+ Tudomány

Óriási tűzgolyó robbant fel Spanyolország felett – videó

A szakértő szerint elég nagy mérete lehetett az bolygóközi térből érkező testnek ahhoz, hogy több kisebb-nagyobb darabja elérje a földfelszínt.

Látványos, vakítóan fényesen izzó tűzgömb tűnt fel december 11-én este Dél-Spanyolország felett, amit a Calar Alto Obszervatórium meteormegfigyelő kamerái is megörökítettek – írja a csillagaszat.hu.

Olyan gyorsan száguldott, hogy majdnem kétszer kerülte volna meg a földet 1 óra alatt:

José Maria Madiedo, a Huelva-i Egyetem asztrofizikus professzora szerint a tűzgömb mintegy 20 kilométer másodpercenkénti sebességgel (72 ezer km óránként) lépett be a Föld légkörébe. Azt is hozzátette, hogy elég nagy mérete lehetett az bolygóközi térből érkező testnek ahhoz, hogy több kisebb-nagyobb darabja elérje a földfelszínt.

A környéken lehet majd gyűjtögetni a széthullott darabokat:

Bár a mostani dél-spanyolországi tűzgömb nem volt olyan nagy, mint a cseljabinszki, a légköri szétesése valószínűsíthető és remélhetőleg a földre is hullottak darabjai. amelyeket majd később meg is lehet majd találni és laboratóriumokban elemezni. Amennyiben voltak is olyan darabok, amelyek elérték a Föld felszínét, a megtalálásuk esélye alapvetően függ a légkörbe érés szögétől, az egyes szétszóródott darabok repülési irányától és végsebességétől is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top