+ Képzőművészet

Keresik a roma kulturális örökség 250 darabos gyűjteményét

A kilakoltatott Roma Parlament Egyesület gyűjteményének sorsáért aggódik a szakma.

Nyílt Levél

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere, Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár (Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárság) részére

2016. október 24-én a Roma Parlament Egyesületet rendőri intézkedés mellett kilakoltatta a nyolcadik kerületi önkormányzat Tavaszmező utcai székházából. A magyarországi művészettörténész, kortárs művészeti, kurátori és kulturális szféra szakemberei az alábbi nyílt levéllel fordulnak a minisztériumhoz:

A Roma Parlament több mint 250 alkotást számláló kortárs művészeti gyűjteménye és dokumentumarchívuma, mely a magyarországi kultúrtörténet szerves része, a kilakoltatás során az épületben rekedt.

Az is lehetséges, hogy a lezárt épületet a Roma Parlament Egyesület értesítése nélkül kiürítették, és a műalkotásokat ismeretlen helyre szállították.

A gyűjtemény sorsáról, jövőjéről, biztonságáról nem tudunk semmit!

A Magyarországi Roma Parlament 1991-ben indult azzal a céllal, hogy jogvédő irodát működtessen, növelje a roma kisebbség érdekérvényesítő képességét, és koordinálja a roma civil önszerveződést. Európai szinten elismert emberi jogi, kulturális és művészeti tevékenysége. A Roma Parlament anyaga volt az egyetlen, valóban megtekinthető, roma állandó kiállítás Budapesten. A Balázs János Galériájában és színháztermében számos hazai művész, kulturális szakember és közéleti szereplő megfordult.

Mivel a magyarországi roma gyűjtemények mind raktárban hevernek, a Roma Parlament kiállításának és a dokumentumtárának lezárásával a magyarországi roma kulturális örökség egyetlen hozzáférhető része is elérhetetlenné vált.

A gyűjtemény a Roma Parlament Egyesület tulajdona, akkor is, ha épp nincs kiállítótere. A gyűjtemény és irattár kisajátításának nincs jogi alapja;

Mindannyiunk felelőssége, hogy a roma kulturális örökséget jelentő gyűjtemény és irattár hiánytalanul és sérülésmentesen egyben maradjon;

Alapvető szakmai követelmény, hogy a gyűjtemény dokumentálása, katalogizálása professzionálisan megtörténjen, mielőtt bárki az elszállításán, raktározásán gondolkodik.

Az elmúlt két évben a Roma Parlament az egyetlen olyan tér volt Budapesten, amely rendszeresen fogadott csoportos látogatásokat, iskolákat, külföldieket, romákat, hogy a roma kulturális mozgalom múltját és a Roma Parlament gyűjteményét professzionális tárlatvezetés keretében ismertesse meg a látogatókkal.

A Roma Parlament gyűjtemény és irattár bemutatása és az ehhez kapcsolódó múzeumpedagógiai tevékenység folytatásáról és folyamatosságáról azonnal gondoskodnunk kell!

Tisztelettel,

Junghaus Tímea, művészettörténész

Budapest, 2016. november 19.

orsos_terez_piacon

Orsós Teréz: Piacon

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top