+ Irodalom

Másnapos gasztronómia Vinkó Józseffel: későn kelők és irodalmi lumpok

Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának gasztronómiai tárgyú írásai idézik a villásreggelik fénykorát.

A villásreggelik hagyományát idézi fel Varjú Viktor, a Kisbíró séfje menüsorával és Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője által összegyűjtött irodalmi szemelvényekkel a Hamvas Béla Asztaltársaság Magyar gyomorirodalom Krúdytól Hamvasig – Gábli, vagyis gábelfrühstück Balatonfüreden című rendezvénye szombaton a Borcsa étteremben.

A gábelfrühstücköt, vagyis villásreggelit a Krúdyhoz hasonló lumpok találták ki, akik a hagyományos reggeli idején még nem keltek fel, de az ebédet nem tudták kivárni, hiszen a másnapos gyomor már hamarabb kívánt valamit. A gáblinak is becézett étkezés jellegzetes fogásai is erről árulkodnak: a zónapörkölt, a korhely leves, az einspanner (fél pár virsli lecsószafttal) mind kiválóak a másnaposság enyhítésére.

A villásreggeli neve ugyanakkor Párizsból, egy Hardy nevű kocsmárosnétól ered, noha a francia fővárosban lényegesen gazdagabb, akár nyolc-tízfogásos déjeuner a la fourchette-eket is tartottak – emlékeztetett Vinkó József. Varjú Viktor szintén gazdag menüsorában szerepel a hideg kacsamáj almával, a Hadik tojás, a korhely káposztaleves csípős kolbásszal, a pájsli házi knédlivel, az ökörpofa pörkölt rántott malacfüllel és az Eszterházy tortácska is.

A rendezvény alcíme: „Hasadnak rendületlenül” – így Vinkó József történetei mellett Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának gasztronómiai tárgyú írásai is megidézik a gáblik fénykorát Magyar Kinga, Szűcs László és Tóth Loon veszprémi színművészek, valamint Pingiczer Szilárd zongorista segítségével.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top