haladhatja meg a bruttó 2 millió forintot. 6. Hozzájáruló nyilatkozatot arról, hogy a pályázat kiírója a pályázatban szereplő személyes és egyéb adatokat kezelje, illetőleg azokba a zsűri tagjai betekinthessenek. 7. Hozzájáruló nyilatkozatot arról, hogy a pályázati anyagot a kiíró saját on-line és print felületein nyilvánosságra hozhatja.

A PÁLYÁZAT DÍJAZÁSA

A nyertes pályázó megvalósíthatja a pályaműként beadott kiállítást. A megvalósításért a kurátor 500 000 Ft + ÁFA megbízási díjban részesül.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top