+ Irodalom

A JAK 400 Ft-t adományozott Orbán Jánosék államilag kitömött íróakadémiájának

Mást nem tehetnek a fiatal írók, minthogy gúnyt űznek abból, hogy az állam nem a magyar irodalmi életet támogatja – még az átutalási megbízást is csatolták a közleményükhöz, amit itt olvashatsz.

Mást nem tehetnek a fiatal írók, minthogy gúnyt űznek abból, hogy az állam nem a magyar irodalmi életet támogatja – még az átutalási megbízást is csatolták a közleményükhöz, amit itt olvashatsz:

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) vezetősége mély megdöbbenéssel olvasta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. anyagi helyzetéről szóló hírt a Magyar Közlöny 2016. december 20-ai számában. Jelen értesítő szerint a Kormány rendelete nyomán a NGM és az EMMI mindössze 400 millió forinttal támogatja a KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémia elnevezésű programját.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ez az összeg alig két és félszerese a korábbi támogatásnak, ötszöröse a JAK, a FISZ és a Szépírók Társasága évenként együttesen felhasználható forrásainak, valamint csak tízszerese a JAK éves támogatásának. Ez az összeg ugyanakkor meghaladhatja az NKA Szépirodalom Kollégiumának hasonló kezdeményezésekre szánt, az irodalmi szféra egészére az elmúlt években kiírt pályázatainak átlagos összegét is.

A nehéz anyagi helyzet sajnálatos módon a JAK számára is jól ismert, hiszen hosszútávú fennmaradásunk vált kétségessé a folyamatosan apadó pályázati források, valamint a 2016-ban kevesebb mint felére, 760.000 forintra csökkentett működési támogatásunk miatt, amely már a 10%-át sem fedezi a valódi működési kiadásoknak.

Bár vannak erős kételyeink azzal kapcsolatban, hogy egy ekkora összeget elbír-e és megfelelő módon tud-e majd hasznosítani a szakmai hitelességgel, a közpénzek átláthatóságával, valamint a nyilvánossággal erősen hadilábon álló szervezet, a kortárs magyar irodalom támogatása és a tehetséggondozás ugyanakkor nekünk is szívügyünk. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a magunk szerény módján, 400 Ft adománnyal szeretnénk hozzájárulni a KMTG íróakadémiájának működéséhez, remélve, hogy ez a támogatás is cél szerint fog hasznosulni, vagy valamely módon hozzájárul a KMTG vezetősége és mentorainak fáradságos munkájához. Az adományt a JAK a mai napon átutalta a KMTG bankszámlájára.

Bízunk továbbá abban, hogy a Kormány és a felelős minisztériumok tartják annyira fontosnak a magyar irodalom ügyét, hogy a korábbiakkal ellentétben a kortárs alkotókat, az ösztöndíjakat és az irodalmi élet több évtizedes hagyománnyal rendelkező fontos intézményeit, írószervezeteit is a KMTG-hez hasonló méltányossággal fogják majd támogatni.

A József Attila Kör elnöksége

2017. január 4.

4 hozzászólás

4 Comments

  1. Kertész András szerint:

    Most nem a zsidók kaptak állami támogatást. Ezért, bohóckodnak a drága liberálbuzernyákok……
    Szerintem, elég a bohóckodásból, komolyra kéne fordítanotok a dolgot. A tizenöt fős ellenálló tömegnek ki kéne menni Kossuth térre visítozni, és felemelt karral csuklót rázni….:-))!
    (Ha ezzel sikerülne még egy kis hőt is csiholni, máris kioszthatnátok magatoknak a fizikai Nobel-díjat is…Na. Nem nagy ötlet…?)

    • Szinkron szerint:

      Könnyű lehet élni ilyen primitív világképpel. Mindenre van válasz: zsidók.

      • Felcsúti Valagánya szerint:

        Csak az a különbség, hogy Móricka véletlenül fogant, ezeket meg szándékosan tenyésztik.

    • Felcsúti Valagánya szerint:

      Ostoba jószág lévén nem csoda, hogy nem érted a lényegét. Eljön a nap, amikor a ma még csendes többség eltakarítja a hazaáruló rezsimedet, a magadfajta seggnyalóival együtt.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top