+ High-tech

A fedélzeti számítógép állította meg a tömegbe kormányzott kamiont

A baleset-elhárító rendszer működésbe lépett, amikor a kamion nagy sebességgel az emberek közé hajtott.

A fedélzeti számítógép automatikus balesetmegelőző rendszere állította meg azt a kamiont, amellyel december 19-én a tömegbe hajtottak egy berlini karácsonyi vásáron – írta szerdán a Der Spiegel című német hírmagazin.

A támadáshoz használt kamion kamerával és radarral felszerelt baleseti figyelmeztető rendszerrel rendelkezik, amely lefékezi a járművet, ha a vezető egy másodpercen belül nem reagál a figyelmeztető jelzésre.

A rendszer működésbe lépett, amikor a kamion nagy sebességgel az emberek közé hajtott, a fedélzeti számítógép így automatikusan teljes fékezést idézett elő.

A feltételezett merénylő, a tunéziai Anis Amri a támadás előtt 21 perccel, 19.41-kor a egy üzenetküldő szolgáltatáson írt egy társának, jelezve, hogy már a kamionban ül és „minden rendben”. Arra kérte testvérének nevezett társát, hogy imádkozzon érte, majd küldött neki egy fényképfelvételt, amelyen a kamion kormányának és műszerfalának egy része látható.

A német főváros egyik leglátogatottabb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren elkövetett merényletben meghalt 12 ember – köztük a kamion eredeti, lengyel sofőrje, akivel Anis Amri egy fejlövéssel végzett -, és 53 ember megsebesült. A veszélyes iszlamistaként számon tartott elutasított menedékkérő ismeretlen körülmények között Franciaországba menekült, majd december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

A Bild.de egy rövid videót is közzétett a merényletről, melyet egy közeli autó fedélzeti kamerája rögzített.

https://youtu.be/jm_mb9Ax-5A

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top