+ Irodalom

Sorsjeggyel fizetett az ebédért, a vendéglős nagyot kaszált a nyereménnyel

Szerény ebédjét fogyasztotta a könyvkereskedő egy lembergi étteremben, majd mikor fizetni akart, nem találta a pénzét. Hosszas egyezkedés után megállapodott a vendéglőssel, hogy fizetségként elfogad egy sorsjegyet…

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1933

október, Franciaország – A párizsi községtanács lakbérszabályzatában volt egy pont, amely kimondta, hogy a szőnyeg porolása még csukott ablaknál sem engedélyezett. Három lakó a bírósághoz fordult, és egyúttal felhívta a községtanács figyelmét, hogy inkább az utcai rendzavarásokkal foglalkozzon. A bíró a lakóknak adott igazat, ezek után kedvük szerint porolhattak és fuldokolhattak a csukott ablaknál.

október, Grönland – Az utóbbi években jelentős változáson ment át az eszkimók élete. Egy idő óta már anyakönyvvezető előtt házasodtak, és akkoriban nevezték ki az első válóperes bírót. Az eszkimóknak nagyon megtetszett a válás, elég volt hozzá egy elsózott leves, egy részük évente többször cserélt asszonyt.

október, Mexikó – A bikaviadalok már nem vonzották a tömegeket, ezért egy aréna igazgatója beújított. Szerződtetett egy görkorcsolya-oktatót, és megtaníttatta a torreádorokat és pikadorokat görkorcsolyázni, a homok helyett pedig padlóval burkolta a küzdőteret. Csakhogy a bika nem tudott a merev parketten mozogni, ezért tapadós gumival vonták be a lábát. A leölt állat vérét viszont nem szívta be a padló, a gumilábak könnyen megcsúsztak rajta, így az állat a szokásosnál hamarabb összerogyott.

november, Olaszország – Az utóbbi időben jócskán megcsappant az olaszok dohányzókedve, ezért a kormány úgynevezett füstnapokat vezetett be. Ezeken a napokon fél áron adták a legkedveltebb dohánytermékeket, aminek hamarosan meg is lett az eredménye. A nép újra tömegével vásárolta a cigarettát, és akik régebben leszoktak, most visszaszoktak a dohányzásra.

november, USA – Egy gazdag gyáriparos elektromos faliórával ajándékozta meg a feleségét, de a napi félórás késés miatt hamarosan visszakerült a kereskedőhöz. Az órás hosszú hetekig kereste a hibát, mígnem kiderítette, hogy a néger szolgáló a napi félórás takarításhoz az óra helyére dugta be a porszívót.

november, Lengyelország – Szerény ebédjét fogyasztotta a könyvkereskedő egy lembergi étteremben, majd mikor fizetni akart, nem találta a pénzét. Hosszas egyezkedés után megállapodott a vendéglőssel, hogy fizetségként elfogad egy sorsjegyet. A sorsjegyet kihúzták, és a vendéglős 100 ezer zlotyit kasszírozott a szerény ebédért. A könyvkereskedő beperelte, de a vendéglőst hozták ki győztesen, mire másnap újra az asztalnál ült egy terítőre helyezett sorsjeggyel.

december, Brazília – Zeppelinen érkezett Rio de Janeiróba kétszáz fehér egér, melyeket kísérleti célokra postáztak Európából. Az egyik kutató ünnepélyesen vette át a küldeményt, ahol elmondta, hogy egy egér életében szokatlanul nagy luxus, hogy más kontinensen pusztuljon el, mint ahol született.

december, Belgium – Nagy látogatottságnak örvendett az a kiállítás, amelyen a gáztámadás elleni védekezés eszközeit mutatták be. Különösen nagy figyelmet keltett az a bőrtáska, amelyben gáztámadás esetén a csecsemőt kell elhelyezni, hogy ne fulladjon meg.

december, Anglia – Ezen a télen óriási divat lett a tetoválás. A hölgyek, megunva a napi bíbelődést rúzzsal és szemöldökcsipesszel, feketére tetováltatták a szemöldöküket, és pirosra a szájukat. A nemesi származású nők örökkön hordható kutyabőrként tetováltatták a hátukra a nemesi címerüket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top