+ Irodalom

Bencsik Orsolya nyerte 6.000 eurós irodalmi ösztöndíjat

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

Bencsik Orsolya író lett a negyedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az alapító jelenlétében lezajlott csütörtöki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

Nagy Kata, Szabó Róbert Csaba, Szilasi László, Víg Mihály (takarásban), Bencsik Orsolya, Keresztury Tibor és Horváth Péter

Nagy Kata, Szabó Róbert Csaba, Szilasi László, Víg Mihály (takarásban), Bencsik Orsolya, Keresztury Tibor és Horváth Péter

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur).

Az ösztöndíj – Esterházy Péter fájdalmas halálával kétfősre szűkült – kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár. 2017-től a harmadik kurátori helyet Parti Nagy Lajos tölti be.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Bartók Imre, Bencsik Orsolya, Gál Soma, Horváth Benji, Hyross Ferenc, Lanczkor Gábor, Makai Máté, Nagy Kata, Purosz Leonidasz és Szabó Róbert Csaba.

Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Bencsik Orsolyát, Nagy Katát és Szabó Róbert Csabát. A győztest a kuratórium elnöke az Unplugged Kávézóban a sajtó jelenlétében megrendezett díjátadó ünnepségen nevezte meg, amelyen közreműködött Víg Mihály.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top