+ Fotó

Eddig nem látott fotókkal jelenik meg a Karinthy-album

Negyedők eredeti felvétel, a többi elsősorban Az Est, a Pesti Napló képes melléklete, a Színházi Élet, a Tolnai Világlapja és a Délibáb oldalain maradt fent.

A Karinthy Frigyesről fellelhető összes fotót közreadja a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) új képes albumában, amelyet január 23-án mutatnak be Budapesten.

A Minden másképp van – Karinthy Frigyes összes fényképe című kiadvány szerkesztője Kovács Ida.

A szerző fényképeiről először 1982-ben jelent meg gyűjteményes album ugyanezzel a címmel, az elmúlt három évtizedben azonban 50 új felvétel is előkerült, amelyek helyet kaptak a mostani, immáron összesen 278 különböző fotót közreadó kötetben.

A fényképek mintegy negyede eredeti felvétel, a többi különböző újságokban és magazinokban – elsősorban az Est, a Pesti Napló képes melléklete, a Színházi Élet, a Tolnai Világlapja és a Délibáb oldalain – maradt fent. Az 1920-1930-as évek egyik legnépszerűbb szerzőjét gyakran fotózták különböző rendezvényeken, emellett újságíróként több lapnak dolgozott, amelyek számára interjúkat is készített, például Kosztolányi Dezsővel, és ezekről az alkalmakról is készültek felvételek. Az Estben például nagyon sok kép készült Karinthyról az agyműtétjével kapcsolatban.


„Az elmúlt mintegy 30 évben felbukkant fényképek alapvetően nem változtatnak a Karinthyról alkotott eddigi képünkön, azonban számomra, aki évtizedek óta ismertem a korábbi fotókat, olyan volt az új felvételek előkerülése, mintha megmozdult volna Karinthy arca” – fogalmazott Kovács Ida, aki kiemelte azt is:

Az utolsó pillanatban, szinte már a kötet zárásakor előkerült egy igazi ritkaságnak számító dedikált – Székely Júlia író-zongoristának aláírt – fénykép is.

A kiadványban filmes képkockákból kinagyított felvételek is találhatóak. Kovács Ida már az első, 1982-es kötethez igyekezett felkutatni az olyan mozgóképes anyagokat, amelyeken Karinthy Frigyes is megjelent, azonban az elmúlt mintegy 30 évben több új felvétel is előkerült.

„Például 1982-ben még csak találgattam, hogy amikor 1931-ben Karinthy Zeppelinnel repült, minden bizonnyal készülnie kellett egy rövid híradósnittnek is, mert egyik írásában említi. De akkor nem volt meg, időközben viszont előkerült” – mondta el a szakember.

Felbukkant egy olyan amatőr filmfelvétel is, amely kártyázás közben egy férfitársasággal mutatja az írót a siófoki Vitéz panzióban, ahol éveken keresztül nyaralt a Karinthy család.

A kötetet január 23-án, hétfőn mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban Dragomán György író, Karinthy Márton író-rendező, Fráter Zoltán irodalomtörténész és Kovács Ida részvételével. A magyar kultúra napja programsorozat keretében szervezett eseményen a közönség fotómásolatokra is licitálhat.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top