+ Irodalom

Mintagyalogosok járták Helsinki utcáit

A szakvizsgával és magas fizetéssel rendelkező mintagyalogosok egész nap sétáltak a városban, precízen betartva a közlekedési szabályokat. Aki megszegte, átszaladt a piroson, vagy nem a zebrán kelt át, azt rövid időre félreállították…

Furcsa sztorik a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1934 – a képen Helsinki ez idő tájt

október, Finnország – Mintagyalogosok járták Helsinki utcáit. A szakvizsgával és magas fizetéssel rendelkező mintagyalogosok egész nap sétáltak a városban, precízen betartva a közlekedési szabályokat. Aki megszegte, átszaladt a piroson, vagy nem a zebrán kelt át, azt rövid időre félreállították, és kioktatták a helyes közlekedés szabályairól.

október, Új-Zéland – Napok óta szakadt az eső, Waipawa tartomány lakói először csak az utcákra nem merészkedtek, aztán ahogy átlépte a küszöböt a víz, menekülőre fogták, vagy az emeletre költöztek, gondolva, odáig csak nem emelkedik az esővíz. Tévedtek. A szerencsésebbek a házuk tetején várhatták a mentőhelikoptert.

október, India – Gondal maharadzsája ötvenéves uralkodói jubileumát ülte. Közvetlen hozzátartozói sokáig törték a fejüket, mivel lepjék meg, végül úgy döntöttek, annyi aranyat adnak neki, ahány kiló. Ez azért számíthatott remek ötletnek, mert a maharadzsa alacsony termetű volt, és csak 54 kilót nyomott.

november, Kína – Létrehozták Sanghajban az első zokogó dandárt. A dandár felkereste azt az embert, aki nem hazai, hanem külföldi árut vásárolt, a lábai elé vetették magukat, és mindaddig zokogtak, míg az illető fogadalmat tett, hogy az életére esküszik, ilyet soha többé nem csinál.

november, Tibet – Politikai okokból hosszabb ideig Kínában tartózkodott a tibeti láma. Hazatérése alkalmából templomot emeltek a számára, melynek alapfalai színaranyból készültek. A templomba csak akkor léphetett be, ha a jósok megfelelőnek tartották az időpontot, és ha a láma környezetében napok óta senki nem látott baglyot. Miután belépett a templomba, papjai megajándékozták hétezer darab záptojással.

november, Bengália – Sirajganjban lassan már aludni sem lehetett, elárasztották a két és fél centiméteres moszkitók. A moszkitók testét színes csíkok díszítették, így mielőtt agyoncsapták, rövid ideig gyönyörködhettek benne. A bennszülöttek tigrismoszkitónak nevezték el, bár a tigrisen nem színesek a csíkok, de hát mit tehet egy olyan ország lakója, ahol minden második gondolat a bengáli tigris.

december, Litvánia – A vasút-igazgatóság öt keskeny nyomtávú mozdonyt rendelt a pilseni Škoda művektől. A kereskedelmi megbízottak azzal a feltétellel adták le a rendelést, ha Csehszlovákia a mozdonyok árának megfelelő mennyiségű libát rendel Litvániától. Libát mozdonyra cserélni mindig is jó üzletnek számított.

december, Argentína – Egy könyvkiadó, hogy fellendítse a forgalmát, mérlegeket állított a könyvesboltokba, és kilóra adta a könyveket. Az argentin írók fölháborodtak, hogy az ő becses szellemi terméküket nehogy már úgy árulják, mint a krumplit! Kilóra vagy oldalszámra, a szellemi tartalomnak teljesen mindegy, a lényeg az, hogy megfelelő méretű botrány lengje körül, mindjárt kelendőbb.

december, Csehszlovákia – A prágai várban 150 kiránduló a káptalan kincstárat szerette volna látni, melynek páncélfala másfél méter vastagságú. A csoport vezetője kinyitotta az ajtót, zsebre tette a kulcsot, majd a társaság élén besétált a kincstárba. Egy teremőr, aki nem tudott a látogatásról, hanyagul becsukta az ajtót. Kilincs és zárnyílás kívül, kulcs odabent. Két óra fogság után egy eddig ismeretlen nyíláson sikerült a kicsúsztatni a kulcsot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top