+ Interjú

Borsi a hóban – Az új Ringató-mesékről kérdeztük a szerzőt, Gáll Viktória Emesét

Októberben jelent meg a Kolibri Kiadónál a Ringató-mesék gyerekkönyv sorozat második kötete, a Borsi a hóban. A könyvben a Borsi nevű kistacskó a téli népszokásokkal és a hozzájuk kapcsolódó népdalokkal, népi hangszerekkel ismerkedik meg. Zenész gazdája, Vica, a téli időszak jeles névnapjai mellett az év végi ünnepkörről beszélget kutyájával, a mesék a tél tizenkét hetét ölelik fel. Interjú a kötet szerzőjével.

Októberben jelent meg a Kolibri Kiadónál a Ringató-mesék gyerekkönyv sorozat második kötete, a Borsi a hóban. A könyvben a Borsi nevű kistacskó a téli népszokásokkal és a hozzájuk kapcsolódó népdalokkal, népi hangszerekkel ismerkedik meg. Zenész gazdája, Vica, a téli időszak jeles névnapjai mellett az év végi ünnepkörről beszélget kutyájával, a mesék a tél tizenkét hetét ölelik fel. A szerzővel, Gáll Viktória Emesével majdnem pont egy éve beszélgettünk a sorozat első kötetéről, most pedig a Borsi a hóban könyvéről kérdeztük. Miként lehet közelebb hozni a gyerekekhez a karácsony hangulatát? Mikor találkozhatnak a szerzővel a rajongók? Mikor érkezik a Ringató-mesék harmadik kötete? Interjú.

– Majdnem pont egy éve jelent meg A gazdi zenész című könyve, a Ringató-mesék sorozat első kötete. Milyen visszajelzéseket kapott a könyvről azóta?

Úgy érzem, az a legnagyobb jutalma az első könyv elkészítésének, hogy nem csak a meséket szerették a családok, hanem éneklik a hozzájuk tartozó magyar népdalokat is.

– Ha már a visszajelzéseknél tartunk, kinek a véleményére ad leginkább, ha írásról és zenéről van szó?  

Fontos számomra a Ringató foglalkozásvezető kolléganőim véleménye, a zenésztársaimé, a kedves zenész mestereimé, és természetesen az édesanyámé, Gróh Ilonáé, a Ringató Program alapítójáé.

– Nyilván számos népdal létezik, ami a téli népszokásokhoz kapcsolódik. Mi alapján szelektált, amikor a Borsi a hóban kötethez válogatott dalokat?

Szoros kapcsolatban állok a hozzám Ringató foglalkozásra járó családokkal. Mindig nagyon odafigyelek arra, hogy eltaláljam a hangulatukhoz illő aznapi „új éneket”, amit a foglalkozás alkalmával tanítok. Amikor a Ringató-mesék köteteinek a dalait válogattam, próbáltam magam elé képzelni, hogy amikor majd a felnőtt családtagok kezükbe veszik a könyveket vagy éppen hallgatják a CD mellékletet, legyen kedvük bekapcsolódni az énekekbe.

borsi-a-hoban-2

Szert-Szabó Dorottya fotója

– A jelenkori társadalmat gyakran éri az a vád, hogy a karácsony már csak a pénzköltésről szól. Sokan hangoztatják, hogy egyre inkább kiábrándultak az ünnepből. Vajon a zene, a mese és a szülőkkel való közös éneklés mennyiben segíthet közelebb hozni a gyerekekhez a karácsony hangulatát?

A közösen, értékesen eltöltött idő szerintem az év bármelyik napján elhozza a „karácsony szellemét”. A művészet eszközeivel az élménynyújtás a felnőttnek és a kisgyereknek is nagy öröm: akár az éneklés, akár meseolvasás vagy a kettő ötvözése – amire a Ringató-mesék sorozat mutat példát. A történeteim – különösen a második kötetben – a hagyományos értékeket képviselik. Aki elvesztette a hitét az ünnepek szépségében, remélem, visszanyeri úgy, hogy saját maga újraalkotja a hozzá közel állók számára. Ez pedig nem kerül pénzbe.

– A könyvhöz tartozó CD-n ismét számos muzsikussal dolgozott együtt. Milyen volt együtt zenélni velük?

Azt hiszem, elmondhatom, hogy csupán együtt lenni is szeretünk, hiszen mindannyian régi barátok vagyunk. Ezen a CD-n is mesterek és tanítványaik muzsikálnak együtt – én a büszke tanítványok csoportjába tartozom.

– A második kötethez tartozó hanganyagon már nem hallhatjuk a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Kobzos Kiss Tamást, aki tavaly novemberben hunyt el. Hogyan emlékszik vissza egykori mesterére? Mi a legszebb emléke vele kapcsolatban?

Tamás bácsi a Ringató – Hatvan magyar népdal kiadványhoz tartozó CD-n énekelt. Szerettem volna, ha az első kötet CD-jén közreműködött volna, de sajnos akkor már ágyhoz kötött beteg volt. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a nagyobbik unokájának még ő olvasott fel a Ringató-mesék első kötetéből. Egyetemista éveim meghatározó része volt, hogy egész délutánokat töltöttem az Óbudai Népzenei Iskolában. Ha Tamás bácsi nem vesz fel engem – egyetemista létemre – biztos, hogy egész máshogy alakul a későbbi életem.

– Szert-Szabó Dorottya a Ringató-mesék mindkét kötetében illusztrátorként működött közre. Hogyan jött a lehetőség és mennyire adott szabad kezet Dorottyának a grafikák elkészítésekor?

Egyetemista kori barátság a miénk. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a kiadó megengedte, hogy Dorcival dolgozhassak, aki egyébként rajzfilmekben rajzolt eddig, és a Kisképző tanára. Nagyon szeretek megbeszélni vele mindent, és ő az elsők között van, aki a szövegeket látja. Igyekszem azt hinni, hogy szabad kezet adok neki, de ha Balázs Eszterrel – a Ringató könyvek szerkesztőjével – sóhajtunk egyet, hogy mi hogyan képzeltünk el valamit, Dorci azonnal teljesíti a kívánságunkat. Amikor pedig nem, akkor meg igaza van. Elkényeztet bennünket.

borsi-a-hoban-3

– A könyvet egy Ringató-turné is kíséri. Mikor és hol találkozhatnak a kötet szerzőjével a Ringató-mesék rajongói?

Olyan Libri könyvesboltok hívtak meg, ahol a gyerekkönyv részlegre komoly hangsúlyt fektetnek. A következő alkalomak december 3-án, a Székesfehérváron és Kecskeméten lesznek. A részletekről a Kolibri és a Ringató központi Facebook oldalán lehet tájékozódni.

– Borsi nyilván folyamatosan inspirációt ad egy újabb kötethez. Várható, hogy hamarosan megjelenik a kötetsorozat harmadik része is?

Tervezzük, hogy nagyon hamar jön a harmadik rész is. A mesék folyamatosan születnek, és az elénekeletlen magyar népdalok is várják, hogy újra felfedezzék őket.

A nyitóképen Gáll Viktória Emese és Szert-Szabó Dorottya látható. 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top