+ Tudomány

Ha nem leszel kiütve ma éjjel egykor, kapsz egy ajándékmásodpercet!

Na jó, akkor is megkapod, ha totál kész vagy, legfeljebb nem emlékszel majd rá.

A szökőmásodperc egy 1 másodperces időtartamú ugrás, aminek segítségével a rádió- és tévéállomások által terjesztett időt összhangba hozzák az átlagos csillagidővel. Ennek következménye a naptárral való összhang, amit csillagászati alapokon állapítanak meg.

A szökőmásodperc fogalmát a Nemzetközi Csillagászati Unió  1970-es ülésén fogadták el és akkor vezették be, amikor az atomórák használatával nyilvánvalóvá vált, hogy a Föld forgása nem egyenletes:  a csillagászati megfigyelésekből származó idő eltér az atomórák által számított időtől.

Naponta 0,2 ezredmásodperces csúszással számolva nagyjából 500 naponként kell egy szökőmásodpercet hozzáadni az atomórák mutatta időhöz.

A szökőmásodperc nemzetközi alkalmazása 1972. január 1-jével kezdődött. Az idén december 31-én az egyezményes koordinált világidő (a greenwichi középidő, UTC ) szerinti 23 óra 59.59 után 23 óra 59.60-ra vált az óra, vagyis az új év egy másodperccel később kezdődik abban az időzónában.

A mi időszámításunk szerint (CET) tehát 2017. január 1-jén, 0 óra 59.59 után  0 óra 59.60-ra ugranak a szinkronizált órák.

A másodpercre pontos, ám szinkronizálatlan órákat kézzel kell átállítani.

A polgári életben használt idő, az egyezményes koordinált világidő (röviden UTC), mintegy 200, igen pontos atomóra összevetett, kiátlagolt óráján alapszik.

A Google nem egyszerre dobja meg az egy másodpercet, hanem fokozatosan, 20 órás periódusban egyenlíti ki az eltérést. A Google-szervereken tehát 20 órán át minden másodperc 13,9 mikroszekundummal hosszabb lesz.

Legutóbb 2015. június 30-án kaptunk ugyanígy egy másodpercet.

Noha a szökőmásodpercet „hozzáadjuk” a pillanatnyi időhöz, a hatása olyan, mintha az órát 1 másodpercre megállítanánk, hiszen ekkor a beiktatott 60. másodperc telik el, a következő másodperc számolása csak 1 másodperc múlva kezdődik.

(via wikipedia)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top