+ Irodalom

Betiltották a határtól 500 méterre a cirok, a kukorica és a magas növésű paszuly termesztését

A férfi órák óta ült a konyhaasztalnál, és pipázott. Mi bánt, kérdezte az asszony. Betiltották a cirok, a kukorica és a magas növésű paszuly termesztését az egész ország területén a határtól 500 méterre. Merthogy?

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1941 – a képen romániai romagyerekek ’41-ben

április, Románia – A férfi órák óta ült a konyhaasztalnál, és pipázott. Mi bánt, kérdezte az asszony. Betiltották a cirok, a kukorica és a magas növésű paszuly termesztését az egész ország területén a határtól 500 méterre. Merthogy? Merthogy látni akarják, vagy lelőni, aki átmegy a határon. És akkor most mi lesz velünk, kérdezte az asszony. Vagy elköltözünk, mondta a férfi, vagy krumplit ültetünk.

április, Brazília – Nem fogod elhinni, toppant be a férfi a lakásba, a felesége épp kávét főzött. Mit nem fogok? Hogy abból a mi jó édes drága kávénkból mit fognak csinálni? Mit, narancsot? Egy fenéket. Műanyaggyárat építenek Rio de Janeiróban. Érted, műanyagot csinálnak a kávéból! Az lesz a neve, hogy cafelite. Honnan veszed ezt a marhaságot? Én is jegyeztem egy kis részvényt.

április, Szovjetunió – A férfi a térkép előtt állt, hosszú pálcával rajzolt a területre. Négy millió hektár, uraim, jól hallották, négy millió hektár mezőgazdaságra alkalmas területet nyerünk, ha lecsapoljuk a fehérorosz mocsarakat. És mennyi időbe fog ez telni, kérdezte egy hang a hátsó sorból. A számítások szerint, pörgette a kezében a pálcát a férfi, úgy tizenöt év. Tizenöt, sopánkodott a hátsó hang, a fiam most nyolcéves, szóval, addigra pont családot fog alapítani. Na, akkor siessünk, nehogy megelőzzön az unokám!

május, Svájc – Pontrendszeren alapuló cipőjegyet kaptak a svájciak. A cipő pontértékét a cipő talpára ragasztott számjegy mutatta, amely egy átlagos férficipőnél 35-40 pont körül volt. A tavasszal kiosztott férfi cipőjegy értéke 40 pont, úgyhogy túl sok sáfárkodásra nem maradt lehetőség. Ha valaki az olcsó, 35 pontosat választotta, akkor is csak hét év múlva jött volna össze a plusz cipőre váltható 35 pont. Azt remélni, hogy ez hét év múlva is így működik majd, csak svájci szemszögből értelmezhető.

május, Kréta – Hatalmas raktárak teltek meg a görögök fölhalmozott és tartalékba helyezett élelmiszerkészleteivel. A raktárakban csönd volt és sötétség, mintha ebben a nyugodalmas térben készülődne a történelem, hogy elossza, ki, mikor, mit fog megenni a tartalékból.

május, Finnország – Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordultak elő faszéngáz mérgezési esetek, ezért fokozottabb vizsgálatok alá vetették az autóvezetőket és a faszéngázas generátoroknál dolgozó férfiakat. A mérgezést olyan szénsavas anyagokkal lehetett mérsékelni, mint például a szódavíz. Ha pedig bor is került mellé, az orvosilag javallt védőital a hangulatot is feljavította. Igaz, autóvezetőknél mellékhatásként megjelenhettek az árokba borulások és karambolok.

június, Törökország – A török kormány a szövettartalékok és a készruha kímélése végett felkérte a lakosságot, hogy fokozottan óvja az öltözékét, csak végszükség esetén vásároljanak új ruhát. A tisztviselőknek engedélyezték, hogy kalap és nyakkendő nélkül végezzék a munkájukat. A szülők pedig elmagyarázták a gyerekeknek, hogy mostantól, ha ruhában vagytok, óvatosabban játsszatok.

június, Szovjetunió – Szabadságra készült a katona, hogy a hónapok óta halogatott esküvőt végre megtartsák. Teljes a mozgósítás, mától nincs szabadság, mondta a parancsnok. A férfinak először a szökés jutott eszébe, de hát azért halál járt. Aztán arra gondolt, túl kell élnie a háborút, hogy megnősülhessen.

június, Jugoszlávia – Felrobbantak a szendrői várban fölhalmozott lőszerek és robbanóanyagok. A robbanás elpusztította a várat és a város kétharmadát. Tizenkétezer lakosból négyezer vesztette életét. És odaveszett Szerbia egyetlen vagongyára. Az életben maradt nyolcezer ember heteken át temetett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top