+ Irodalom

Kubában kidolgozták, hogyan lehet cukorból autóutat építeni

A hatalmas, értékesíthetetlen cukorkészlet kilátástalan helyzetbe sodorta az országot. Egy mérnök nekifeszült a problémának, és kidolgozta az eljárást, amellyel a cukorból utat építhetnek…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1942.

április, Anglia – A tanácstalan szülők az újszülöttek névadásánál a háborús állapotokból nyertek inspirációt. Egy vajúdó asszonyra rábombázták a házat, de nagy szerencséjükre mindketten élve megúszták, ezért a baba a Bomba nevet kapta.

április, Olaszország – A rómaiak számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a parkok zöld gyepe ugyanolyan jó termőtalaj, mint a városon kívüli földek. Így történt, hogy a csodálatos Borghese parkban megkezdték a burgonya, sárgarépa, káposzta és spárga termesztését. A zöldségessé alakított parkokat háborús kerteknek nevezték, ennek ellenére a növények békésen növekedtek rajta.

április, Kuba – A hatalmas, értékesíthetetlen cukorkészlet kilátástalan helyzetbe sodorta az országot. Egy mérnök nekifeszült a problémának, és kidolgozta az eljárást, amellyel a cukorból utat építhetnek. Kátrányt, salakot és kénsavval kezelt cukrot kevertek össze, és borítottak a földre. Ez utóbbi összetevő azért is kiemelendő, hogy a meggondolatlanokat visszariassza a majdani útburkolat nyalogatásától.

május, Németország – A tudósok megfigyelték, hogy a légvédelmi sziréna hatására a majmok idegesek lesznek, és kétségbeesetten keresnek menedéket a ketrecben. A fókák vízbe vetik magukat, és össze-vissza úsznak. Ellenben a szarvasok, őzek, gazellák, kenguruk, struccok és madarak gyorsan megszokták a hangot, és ügyet sem vetettek rá. Mindaddig, amíg találat nem érte az állatkertet.

május, Egyiptom – Egy tevekaraván felkeltette az egyiptomi vámosok érdeklődését, ezért levágták a tevéket és kibelezték. A tevék gyomrában alumíniumból készült dobozokat találtak, bennük húsz kiló ópiumot. Ezzel persze csak maguknak csináltak plusz munkát, mert ettől kezdve minden tevét át kellett röntgenezni.

május, Csehszlovákia – Azon törte a fejét egy prágai fogorvos, miként tudná hatékonyabbá tenni a praxisát. Gondolt egy nagyot, és megcserélte a rendelési időpontokat, és este héttől reggel nyolcig tartott nyitva. Úgy volt vele, ha valakinek éjjel fáj a foga, az úgyse tud aludni. Elárasztották a betegek. Neki viszont meg kellett szokni a nappali alvást.

június, Japán – A férfi nem talált megfelelő hirdetést a friss újságban, ezért elővett egy múlt havit, hátha abban rátalál a megoldásra, hogy mit vegyen a felesége anyjának születésnapra. Egyszer csak az anyós szóra tévedt a szeme, csak hát egy ecetgyár hirdetésében: „Ecetünk erősebb a legpergőbb anyósnyelvnél is.” És akkor? Most vegyen neki ecetet?

június, Románia – Román diákok egy csoportja úgy gondolta, fiatalok még, ők ugyan nem mennek el a kötelező nyári munkaszolgálatra. De nem hitték volna, hogy ilyen eszesek a tanárok: csak az folytathatta ősszel a tanulmányait, akinek aláírták a nyári munkaszolgálatról szóló bizonyítványát.

június, Svédország – Svéd felségvizeken, a parttól három mérföldes távolságon belül, megtorpedózott egy gőzöst egy tengeralattjáró. A kormány elhatározta, hogy ezután hadihajókkal kísérteti a hajóit. De nem is tehetett mást, mert a nemzeti biztosító intézet másképp nem kötött biztosítási szerződést a hajókra. Hajózni ugyan kell! De biztosítás nélkül?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top