+ Fotó

Elhunyt a Himalája litván származású magyar fotósa

Önként vállalt küldetése keretében bejárta a volt Szovjetunió szinte egész területét, valamint tizenöt buddhista országba látogatott el. Fotósorozatait analóg fényképezőgéppel készítette, nem használt digitális kamerákat.

Életének 68. évében elhunyt Normantas Paulius litván származású nyíregyházi fotóművész – közölte online oldalán a Kelet-Magyarország napilap szombaton.

Normantas Paulius 1948. június 8-án született a litvániai Kalniskiuban, 1974-ben közgazdasági diplomát szerzett Vilniusban. 1980-ban kezdett fotózni, 1983-ban magyar felesége révén költözött Magyarországra, haláláig Nyíregyházán élt.

Önként vállalt küldetése keretében bejárta a volt Szovjetunió szinte egész területét, valamint tizenöt buddhista országba látogatott el. Fotósorozatait analóg fényképezőgéppel készítette, nem használt digitális kamerákat.

A fotóművész tizenhét országban csaknem háromszáz kiállítást rendezett. Expedícióiról több kötete jelent meg, számos díjban és elismerésben részesült.

Tímár Péter így írt róla a Fotóművészet című lapban:

Nemrégen írtunk róla, de amennyit dolgozik, akár saját lapja is lehetne. Olyan, amelyik csak róla szól. Az országhatárokon úgy röpdös át, mint a madár – ezt a könyvét Litvániában intézte és nyomatta, de készült előzőleg Finnországban is egy, és Nepálban saját házat akar venni, de közben újra Tibetben gyalogol. Nem tudom, hol van „otthon”. A legfurcsább a szülőhazájában lehet, ahol, ha akar, irodalmi nyelven cseveg, miközben elválaszthatatlan tőle az a keverék, magyar-angol és többféle keleti nyelv, aminek állandóan felcsillanó hiányosságait szeme villogásával, hangsúlyokkal, gesztusokkal ellensúlyozza. Ő nyugodt, boldog ember sosem lesz már. Annyifelé járt, annyi hegyet-völgyet és embert zárt a szívébe, hogy akármerre vetődik, vágyni fog a többi helyre is vissza.

Legutóbb, mikor nálam járt, tízparancsolatát nyomta kezembe, amit, mert annyira jellemző rá, most közkincscsé is tennék. Íme:

1. Azért küzdj és dolgozz, hogy a Himalájában élhess.

2. Csak olyan dolgokat fényképezz a Himalájában, amit más földön nem találsz meg.

3. Szeresd akkor is a Himalája népeit, ha gyermekeik nap nap után kővel dobálnak meg (ez a te sorsod és az övék).

4. Először az embereket fényképezd le, különösen a kis himalájai népek embereit, mivel nemsokára egyáltalán nem léteznek már.

5. Tisztelj minden vallást és támogasd őket, amennyire csak erődből telik.

6. Légy Isten tiszta eszköze.

7. Csak egyedül utazz és dolgozz a Himalájában.

8. Próbáld meg úgy elkezdeni és befejezni a feladatod egy út alkalmával, hogy ne kelljen újra visszatérned ugyanarra a helyre.

9. Vidd szét a világba a Himalájáról és az ott élő népekről megismert igazságot.

10. Ebben a világban a Himalája egyedülálló, határtalan és örök.

Normantas Paulius, Tibet, 1994.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Zsolt Cséke szerint:

    Egyszer terveztünk egy nagy, közös utat, de erre majd csak a másvilágon indulhatunk. Nyugodjon békében az örök vándor!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top