+ Irodalom

Különleges könyv jelenik meg a 80 éves Ferenc pápáról

Ferenc Pápa

Mi a közös Bagdy Emőke pszichológusban, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátban, Köves Slomó vezető rabbiban és Jolánban, a monori szegénytelep lakójában? A könyv választ ad rá.

A Ferenc pápa útján az első, magyar szerzők által készített teológiai-közéleti könyv Ferenc pápáról. Solymári Dániel és Pallós Tamás december 21-én a Vatikánban személyesen adják át könyvüket Ferenc pápának.

Mi a közös Bagdy Emőke pszichológusban, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátban, Köves Slomó vezető rabbiban és Jolánban, a monori szegénytelep lakójában?

Például az, hogy a Ferenc pápa útján című kötetben valamennyi megszólaló a szentatya egy-egy tanításáról mondja el véleményét. A könyv nagyszerűsége, hogy a vallását a mindennapokban aktívan nem gyakorló emberek számára is útmutatót, fogódzót adhat az élet nagy kérdéseinek megválaszolásához.

Egy szerény életvitelű jezsuita lépett a nyilvánosság elé 2013-ban. Bergoglio, az egykori Buenos Aires-i érsek ma Ferenc pápaként szól a tömegekhez. Hangja szelíd, de egyben határozott. Együttérez és irányt mutat: legyen szó társadalmi egyenlőtlenségről, menekültpolitikáról, vallási konfliktusokról.

A Ferenc pápa útján című könyv tematikusan válogatott idézetgyűjtemény, amely azonban több, mint füveskönyv. A szerzők nem egyszerűen leírják a pápa gondolatait, hanem a megszólított beszélgetőtársakkal együtt értelmezik azokat a honi olvasók számára.

A vita elkerülhetetlen egy-egy kérdésben, de abban mindenki egyetért, hogy az ember és a szeretet a legfontosabb.

A mű egyik szerzője, Solymári Dániel erről így vall:

A kötetben megszólaló személyek azonosulnak a pápának azon gondolatával, hogy az embert kell nézni, minden stigmától és bélyegtől függetlenül. Azt az embert, aki szeretetre vágyik és szeretetre szorul. Mindannyian ebbe a kategóriába tartozunk.

A szerzőkről:

Solymári Dániel publicista, ismeretterjesztő. Teológiát és nemzetközi kapcsolatokat tanult Magyarországon, majd Angliában. A Szuverén Máltai Lovagrend tagja. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatainak koordinátora. Fő munkaterülete a peremvidékek felzárkóztatása, a magára hagyottak emberi élethez méltó körülményeinek megteremtése. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének tagja.

Pallós Tamás újságíró, szerkesztő. Teológiai tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte. 2000-től az Új Ember hetilap szerkesztőségének tagja, 2005-től a kulturális rovatának vezetője. A Magyar Állami Operaház megbízott külső munkatársa, szakírója. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének tagja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top